Sport.be

Veldrijden

Sanne Cant gaat voor tiende titel op rij: 'Besef wel dat dat redelijk straf zou zijn'

10.01.2019 | Jonas Verheyen

Belga

Huidig Belgisch en wereldkampioene Sanne Cant (IKO-Beobank) kijkt met vertrouwen uit naar het BK veldrijden in het Oost-Vlaamse Kruibeke. Zaterdag gaat de 28-jarige daar op zoek naar haar tiende Belgische titel op rij. "Ik besef dat dat redelijk straf zou zijn", zegt ze.

Afgelopen zondag kwam Sanne Cant in Brussel tijdens de zevende manche van de DVV Verzekeringen Trofee, waar ze zevende eindigde, ten val met pijn aan het bovenbeen tot gevolg. "Ik heb er een grote blauwe plek aan overgehouden en daardoor heb ik best een moeilijke week gehad", zegt ze. "Ik heb niet alles kunnen doen wat vooropgesteld was. Maar ik heb nog tot zaterdag om te herstellen."

Cant gaat er dan ook vanuit dat haar conditie tegen zaterdag weer op punt staat. Dat het parcours waarschijnlijk modderig zal zijn, boezemt de veldrijdster nog extra vertrouwen in. "Ik was gisteren blij om te lezen dat de sterkste sowieso gaat winnen", zegt ze. "Ik ga ervan uit dat er zaterdag wel wat concurrentie gaat zijn, maar als het parcours echt zo lastig is als wordt gezegd, dan ga ik mij wel kunnen uitleven en ziet het er goed uit voor mij." De kampioene houdt wel een slag om de arm: "Het is natuurlijk een mechanische sport, er kan altijd iets fout lopen, en ik zou nog ziek kunnen worden. Er kan nog heel veel gebeuren voor zaterdag."

Als grootste concurrenten houdt Cant vooral rekening met haar nicht Loes Sels (Pauwels Sauzen-Vastgoedservice) en met Laura Verdonschot (Marlux-Bingoal). "Ik denk zij de twee zijn die we op basis van de laatste weken wel naar voor kunnen schuiven en met wie we het meeste rekening moeten houden."

Dat ze zaterdag om een tiende titel op rij strijdt, levert de kampioene geen extra stress op. "Maar ik besef wel dat dat redelijk straf zou zijn", klinkt het. "Het zou heel mooi zijn en ik ga er ook alles aan doen om te winnen, maar voor mij zou mijn seizoen daarmee niet gemaakt zijn", zegt ze wel. "Er zijn nog andere belangrijke wedstrijden. Daar ben ik meer mee bezig", verwijst Cant naar het WK.

Dat de vrouwen hun BK voor het eerst op zaterdag rijden en niet meer op zondag wanneer ook de mannen aan de bak komen, kan overigens op weinig begrip rekenen van de kampioene. Volgens de wielerbond KBWB is de bedoeling het vrouwenwielrennen op te waarderen, maar Cant ziet dat anders. "Ik zie de promotie er niet van in", klinkt het. "Ik denk dat er langs het parcours veel meer volk gaat staan op zondag en dan is het voor ons ook plezanter om te rijden. Maar de beslissing is nu genomen en daar moeten wij ons gewoon bij neerleggen."

Cant blikte ook kort terug op het verloop van haar seizoen. Hoewel ze in totaal zeven overwinningen behaalde, leider is in zowel de Superprestige als de DVV Verzekeringen Trofee en tweede staat in het klassement van de Wereldbeker, kende haar seizoen een mindere start. "Het begon met vorig jaar in Oostmalle te vallen op mijn knie. Ik heb toen een slechte zomer gehad, en daardoor had ik een achterstand", zegt ze. "Het heeft heel veel moeite gekost om uit dat dipje te komen. Elke keer net niet, zo is mijn seizoen tot nu toe precies geweest." De kampioene voelt zich naar eigen zeggen wel "elke week beteren".Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer