Sport.be

Veldrijden

Van Aert beleeft mooiste dag van zijn leven

10.01.2016 | Erik Duchateau

Belga

Wout Van Aert is in zijn eigen Lille voor het eerst Belgisch kampioen veldrijden bij de elite geworden. Eén verschroeiende vesnelling na een kwart cross was voldoende om alle concurrenten uit het wiel te kletsen.

"Probeer altijd bij de eerste drie te zitten." Dat is de richtlijn die Crelan-Vastgoedservice-ploegleider Niels Albert op het razendsnelle parcours meegaf aan zijn poulain Wout Van Aert. En die volgde die raad perfect op. Laurens Sweeck en Tom Meeusen gaven er een lap op in de openingsronde en Van Aert plakte in het wiel met daarachter alle andere grote namen.

Drie ronden lang bleef Van Aert de tegenstanders monsteren. Toen besliste hij een eerste prik uit te delen. Die eerste prik bleek meteen al dodelijk voor de verzamelde tegenstand. Tom Meeusen en Gianni Vermeersch zagen het van dichtbij gebeuren, maar wat ze ook probeerden... Van Aert reed meter per meter verder weg.

Halfkoers had Van Aert al 25 seconden voorsprong. Zijn eerste achtervolger was Laurens Sweeck, want Meeusen en Vermeersch hadden duidelijk op hun adem getrapt en verloren snel terrein. Maar na een spectaculaire val Van Aert in de enige modderstrook van het parcours volgde Sweeck plots op nog maar 16 seconden. Van Aert had geluk dat hij zich niet blesseerde en dat hij snel van fiets kon wisselen in de materiaalzone.

De 21-jarige Lillenaar vond snel opnieuw het goede ritme en bouwde zijn voorsprong opnieuw met een tiental seconden uit tot een geruststellende halve minuut. Enkele honderden meters voor de finish wist Van Aert met zijn vreugde al geen blijf meer en balde hij de vuisten. Na de meet barstte een geëmotioneerde Van Aert in tranen uit. "De mooiste dag van mijn leven", snikte hij.

ZILVER VOOR SWEECK, BRONS VOOR NYS

Ook voor Sweeck werd het een prachtige dag. Hij finishte op 23 seconden op de tweede plaats. Aanvankelijk was hij met Kevin Pauwels verwikkeld in de strijd voor het zilver, maar die verloor nog veel plaatsen nadat hij drie ronden voor het einde een bocht te kort aansneedt en met zijn heup een paaltje raakte.

Het brons ging, op 32 seconden, naar Sven Nys. Ook die maakte onderweg een slippertje met een val tot gevolg, maar de veteraan bleef rustig en nam in de slotronde de maat van Michael Vanthourenhout, die vierde werd. Geen tiende Belgische titel voor Nys en dus geen evenaring van het record van Roland Liboton, maar met zijn bronzen plak in zijn afscheidsjaar was Nys erg tevreden.

EXIT VERMEERSCH EN VANTORNOUT

De vijfde plaats was voor Toon Aerts, de broer van beloftenkampioen Thijs Aerts, en daarna volgden Vincent Baestaens, Kevin Pauwels, Tim Merlier, Tom Meeusen en Jim Aernouts. Gianni Vermeersch moest na een val opgeven en ook Klaasn Vantornout haalde de finish niet. De uittredende kampioen gaf op met rugpijn.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer