Sport.be

Veldrijden

Van Aert: 'Nooit aan opgave gedacht'

01.02.2015 | Tom Van Aken

Belga

Wout Van Aert baalde na afloop van het WK. Zijn zilveren medaille stak hij zelfs in zijn truitje en droeg hij niet fier om de nek, zelfs niet toen hem dat werd gevraagd op de persconferentie na afloop van het WK.

"Ik had de benen om wereldkampioen te worden", zei hij. "Doodjammer dat al die pech me nekt." Toegegeven, Wout Van Aert had met heel wat pech af te rekenen tijdens dit WK.

Twee keer liep zijn ketting af, één keer kwam hij ten val en dan was er ook nog eens een lekke band in het slot. "Toen mijn ketting de eerste keer afliep, slaagde ik erin snel terug te keren. Ook de tweede keer zag ik nog altijd geen probleem en geloofde ik er nog in om terug te geraken. Maar dan ben ik wellicht iets te onstuimig geweest en kwam ik ten val. Vrij hard en ik bezeerde mijn schouder. Ik verloor een kleine minuut en had een ronde de tijd nodig om te recupereren."

"Toen was het een verloren zaak. Ik reed nog wel hard, ik denk dat ik zeker op het eind de beste rondetijden had, maar het was te laat om Mathieu nog terug te pakken. Zonde, want ik was echt sterk vandaag."

Met die zilveren medaille was hij dus niet tevreden. "Neen, er overheerst ontgoocheling", klonk het. "Zonder die pech vecht ik een mooi duel uit met Mathieu. Nu was dat niet het geval. Let op, ik vind Mathieu een mooie, verdiende winnaar, hij zal het ganse jaar zijn trui tonen, maar ik had die regenboogtrui graag zelf gedragen. Morgen schrijven ze nog in de kranten over die tweede plaats, maar over een week weet niemand dat meer. Op een WK telt enkel de eerste plek."

Twee keer viel zijn ketting af en daarna reed Van Aert enkel nog met zijn oude fiets. Of het dan geen fout was om op het WK met een nieuw vehikel te starten, werd hem de vraag gesteld.

"Het is achteraf gemakkelijk om daar de schuld op te steken", repliceerde hij. "Ik voelde me heel goed bij die nieuwe fiets. Het gaf me een boost van vertrouwen en dat is op een WK ook van belang. Waarom dan die ketting afviel? Wie zal het zeggen? Er was heel veel modder op het parcours. Lag daar het probleem? Ik weet het niet. Ik denk niet dat die kettingproblemen me nekken, wel die valpartij."

"Kijk, ik reed hier ook op nieuwe tubes, oude Michelins die ik van Niels Albert had gekregen en die niet meer in de handel te verkrijgen zijn. Die gaven me veel grip op het parcours. Ik had er vorige week al een paar keer mee getraind en voelde me er goed bij. Nieuw materiaal is daarom niet slecht. Ik wil dat niet gezegd hebben. Wat ik nu onthoud is dat ik vandaag superbenen had en dat ik wereldkampioen had kunnen worden. Jammer dat me dat niet is gelukt. Ik heb nooit aan opgeven gedacht, nooit, maar ben er blijven voor vechten."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer