Sport.be

Veldrijden

Van der Poel jongste wereldkampioen ooit

01.02.2015 | Gert-Jan Weyters

Belga

De Nederlander Mathieu van der Poel (20) heeft zich voor het eerst in zijn carrière tot wereldkampioen in het veldrijden bij de elite gekroond. Hij is de jongste wereldkampioen ooit. Pechvogel Wout Van Aert werd na een indrukwekkende inhaalrace tweede.

Zoals verwacht probeerde van der Poel net zoals vorige week in Hoogerheide de wedstrijd van in de eerste ronde al naar zijn hand te zetten. Hij joeg het tempo meteen de hoogte in, enkel Wout Van Aert slaagde erin bij hem te blijven, al volgden ook de andere Belgen op niet al te verre afstand.

Net voor het ingaan van de tweede ronde liep het echter een eerste keer fout voor Van Aert. De ketting van zijn gloednieuwe fiets liep af en de renner van Vastgoedservice-Golden Palace moest even van de fiets. Hij verloor kostbare tijd en was meteen op achtervolgen aangewezen.

Ook van der Poel bleek niet vrij van foutjes. Bij de tweede passage aan de balkjes liep het mis en slaagden Pauwels en Van Aert erin terug te keren. Het tempo zakte en ook van der Haar, Meeusen en Vantornout maakten vooraan de aansluiting.

Toch bleek al snel dat de twee jongste deelnemers van dit WK duidelijk de sterksten waren. Van de Poel bleef het tempo bepalen en toen Van Aert een tweede keer met kettingproblemen werd geconfronteerd, op het eind van de tweede ronde, aarzelde de Nederlander niet. Bij de doortocht aan de finish telde hij vijf seconden voorsprong op Pauwels.

Intussen viel Van Aert ook nog eens waardoor hij bijna een minuut verloor op van der Poel. Het WK leek toen al voorbij, al spartelde Kevin Pauwels wel nog even tegen. De kloof bleef een tijdje tussen vijf en tien seconden, maar ook Pauwels was niet sterk genoeg en zag zelfs van der Haar voorbij zich gaan.

In de achtergrond vocht Van Aert voor wat hij waard was en kwam hij elke ronde dichter bij een medailleplaats. Ondanks ook nog een lekke band in het slot, zou hij uiteindelijk zelfs nog naar een tweede plaats sprinten, voor van der Haar, maar na van der Poel die in zijn eerste WK bij de profs al meteen de titel pakte. Hij is daarmee de jongste wereldkampioen ooit bij de profs, met 20 jaar en 13 dagen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer