Sport.be

Veldrijden

De broers Roodhooft

03.02.2012 | Pieter Vanlommel

Belga

Christoph is ploegleider, mental coach en trainer van Niels Albert en zijn ploeg. Philip runt het commerciële en financiële gedeelte en regelt de administratie. De broers Roodhooft aan het woord!

Het verhaal van Christoph Roodhooft en Niels Albert gaat ver terug. Niels reed als junior bij Palmans toen Christoph aan zijn laatste profjaren bezig was. "Niels kwam terecht in een wereld die hij niet kende", vertelt zijn boezemvriend Christoph. "Ik daarentegen kende die wielerwereld door en door, ook al was ik geen topcoureur. Zeker wat materiaal betreft, was ik goed op de hoogte. Ik zorgde ervoor dat dit bij Niels allemaal tiptop in orde was, en zo ontstond een band. Daarna werd zijn situatie thuis moeilijk door de scheiding van zijn ouders, en sindsdien is hij een beetje deel van onze familie geworden."

Philip van zijn kant koos in zijn jeugdjaren voor voetbal, maar de koers was hem - zoon van een wielrenner en broer van een prof - nooit vreemd. "Ik studeerde voor vertaler, daarna volgde ik de opleiding master in sportsmanagement", legt Philip uit. "Ik begon als manager toen Christoph bij Palmans-Collstrop reed. Daarna draaide ik mee in het management van Mr Bookmaker, Unibet en Cycle Collstrop. Er bestaat geen specifieke opleiding om een wielerploeg te runnen. Maar als je oren en ogen openhoudt, en als je een grote wil hebt, dan is veel mogelijk."

In 2008 kwamen Christoph en Philip vervolgens op het idee om samen een ploeg te bouwen rond kind aan huis Niels Albert. Nu, vier jaar later, runnen ze samen het BKCP-Powerplus veldritteam en het opleidingsteam Boxx Veldritacademie.

Men zegt wel eens: met familieleden werk je best niet samen. Bij jullie lijkt dat geen problemen op te leveren.

Philip: "Precies niet hé." (lacht)
Christoph: "Ik heb vroeger bij mijn vader gewerkt: ook dat lukte goed. Het is trouwens niet zo dat samenwerken met een niet-familielid per definitie vlekkeloos verloopt."
Philip: "Bij je familie ga je juist meer moeite doen om het te laten slagen. Ik denk dus dat samenwerken net gemakkelijker gaat dan moeilijker. Ook al omdat je elkaar door en door kent."

Hoe vaak hebben jullie ruzie?

Christoph: "Een meningsverschil komt wel eens voor, maar echt ruzie hebben we nog nooit gehad. Het gaat erom hoe je met zo'n discussies omgaat. Als je van twee meningen een gemeenschappelijke derde mening kan maken, is dat prima."
Philip: "Communicatie is het sleutelwoord. Onderling spreken we over alles, maar niet met iedereen van het team. Als je met tien verschillende meningen zit, werkt het niet."
Christoph: "De enige andere mening die relevant is, is die van Niels."

De andere renners voelen zich dan niet in de schaduw gezet?

Christoph: "Dat kan. Maar het is niet zo dat zij geen aandacht krijgen. Het gaat om details waarover we met Niels praten. Je kan niet voor alles bij iedereen te rade gaan. Als je te veel ruimte laat, gaat elke renner met een ander fietsmerk willen rijden."
Philip: "Niels brengt de ploeg uiteindelijk ook het meeste bij hé. Als de ploeg niet draait, zal men ook aan Niels gaan vragen wanneer er nog eens gewonnen wordt, niet aan de anderen."

Christoph Roodhooft is als een grote broer voor Niels Albert, wordt gezegd. Voel je je daardoor tekortgedaan, Philip?

Philip: "In de verste verte niet."
Christoph: "Hij heeft altijd in zo'n positie gezeten." (lacht)
Philip: "Alles draaide om wielrennen in onze familie. Wie koerste, was de heilige van de familie. Ze hebben me als jongere broer van Philip wel 200 keer gevraagd om ook te gaan koersen. Ik kreeg zelfs van verschillende mensen gratis een fiets aangeboden. Maar ik voetbalde op een redelijk niveau, dát was mijn ding. Achteraf bekeken draait die keuze in ons voordeel uit. Omdat ik voetbalde, was het voor mij gemakkelijker om te gaan studeren en een aantal andere zaken op te pikken. Dat maakt ons nu als team sterker dan als we allebei uit het wielermilieu zouden komen."

Cyclo Sprint
Het volledige artikel, de Teamspecial 2012, de verkiezing van Koning Winter, het wedstrijdritueel van Jan Denuwelaere, Fietsen met Thomas De Gendt, op stage met Lotto-Belisol, de comeback van Alejandro Valverde, drie Vlaamse wieler-WAG's, Sur Place aan de voet van de Ventoux en nog veel meer in de nieuwe Cyclo Sprint, die vanaf dinsdag 7 februari in de winkel ligt.
 Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer