Sport.be

Wielrennen

Astana pakt eindzege in virtuele Giro

09.05.2020 | Gert-Jan Weyters

Belga

Astana heeft zich verzekerd van de eindzege in de virtuele Ronde van Italië. Het Italiaanse nationale team won onder leiding van toptijdrijder Filippo Ganna de zevende en laatste etappe, een individuele tijdrit. Astana werd daarin vierde. Bij de vrouwen was de eindoverwinning voor Trek-Segafredo. Het Amerikaanse team werd tweede in de slotrit, na Astana.

De rit van zaterdag was een vlakke individuele tijdrit van 15,7 km, tussen Cernusco sul Naviglio en Milaan, een exactie kopie van de slottijdrit in de naar het najaar uitgestelde Giro. De zege was voor de Italiaanse selectie van Filippo Ganna en Jonathan Milan. Ganna was met zijn 22:31 de snelste individuele renner. Met een gecombineerde tijd van 47:50 bleven de Italianen Vini Zabù KTM (+0:15) en Bahrain-McLaren (+0:20) voor. Astana werd vierde, maar was vooraf al nagenoeg zeker van eindwinst.

In de eindafrekening telden de Kazakken liefst 49 minuten en 57 seconden voorsprong op Jumbo-Visma. Androni Giocattoli-Sidermec werd derde op 1u01:25. Astana leidde de virtuele Giro bij de mannen van start tot finish en won ook twee etappes.

Bij de vrouwen veroverde het Kazachse team zaterdag de dagzege. Katia Ragusa en Liliana Moreno wonnen met een gecombineerde tijd van 52:46. Ragusa was met 24:40 individueel de snelste. Daarmee kwamen ze echter niet meer in de buurt van eindwinaar Trek-Segafredo, dat zaterdag in de slotrit tweede werd op 44 seconden. Het Amerikaanse team pakte de eindzege met een voorsprong van 24 minuten en 7 seconden op het Italiaanse nationale team, dat zaterdag derde werd in de rituitslag. Astana werd derde in de afrekening op 1u00:12.

De 103e editie van de Giro had normaal gezien tussen 9 en 31 mei moeten plaatsvinden, maar werd afgelast omwille van de wereldwijde coronacrisis. Op de nieuwe wielerkalender van de UCI staat de Ronde van Italië tussen 3 en 25 oktober geprogrammeerd.

In de virtuele Giro werd de voorbije weken een deel van het oorspronkelijke parcours door de renners virtueel afgewerkt. Elk team startte in elke etappe met twee renners. De wedstrijden werden op woensdag en zaterdag afgewerkt. Op donderdag en zondag kwamen oud-renners in actie op hetzelfde parcours.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer