Sport.be

Wielrennen

UCI maakt nieuwe WorldTour-kalender bekend

05.05.2020 | Gert-Jan Weyters

Belga

De Internationale Wielerunie UCI heeft de nieuwe kalender voor de WorldTour 2020 bekendgemaakt. Op de wegens de coronapandemie herziene planning is onder meer plaats voor de drie grote rondes en de vijf monumenten. De Ronde van Vlaanderen wordt zondag 18 oktober gereden, twee weken na Luik-Bastenaken-Luik.

De Binckbank Tour (9 september-3 oktober), Waalse Pijl (30 september), Gent-Wevelgem (11 oktober), Dwars door Vlaanderen (14 oktober) en de Driedaagse Brugge-De Panne (21 oktober) zijn de andere Belgische wedstrijden op de kalender.

Milaan-Sanremo is op zaterdag 8 augustus, een week na de opening van het seizoen met de Strade Bianche, nog altijd het eerste monument op de kalender. Dan volgen Luik-Bastenaken-Luik (4 oktober), De Ronde van Vlaanderen (18 oktober), Parijs-Roubaix (25 oktober) en de Ronde van Lombardije (31 oktober).

De Tour de France wordt zoals eerder aangekondigd van 29 augustus tot 20 september gereden. In die periode vinden ook de Tirreno-Adriatico, de GP Québec (11 september) en de GP Montréal (13 september) plaats. Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Gold Race (10 oktober), Gent-Wevelgem, de Ronde van Vlaanderen, de Driedaagse De Panne-Koksijde, en Parijs-Roubaix hebben dan weer de concurrentie van de Ronde van Italië (3-25 oktober), die bovendien overlapt met de Ronde van Spanje (20 oktober-8 november). Die laatste rittenwedstrijd sluit het seizoen af. Terwijl de rondes van Frankrijk en Italië nog altijd de volle 23 dagen zullen duren, werd de Vuelta op vraag van de organisatie met een weekend ingekort. De start in Nederland valt weg.

Met de vijf wedstrijden die begin dit jaar al gereden werden (Santos Tour Down Under, Cadel Evans Great Ocean Road Race, UAE Tour, Omloop Het Nieuwsblad en Parijs-Nice) erbij, staan er dertig wedstrijden op de WorldTour-kalender. De organisatoren van de E3 BinckBank Classic, de Ronde van Romandië, de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Catalonië, de Ronde van het Baskenland en de Clasica San Sebastian beslisten zelf om hun editie van dit jaar te schrappen.

Het WK in Zwitserland (Aigle-Martigny) blijft voor 20 tot 27 september op de kalender. De nationale kampioenschappen zullen in principe van 20 tot 23 augustus plaatsvinden, maar de UCI beseft dat dat niet in elk land mogelijk zal zijn en staat open voor alternatieve data.

"Uiteraard blijft ook deze nieuwe kalender onderhevig aan de evolutie van de coronapandemie en de maatregelen die de verschillende autoriteiten daartegen treffen", verklaart de Wielerunie. "We zijn ons ervan bewust dat de situatie continu verandert. We wilden zoveel mogelijk koersen behouden en hadden daarvoor een kleine tijdspanne. Desondanks zijn we erin geslaagd een logisch programma in elkaar te boksen, met een maximum aantal kansen voor elk type renner."

"We tekenden een realistisch, attractief en gevarieerd programma uit", meent UCI-voorzitter David Lappartient. "Dat hebben we gedaan van zodra het maar enigszins mogelijk was. De renners, teams en organisaties kennen nu de data en kunnen zich voorbereiden. Dit is een belangrijke stap voor de wielerwereld en ik wil alle partijenn bedanken voor hun solidariteit. Ik kijk echt uit naar de herstart van het seizoen. Hopenlijk laat de gezondheidssituatie dat dan ook toe. De gezondheid van de renners en alle betrokkenen blijft uiteraard het allerbelangrijkste."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer