Sport.be

Wielrennen

Van Avermaet wint de eerste virtuele Ronde van Vlaanderen

05.04.2020 | Erik Duchateau

Belga

Greg Van Avermaet heeft de eerste virtuele editie van de Ronde van Vlaanderen gewonnen. De olympische kampioen haalde het solo. Even later klopte Oliver Naesen de Ier Nicolas Roche in de sprint voor de tweede plaats.

In de Ronde2020 kregen 13 profrenners, thuis op rollen op het digitale platform van partners Bkool en Kiswe, de laatste 32 km van de Ronde van Vlaanderen voorgeschoteld. De 104de editie van Vlaanderens Mooiste, die zondag moest plaatsvinden, werd medio maart uitgesteld vanwege de overheidsmaatregelen om het coronavirus te bestrijden. Er wordt nog gezocht naar een nieuwe datum, later dit jaar.

De virtuele koers werd live op één uitgezonden, met commentaar van Michel Wuyts en José De Cauwer. "Ik ben zenuwachtiger dan voor de start van de echte Ronde", bekende Wuyts voor de start. "Het is ook maar 32 km."

Eens het virtuele startschot was gegeven, was er een blitzstart van Zdenek Stybar. Niet meteen het beste idee, want de voormalige wereldkampioen in het veldrijden werd al snel overvleugeld door het peloton en was nadien op achtervolgen aangewezen.

Intussen hadden Remco Evenepoel en de Italiaan Alberto Bettiol, de winnaar van vorig jaar, het hazenpad gekozen op de Kruisberg. Wat later volgde er voorin aansluiting van Thomas De Gendt, de Ier Nicolas Roche, olympisch kampioen Greg Van Avermaet en Oliver Naesen. Dat zestal mocht ook beginnen aan de beklimming van de Oude Kwaremont.

Op de plaats waar hij vorig jaar zijn beslissende demarrage plaatste, moest Bettiol dit jaar als eerste lossen. In de achtergrond kreeg Michael Matthews thuis op de rollen te kampen met technische problemen, waarna hij moest opgeven.

BESLISSING OP PATERBERG

Voorin leken Van Avermaet en Evenepoel over de beste papieren te beschikken. Van Avermaet ontbond zijn duivels op de Paterberg, op iets meer dan 10 km van de finish in Oudenaarde. Evenepoel trapte op zijn adem en moest lossen in de achtervolging, waarin er door Roche, De Gendt en Naesen stevig gejaagd werd op de eenzame leider.

Naesen probeerde het nog te forceren, maar Van Avermaet werd niet meer gegrepen. Van Avermaet haalde het met 20 seconden voorsprong op Naesen en 21 op Roche. Daarna volgden De Gendt (op 50"), Jasper Stuyven (op 1:33), Evenepoel (op 1:42), Tim Wellens (op 2:08), Wout Van Aert (op 2:21), Mike Teunissen (op 2:38), Stybar (op 3:29), Yves Lampaert (op 3:29) en Bettiol (op 3:38).

De virtuele race was meer dan een tijdrit op de rollen. Er kwam ook tactiek bij kijken, want (virtueel) in iemands wiel zitten, zorgde ervoor dat er minder hoge wattages dienden getrapt te worden. De hellingsgraad en lengte van de hellingen werd uiteraard ook gesimuleerd via het systeem van Bkool.

OOK WIELERTOERISTEN RIJDEN VIRTUEEL

Ook wielertoeristen konden zondagochtend (vanaf 8u en dan elk uur t.e.m. 12u) aansluiten bij een virtuele groepsrit via indoor cycling simulator Bkool. De afgelegde kilometers konden gekoppeld worden met het Keep Moving-platform.

Keep Moving blijft iedereen aanmoedigen om te fietsen, lopen of wandelen thuis of in de buurt en binnen de richtlijnen van de overheid. Door je eenvoudig aan te melden op het platform, je sportapp te koppelen en te starten, kan je een virtuele medaille verdienen en die schenken aan een held uit de zorgsector.

Sinds afgelopen vrijdag en nog tot en met donderdag kan je via Keep Moving virtueel deelnemen aan We Ride Flanders. Je kan - zoals bij de 'echte' cycloklassieker der cycloklassiekers - kiezen uit 74, 142, 177 of 235 km. Je hoeft niet alle kilometers op één dag te fietsen, maar je kan je ritten spreiden over verschillende dagen.

VAN AVERMAET: 'GESCHROKKEN VAN HET TEMPO'

Ook Greg Van Avermaet steunt Keep Moving. Bij de lancering enkele weken geleden plaatste hij een oproep op Instagram om al zijn volgers warm te maken voor initiatief. Over zijn overwinning in de virtuele Ronde zondag zei hij dit: '"Ik heb alles op de Pater gezet en nadien is het sterven tot aan de meet, net zoals in het echt. In het begin was ik geschrokken van het tempo, mijn hartslagen zijn lang niet meer zo hoog geweest en daardoor moest ik op de Kruisberg ook even lossen. Maar we hebben ons zeker geamuseerd, al hoop ik dat de echte Ronde in het najaar toch kan doorgaan", aldus de olympische kampioen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer