Sport.be

Wielrennen

Voormalig Giro-winnaar waarschuwt Bernal en co: 'Gemakkelijk om aan de top komen, maar...'

13.02.2020 | Quinten Lafort

Belga

Damiano Cunego is sinds 2018 wielrenner af. Cunego won in 2004 als 22-jarige de Giro. Het zou de enige grote ronde worden die hij op zijn naam zou schrijven. De Italiaan vindt zijn sponsors en bijhorende verplichtingen verantwoordelijk in dat verhaal én wil jonge renners zoals Egan Bernal waarschuwen.

Damiano Cunego kwam in 2004 binnen als een komeet. Cunego schreef in eigen land op indrukwekkende wijze de Giro op zijn naam. Italië leek een nieuwe grote man te hebben voor het rondewerk. De rijzende ster kende echter toen al zijn hoogtepunt. Cunego zou wel nog enkele klassiekers winnen, maar succes in een grote ronde was niet meer aan de orde. De sponsorverplichtingen en tv-aandacht na zijn boerenjaar 2004 deden hem naar eigen zeggen de das om.

"Na mijn topjaar is mijn leven helemaal veranderd. Dat merkte ik al tijdens de winter. Normaal gezien trainde ik dan bij mij thuis in Veneto, maar dat werd toen al onmogelijk. Mijn toenmalige ploegsponsor Saeco wilde dat ik sponsors ging ontmoeten en tv-interviews deed. Het enige wat ik belangrijk vond, was met de fiets rijden", aldus Cunego in een interview met cyclist.co.uk.

"Ik kreeg stress en dat voelde ik in mijn benen. Ik verbrandde te veel energie aan al die extra dingen en ik was in 2005 niet meer dezelfde renner als het jaar daarvoor. Ik besefte hoe moeilijk het was om aan de top te blijven. Zelf had ik gedacht om drie of misschien zelfs vier keer de Giro te winnen", verklaart de Italiaanse ex-renner.

De naam van Cunego kwam een aantal keer in opspraak in verband met doping. Die verdachtmakingen wuift hij weg. "Volgens sommige mensen waren mijn prestaties in 2004 zo goed en daarna niet meer dat ik wel gedopeerd moest zijn. Nadien was ik niet meer dezelfde renner, maar de verklaring daarvoor heeft te maken met alle aandacht die op me afkwam. Ik was altijd clean", klinkt het bij de ex-winnaar van de Giro.

In 2018 hing Cunego in alle anonimiteit zijn fiets aan de haak. De Italiaan volgt het wielrennen op de voet en vooral de jonge talenten binnen de sport. "Ik weet wat er allemaal zal afkomen op Egan Bernal. Als Tour-winnaar heeft hij het erg druk met het geven van interviews wereldwijd, los van sponsorverplichtingen. Het is gemakkelijk om aan de top te komen, maar aan de top blijven staan is een moeilijke opgave", besloot de ondertussen 38-jarige Cunego.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer