Sport.be

Wielrennen

Naesen blijft hopen op klassieke winst

16.01.2020 | Gert-Jan Weyters

Belga

Oliver Naesen bereidt zich in Spanje voor op het nieuwe seizoen. "Ik blijf dromen van klassieke winst", zegt hij. "Ik moet gewoon eens wat geluk hebben. Als je ereplaatsen kan rijden, moet een zege ook mogelijk zijn."

Oliver Naesen won vorig seizoen de zevende rit in de Binck Bank Tour en verzamelde daarnaast een rist ereplaatsen in het voorjaar: tiende in Omloop Het Nieuwsblad, tweede in Milaan-Sanremo, achtste in de E3 Binckbank, derde in Gent-Wevelgem, zevende in de Ronde van Vlaanderen, dertiende in Parijs-Roubaix en een stevig seizoenseind met de rit in de Binckbank Tour dus en nog een derde plaats in Parijs-Tours.

Momenteel traint hij, zoals heel wat renners, in Spanje. Hij logeert in Altea, samen met zijn broer, een paar dagen geleden arriveerden ook drie andere AG2R-ploegmaten. Vanaf volgende week begint de teamstage van de ploeg. "Maar zelf ben ik hier dus al van 3 januari aan het werk en ik blijf nog tot 24 januari. Zaterdagavond vlieg ik nog even naar België voor een passage op Velofollies, zondagavond keer ik dan terug. Dat is lang, maar ik train graag in Spanje, het is de beste manier om beter te worden. Natuurlijk kan je ook trainen in België, in de regen en koude, maar de trainingskwaliteit in Spanje is beter. En het is niet dat je dan plots niet in de regen kan rijden, dat doen we als renner genoeg in de koersen."

Naesen liet in december al stevige trainingsblokken noteren in Spanje, maar noemt dat zelf niet zo speciaal. "Ik train 80 keer per jaar of zo meer dan 200 km, dus dat is geen uitzondering, zelfs niet in december en met dat aantal hoogtemeters. Weet je wie echt wel traint? Ik viel twee dagen geleden bijna achterover toen ik dat op Strava zag (neemt zijn GSM en toont de Strava-waarden): Annemiek van Vleuten. De zotste trainingsweken die ik doe zijn 30 uren, wel kijk hier: vorige week trainde ze 43 uur (op stage met de heren van Mitchelton-Scott), maar ook daarvoor in december 30, 33, 30, rond de feestdagen wat minder, maar dat is een pak meer dan ik en de meeste mannen.. En ik ben iemand die ook veel traint, ik heb daar deugd van, maar wat zij doet: amai."

Naesen blikt positief terug op 2019. "Ik ben tevreden, het was mijn beste jaar ooit, maar je wil natuurlijk altijd meer. Er waren een paar 'key-moments' waarvan ik wel meer had verwacht. Zoals in de Ronde van Vlaanderen: ik kan één man niet volgen, maar ik rijd wel bij de eerste drie naar boven op de Kwaremont, op de Paterberg, maar daar ligt de finish niet en dan wordt er gesprint voor de ereplaats en eindig ik als zevende. Dat was een beetje teleurstellend."

Naesen veranderde niet al te veel in zijn aanpak naar dit seizoen, maar traint naar eigen zeggen 'iets rustiger' dan in de winter van 2018-2019. "Ik kreeg van veel mensen de reactie: 'je was te vroeg in vorm in 2019'. En als iedereen dat zegt, volgt ook de ploeg, de trainers. Ze vonden ook dat ik bijvoorbeeld in Parijs-Nice 'niet zo hard moest rijden', dus nu doe ik het rustiger aan. Let wel, ik train even veel uren als vorig seizoen, maar gewoon iets kalmer."

Naesen blijft dromen van een klassieke zege. "Het wordt er niet gemakkelijker op met Mathieu van der Poel en Wout van Aert, maar ik blijf het proberen. Ik kan alleen maar mijn best doen. Ja, Bettiol wint plots de Ronde en dat was voor velen een verrassing, maar dat is een uitstekend renner en hij was die dag de beste. Op het WK was er ook een verrassende winnaar met Mads Pedersen, maar dat is zo'n jongen, zoals er anderen zijn, van pieken. Ik ben zo niet. Ik ben niet de man van de uitschieters, maar van de regelmaat. Ik vind dat ook wel leuk en geruststellend, ik weet dat ik overal wel goed zal zijn in dat voorjaar, zonder ziekte of val toch, dat ik zal meedoen voor de zege. Alleen is het moeilijk om te winnen in dat voorjaar, overal eigelijk, ik moet ook nog wat geluk hebben."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer