Sport.be

Wielrennen

Tim Wellens slaat dubbelslag in Houffalize na prangende spurt

15.08.2019 | Niels Dirkx

Belga

Tim Wellens heeft de vierde rit in de BinckBank Tour op zijn naam geschreven. In de ultratkorte, maar attractieve etappe van slechts 96 kilometer in Houffalize was hij na een prangende spurt de beste voor de piepjonge Marc Hirschi en Laurens De Plus. De Belg van Lotto-Soudal neemt ook de leiderstrui over van drievoudig ritwinnaar Sam Bennett.

Door de ultrakorte afstand van slechts 96 kilometer beloofde de vierde rit in de BinckBank Tour in Houffalize spektakel en strijd om de eindzege. Iljo Keisse gooide van bij de start de spreekwoordelijke knuppel in het hoenderhok. Stan Dewulf dichtte even later de kloof en het tweetal kreeg een vrijgeleide van het peloton. Het duo kreeg snel een maximale voorsprong van tweeënhalve minuut.

Maar achter hun rug duurde het niet lang voor de favorieten zich een eerste keer roerden. Op de eerste beklimming van de Rue Bois des Moines deden Maxime Monfort en Tim Wellens met een duoaanval de koers exploderen en daaruit zou uiteidenlijk een grote groep van veertig renners met Van Avermaet, De Plus, Stybar, Gilbert en zelfs leider Sam Bennett. Bob Jungels had de slag gemist, maar haalde enkele kilometers later opgelucht adem toen het tempo in het eerste peloton daalde en het tweede peloton weer kon aansluiten.

AANVALSLUSTIGE DE PLUS

Lang zou het niet wachten zijn op een nieuwe oorlog tussen de favorieten. Op de tweede passage van de Rue Bois des Moines sprong Laurens De Plus weg. Van Avermaet reageerde fluks en ook Stybar, Wellens, De Plus, Van Avermaet, Kragh Andersen, McCarthy en Clarke sprongen mee. Het achttal haalden vroege vluchters Keisse en Dewulf bij, die ook nog hun deel van het kopwerk deden.

Maar definitief afscheid nemen van het peloton lukte ook nu niet. Op 38 kilometer van het einde leek alles weer samen te smelten. Het moment van Wellens om uit te pakken met een serieuze demarrage. Ondanks zijn enthousiasme bleef zijn voorsprong beperkt op de groep met alle favorieten. Drie kilometer verder besliste de Belg van Lotto-Soudal om zijn krachten te sparen en zich weer te laten inlopen.

Op de laatste beklimming van de Saint-Roch was het opnieuw Laurens De Plus die de tegenstand deed kraken met een serieuze jump. Tim Wellens en Marc Hirschi glipten mee met de renner van Jumbo-Visma en de drie leken weg. Maar dat was buiten Ivan Cortina gerekend. De Spanjaard van Bahrain-Merida reed weg uit de achtervolgende groep en reed in zijn eentje de kloof dicht.

PRANGENDE SPURT

Na een felbetwiste Binck Gouden Kilometer, waarin Hirschi en Wellens allebei zes bonusseconden pakten, was het opnieuw een sterke Laurens De Plus die uitpakte met een demarrage op de Côte Achouffe. Hirschi en Wellens pokerden even, maar reden dan toch het gat dicht. Ivan Cortina was het kind van de rekening en moest adieu zeggen.

Nadien bleven de drie samen tot in de straten van Houffalize. In een prangende spurt stak Hirschi de hand uit naar de zege en de leiderstrui. Maar dat was buiten een ultieme eindjump van Tim Wellens gerekend. De Zwitser viel stil en pas in de laatste tien meter voorbij Hirschi.

Naast de dagzege pakt Tim Wellens ook de leiderstrui over van drievoudig ritwinnaar Sam Bennett. De Belg van Lotto-Soudal heeft vier seconden voorsprong op Marc Hirschi en 14 seconden voor op De Plus.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer