Sport.be

Wielrennen

Renners vallen minder: 'Verbod Tramadol speelt zeker mee'

12.07.2019 | Michaël Michiels

Belga

Voorlopig kent de Tour de France weinig opgaves. Patrick Bevin (CCC) en Nicolas Edet (Cofidis) stapten momenteel uit koers. "Nog nooit zo weinig valpartijen gezien", zegt Joost De Maeseneer, ploegdokter bij Wanty-Gobert.

"Iemand moet er maar eens een studie over maken, maar twee uitvallers (Patrick Bevin van CCC en Nicolas Edet van Cofidis) na vijf dagen, zou dat al vaak zijn voorgevallen?" Joost De Maeseneer (63) is een gevestigde waarde in het peloton. In het verleden werkte hij al voor CSC en Astana.

"Ik mag zeggen dat ik wat Tours heb gedaan in mijn carrière en nog nooit heb ik zo weinig valpartijen gezien", merkt De Maeseneer op. "De eerste week plak je de renners normaal gezien helemaal vol. Nu, nog niks", vervolgt hij.

De Maeseneer linkt de opvallende afname aan het gebruik van Tramadol, of net het verbod ervan. "De misbruiken van deze pijnstiller zijn er helemaal uit en dat verklaart mee waarom er zo weinig gevallen wordt."

Ook bij Lotto-Soudal ploegarts Servaas Bingé klinkt het eensgezind. "Het verbod op het gebruik van Tramadol zal er zeker mee te maken hebben. Er wordt in deze Tour ook veel op gecontroleerd. Elke dag hangen aan de dopingcontrole twee lijsten. Eentje met de namen voor de traditionele controles en eentje met zes tot tien namen voor een specifieke controle op tramadol."

Renners lijken echter minder overtuigd van de link tussen het medicijn en valpartijen. Zo is Jasper Stuyven (Trek-Segafredo) iets gereserveerder. "Het product is al het hele jaar verboden en er zijn al het hele jaar valpartijen. Omdat er nu in de Tour opeens minder gevallen wordt, zou het meteen aan Tramadol liggen. Ik ben het daar niet mee eens."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer