Sport.be

Wielrennen

Wie gaat voor de bijl in de Waalse Pijl?

24.04.2019 | Erik Duchateau

Belga

In Ans vertrekt woensdag de 83ste editie van de Waalse Pijl richting Muur van Hoei. Julian Alaphilippe won vorig jaar en is ook nu de grote favoriet. Maar ook Alejandro Valverde, de recordhouder met vijf zeges en vorig jaar tweede, mikt op de eindwinst.

Topfavoriet is evenwel titelverdediger Alaphilippe. In de Brabantse Pijl moest hij zijn meerdere nog erkennen in Mathieu Van der Poel en in de Amstel Gold Race leek hij op weg naar de zege, maar snelde de Nederlander hem voorbij in het slot en eindigde hij als vierde, zijn beste resultaat ooit in de Nederlandse klassieker.

Alaphilippe wist vorig jaar na twee tweede plaatsen, in 2015 en 2016, komaf te maken met de heerschappij van Alejandro Valverde. De Spanjaard is dan wel recordhouder, de wereldkampioen lijkt voorlopig niet over de vorm te beschikken van andere jaren, al kan hij steeds verrassen.

Van Belgische zijde is het onder andere uitkijken naar Dylan Teuns, die in 2017 derde werd. Vorig jaar moest de renner van Bahrain-Merida, toen nog in het shirt van BMC, vrede nemen met een 30ste plaats. De beste Belg van de dag zou woensdag, net als een jaa geleden, wel eens uit het kamp van Lotto Soudal kunnen komen. Met Tim Wellens en Jelle Vanendert hebben ze de nummer 7 en nummer 3 van de Waalse Pijl 2018 in de rangen. 

Naast dit duo is er bij Lotto Soudal ook nog youngster Bjorg Lambrecht, vorig weekend met een zesde plaats beste Belg in de Amstel Gold Race. In de Ronde van het Baskenland leek Lambrecht op weg naar zijn eerste zege in de WorldTour op een steile aankomst, maar snelde Alaphilippe hem nog net voorbij. Al is de Muur van Hoei natuurlijk nog een ander paar mouwen dan de finish in Gorraiz. Daar werd overigens Michal Kwiatkowski derde. De Pool mag ook bij de favorieten gezet worden, zeker na zijn sterke Amstel Gold Race.

Voorts is het uitkijken naar Daniel Martin, tweede in 2017 en 2014 en derde in 2016. Of wat met Maximilian Schachmann? In de Ronde van het Baskenland stond er geen maat op de Duitser, die er drie ritzeges boekte. Zondag werd Schachmann vijfde in de Amstel en vorig jaar achtste op de Muur van Hoei. Andere namen om in het oog te houden zijn Michael Matthews, Romain Bardet, Alexey Lutsenko, Jakob Fuglsang en Adam Yates.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer