Sport.be

Wielrennen

Sylvain Chavanel wint GP Ouest-France Plouay

31.08.2014 | Ward Bollen

Belga

Sylvain Chavanel (Iam Cycling) heeft zondag de GP Ouest-France met start en aankomst na 229 kilometer in het Franse Plouay (WorldTour) gewonnen.

De 35-jarige Fransman was in Bretagne in een sprint met zeven net iets sneller dan de Italiaan Andrea Fedi en de Fransman Arthur Vichot. Tim Wellens eigende zich de zesde plaats toe, Ben Hermans werd zevende en Jürgen Roelandts tiende.

Het was Pierre-Henri Lecuisinier die al vroeg in de wedstrijd voor de eerste afscheiding zorgde. Kevin Van Melsen, Michel Koch en Jean-Marc Bideau repten zich naar Lecuisinier toe. Dat deed wat verderop eveneens Stefano Pirazzi zodat zich al snel een kopgroep met vijf renners vormde. 

Het peloton liet even begaan en de vluchters sprokkelden een maximale voorsprong van 7 minuten bij elkaar. Gaandeweg werd het tempo in de grote groep opgetrokken en op 45 kilometer van de finish smolt alles samen. Het sein dan voor Michal Kwiatkowski om een aanval op te zetten. Hij kreeg het gezelschap van Ben Hermans, Tim Wellens, Kristijan Durasek, Lars Petter Nordhaug, Angelo Tulik en Christopher Juul-Jensen. Zij mochten de laatste plaatselijke ronde, van 14,5  kilometer, aansnijden met een voorsprong van 0:35 op een jagende grote groep. 

Een verbrokkeld peloton bood zich aan voor de laatste 3 kilometer. Uiteindelijk zou een groepje met zeven, met daarbij onder andere Hermans en Wellens, sprinten voor de eindzege. Daarin nam Chavanel de maat van iedereen.

'MOOIE ZEGE'

"Normaal gezien sprint hier altijd een ruime groep voor de eindzege. Nu was dat heel uitzonderlijk slechts een man of zeven. Ik maakte daar deel van uit en kon zelfs iedereen achter mij houden",  glunderde Chavanel na de finish. 

"Ik dacht dat het wel weer allemaal op een massasprint zou uitdraaien. Daar had het scenario van deze wedstrijd alle schijn van weg. Er was eerst die lange vlucht. Dan kwam er een hergroepering op vijf kilometer van de eindmeet. Het bleef evenwel zeer onrustig en er vielen veel gaten in het peloton. Ik hield me voor om te wachten en mee te glippen wanneer het echt serieus ging worden". 

"In volle finale zijn we dan met zeven renners voorop geraakt. Dan was ik nog niet zeker. Ik had immers schrik voor de spurt want er zaten wel wat snelle mannen bij onze groep. Uiteindelijk lukte het me toch om te winnen. Een nieuwe mooie zege. Ik heb een goede week achter de rug. Dit is een schitterende zaak voor mij, na mijn overwinning in de Poitou-Charantes, maar ook voor het gehele team. Ik werk nu verder toe naar het wereldkampioenschap waarin ik mij zeker wil laten opmerken."

Uitslag
1. Sylvain Chavanel (Fra/IAM) de 229.1km in 5u38:26 (gem: 40,616566 km/u)
2. Andrea Fedi (Ita/NRI) op 0:00 
3. Arthur Vichot (Fra/FDJ) 0:00 
4. Cyril Gautier (Fra/EUC) 0:00 
5. Julian Alaphilippe (Fra/OPQ) 0:00 
6. Tim Wellens (Bel/LTB) 0:00 
7. Ben Hermans (Bel/BMC) 0:00 
8. Alexander Kristoff (Noo/KAT) 0:02 
9. Giacomo Nizzolo (Ita/TFR) 0:02 
10. Jurgen Roelandts (Bel/LTB) 0:02Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer