Sport.be

Wielrennen

'Leeuw van Vlaanderen' Magni op 91-jarige leeftijd overleden

19.10.2012 | Gert-Jan Weyters / Erik Duchateau

Belga

Fiorenzo Magni is op 91-jarige leeftijd overleden. Magni kreeg de bijnaam 'Leeuw van Vlaanderen' omdat hij als enige drie keer op rij (1949-1951) de Ronde van Vlaanderen kon winnen.

Toen Magni in 1949 voor het eerst de Ronde van Vlaanderen won, was hij pas de tweede niet-Belg op de erelijst. De eerste was de Zwitser Heiri Suter, die in 1923 de zevende editie van Vlaanderens Mooiste op zijn naam schreef.

De Ronde van Vlaanderen 1949 was editie 33 en werd verreden op 10 april. Startplaats toen was Gent, aankomstplaats Wetteren. Van de 225 vertrekkers bereikten er slechts 52 de aankomst. Na 260 kilometer klopte Magni Valère Ollivier en Briek Schotte.

Het jaar daarop was de koers nog zwaarder. Het was de eerste keer dat de Muur van Geraardsbergen beklommen moest worden. Slechts 21 renners haalden de finish in Wetteren. Magni sprong weg op de Muur en haalde het solo voor Briek Schotte en de Fransman Louis Caput.

Magni's overwinning van 1950 was zijn meest indrukwekkende. De Italiaan reed iedereen in de vernieling en had aan de meet meer dan 5 minuten voorsprong op de Fransman Bernard Gauthier en meer dan 10 minuten op diens landgenoot Attilio Redolfi.

Fiorenzo Magni won niet alleen drie keer de Ronde van Vlaanderen. In eigen land schreef hij ook drie keer de Giro (1948, 1951 en 1955) op zijn naam. Bij zijn laatste eindzege in 1955 was hij al 35 jaar, wat hem nu nog altijd tot oudste winnaar van de Italiaanse wielerronde maakt.

Naast zijn generatiegenoten Fausto Coppi en Gino Bartali was Magni één van de boegbeelden van het Italiaanse wielrennen in de jaren '50. Op 7 december 2012 zou Magni 92 jaar worden. Vorige week werd er nog een boek over zijn leven voorgesteld.

STRAFFER DAN MUSEEUW EN BOONEN

Zijn heroïsche prestaties in de Ronde van Vlaanderen maken dat Magni hier nooit vergeten zal worden. Hij kreeg terecht de bijnaam 'Il Leone delle Fiandre', 'De Leeuw van Vlaanderen'. Een bijnaam die Johan Museeuw later ook kreeg.

Museeuw trad net als Eric Leman en Tom Boonen in de voetsporen van Magni door de Ronde van Vlaanderen drie keer te winnen, maar Magni is de enige die er tot dusver in slaagde drie keer op rij te winnen. Voor Magni was Achiel Buysse de eerste die drie keer Vlaanderens Mooiste wist te winnen, maar ook de Wetterenaar kon dat geen drie keer op rij.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer