Sport.be

Wielrennen

Gilbert: 'Heel mooi werk van de ploeg'

27.09.2009 | Erik Duchateau

De Belgen zorgden voor een uitstekende collectieve prestatie op het WK in Mendrisio. Philippe Gilbert loofde zijn ploegmaats, al was hij toch ontgoocheld omdat hij naast een medaille pakte.

Philippe Gilbert: 'Er zaten nog twee Spanjaarden in mijn buurt en Cancellara en Breschel reden als ploegmaats van Kolobnev bij Saxo Bank ook samen.'
"Ik was hier om te winnen of voor het podium", vertelde Philippe Gilbert vlak na afloop. Het werd een zesde plaats voor de Belgische kopman. "Het resultaat is dus niet super, maar van mijn wedstrijd mag ik tevreden zijn. Het was een rare koers. Er was een grote groep weg, maar eigenlijk was met Ballan slechts één favoriet mee, voor de rest waren het vooral outsiders. In het peloton wilden enkel de Australiërs rijden, zodat het vrij lang duurde voor we vooraan geraakten", analyseerde de Waal. 
 
"Ik heb op Cunego gefocust omdat ik dacht dat hij Cancellara de snelsten waren. Na een snelle afdaling zat ik een beetje achteraan het groepje. Toen Evans, Kolobnev en Rodriguez weg waren, werd het problematisch. Er zaten nog twee Spanjaarden in mijn buurt en Cancellara en Breschel reden als ploegmaats van Kolobnev bij Saxo Bank ook samen. Ik heb het nog tweemaal geprobeerd, maar Cancellara reed het gaatje telkens dicht."
 
"Wat ik onthoud van dit WK is het heel mooie werk van de Belgische ploeg. Tom Boonen bijvoorbeeld voelde zich nog goed en zette me in de finale perfect af. Ik heb nog niet vaak zo een goeie nationale ploeg gezien", besloot Gilbert.

Greg Van Avermaet: 'Toen we een tweetal minuten voorsprong hadden, begon ik er even in te geloven dat we voorop konden blijven.'
Greg Van Avermaet
was net als Boonen, De Waele en De Greef mee toen op zowat 100 km van de finish een grote kopgroep ontstond. "Dat was ook mijn opdracht", stelde de Oost-Vlaming. "Van zodra de Italianen zich roerden, moest ik meegaan om vervolgens zo lang mogelijk voorin te blijven. Toen we een tweetal minuten voorsprong hadden, begon ik er even in te geloven dat we voorop konden blijven."
 
"Ik en Tom, die ook heel goed was, hebben ons dan zoveel mogelijk gespaard, maar uiteindelijk kwamen de echte favorieten toch nog naar voren. Gelukkig behoorde ook Philippe tot die beteren en heeft hij voor ons de finale kunnen rijden. Ik vind dat we als team bewezen hebben dat we een sterk geheel vormen. Eigenlijk was dat volgens mij ook vorig jaar al het geval, alleen kwam er toen achteraf wat kritiek over wat in de slotronden gebeurd was."

"Vandaag zat het in ieder geval goed. Voor mezelf kan deze prestatie mijn wat mindere seizoen niet goedmaken, maar ik ben wel blij dat ik heb kunnen aantonen dat ik mijn plaats in de ploeg waard ben. De bondscoach weet dat hij altijd op mij kan rekenen en dat ik altijd doe wat hij vraagt." 

Carlo Bomans: 'Ik heb een beetje gemengde gevoelens.'
"Ik heb een beetje gemengde gevoelens", was de eerste reactie van bondscoach Carlo Bomans. "De ploeg valt niets te verwijten en in de finale was met Gilbert onze uitgesproken kopman mee met de besten. Alleen zat hij wat geïsoleerd tussen drie Spanjaarden en een sterk drietal van Saxo Bank. Dan moet je altijd een beetje gokken. Voor de rest hebben we het ideaal aangepakt. We hadden vier renners mee in de kopgroep en moesten ons dan ook niet kapot rijden in de achtervolging. Andere ploegen hadden er meer belang bij om de kloof te dichten." 

Nick Nuyens: 'Mijn WK was niet slecht, maar zeker ook niet super.'
"Mijn WK was niet slecht, maar zeker ook niet super", erkende Nick Nuyens na afloop. "De wedstrijd zat lang op slot, maar met vier renners mee in de kopgroep was de situatie ideaal voor ons. We konden die vlucht beschermen en ondertussen Philippe in een zetel laten meerijden. We hielden hem wel constant vooraan in het peloton. Wellicht heb ik gedurende die ronden iets te veel met het hoofd in de wind gereden om ook in de finale nog meer steun te kunnen bieden."

"Ik wilde wel mee versnellen toen de favorieten er aan begonnen, maar dat lukte gewoon niet meer. In ieder geval denk ik dat we tevreden mogen zijn met de prestatie van de Belgische ploeg. Dat is eigenlijk altijd al het geval geweest de jongste jaren. De meesten zijn zowat van dezelfde generatie en zijn al jaren samen op pad. We kennen mekaar en voelen mekaar goed aan. Het ene jaar is de ene het speerpunt van de selectie, het jaar erop is het iemand anders die beter in vorm is of een voor hem geschikter parcours voor de wielen krijgt. Of er kritiek komt of niet heeft vaak meer met het uiteindelijke resultaat te maken dan met de prestatie op zich."Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer