Sport.be

Wielrennen

Sicard is beste belofte

26.09.2009 | Steven Swinnen

De Fransman Romain Sicard is de nieuwe wereldkampioen wielrennen op de weg bij de beloften (-23). Op het zware parcours in het Zwitserse Mendrisio kwam Sicard na een wedstrijd over 179,4 km solo over de meet.

Betancur, Sicard en Silin tonen hun medaille. (foto belga)
Hij had aan de finish 27 seconden voorsprong op Colombiaan Carlos Alberto Betancur, die in een sprint om het zilver de Rus Egor Silin versloeg. Jérôme Baugnies werd op 54 seconden vijfde en eerste Belg. 

De wedstrijd werd aanvankelijk gekleurd door een lange vlucht van vijf renners: de Oostenrijker Schöfmann, de Colombiaan Atapuma, de Duitser Keinath, de Canadees Veilleux en de Australiër Roe. Even dreigde het voor de Belgen verkeerd te lopen toen zich achter deze kopgroep iets voor half wedstrijd een achtervolgende groep van een twintigtal renners vormde zonder landgenoten daarbij maar ze wisten de orde te herstellen.

BAUGNIES TEVERGEEFS

Op 50 km van de meet kwam alles weer samen. Uit een peloton met nog ongeveer 50 renners, waarbij de Belgen Vanmarcke, Baugnies en Zingle, ontsnapten vijf renners: de Geniez, de Sloveen Furdi, de Italiaan Brambilla, de Australiër Howard en de Colombiaan Luis Henao. Baugnies probeerde de aansluiting te bewerken maar slaagde daar niet in. Toen hij ingelopen was, volgde opnieuw een hergroepering.

Met minder dan dertig kilometer te rijden kwam de beslissende demarrage van Sicard. De Nederlander Kreder ging met hem mee en snel reden de twee een kleine minuut voor de achtervolgende groep uit. Sicard wachtte tot de voorlaatste beklimming in de slotronde om definitief zijn slag te slaan. Het reed Kreder uit het wiel en reed solo naar de finish. Sicard werd zo de eerste Franse wereldkampioen ooit bij de beloften.

De Nederlander Kreder moest de kelk tot de bodem ledigen want ook anderen reden hem nog voorbij op de laatste beklimming. Eerst Alberto en Silin die twee en drie werden, daarna ook nog Kennaugh en zelfs het groepje waarvan Baugnies de spurt voor de vijfde plaats won, ging hem nog voorbij.


WK Mendrisio - Top-10 beloften
1. Romain Sicard (Fra) de 179,4 km in 4u41:54. (gem.: 38,183 km/u)
2. Carlos Alberto Betancur (Col) op 0:27.
3. Egor Silin (Rus) 0:27.
4. Peter Kennaugh (GBr) 0:49.
5. Jérôme Baugnies (Bel) 0:54.
6. Marko Kump (Sln) 0:54.
7. Yevgeniy Nepomnyachshiy (Kaz) 0:54.
8. Jose Cayetano Sarmiento (Col) 0:54.
9. Mathias Brandle (Oos) 1:00.
10. Damiano Caruso (Ita) 1:33.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer