Sport.be

Wielrennen

Italiaanse pakt wk-goud

26.09.2009 | Steven Swinnen

De Italiaanse Tatiana Guderzo heeft op het WK wielrennen in het Zwitserse Mendrisio de wegrit bij de vrouwen gewonnen.

Guderzo haalde het in de 124,2 km lange rit met 19 seconden voorsprong op de Nederlandse

Guderzo weet met haar vreugde geen blijf (foto belga)
topfavoriete Marianne Vos, die voor het derde jaar op rij genoegen moest nemen met het zilver, en de Italiaanse Noemi Cantele. Grace Verbeke finishte als eerste Belgische op de 9de plek, op 1:07 van de nieuwe wereldkampioene.

De 25-jarige Guderzo veroverde al eens zilver op het WK 2004 in Verona. Vorig jaar won ze brons in de olympische wegrit in Peking. Guderzo reed in de slotfase bij de voorlaatste beklimming weg van Marianne Vos, Kristin Armstrong en Noemi Cantele. Vos, de wereldkampioene van 2006, won even later de sprint voor de tweede plaats en veroverde zo haar derde opeenvolgende zilveren medaille.
 
Nadat ze achteraan in het peloton lange tijd accordeon gespeeld hadden, brak de veer bij de meeste meisjes toch op zowat vijftig km van het einde. Toen bleven ze met zestien over om voor de overwinning te strijden.
Grace Verbeke werd knap negende (foto belga)
Daarbij nog steeds de 25-jarige Grace Verbeke, die een heel aandachtige wedstrijd reed en amper buiten de eerste vijf terug te vinden was.

Verbeke dus bij de wereldtop. De eerste aanval vooraan kwam op zowat twintig km van het einde van Cantele. De Italiaanse ging met een voorsprong van 22 seconden de voorlaatste ronde in. Onbegonnen werk om die voorsprong te verdedigen en dus gingen ze met zestien de slotronde in. Verbeke gaf nog altijd geen krimp en was goed op weg naar haar beoogde plaats bij de eerste tien.

In die slotronde tekende Villumsen, de nummer drie van de tijdrit, haar eigen doodvonnis door al snel aan te vallen. De timing van Tatiana Guderzo klopte beter. Eerst zag ze Marianne Vos, Kristin Armstrong en haar landgenote Noemi Cantele nog terugkomen maar bij een tweede versnelling bij de voorlaatste beklimming kwam ze toch alleen aan de leiding. Hoe sterk ze was, maakte ze duidelijk door Vos en Armstrong op achterstand te houden, hoewel ze er alles aan deden om terug te kunnen keren.

Vos restte enkel de troost van een derde bronzen plak op rij en Cantele maakte met een tweede podiumplaats het succes van Italië compleet. Ook de Belgische delegatie mocht blij zijn met de negende plaats van Grace Verbeke. Ludivine Henrion, die tot op drie ronden van het einde aan de zijde van Verbeke was kunnen blijven, werd 22ste, Lieselot Decroix 55ste.

WK Mendrisio, uitslag vrouwen
1. Tatiana Guderzo (Ita) 124,2 km in 3u33:25. (gem.: 34,917 km/u)
2. Marianne Vos (Ned) op 0:19.
3. Noemi Cantele (Ita) z.t.
4. Kristin Armstrong (VSt);
5. Diana Ziliute (Lit) 1:07;
6. Judith Arndt (Dui);
7. Erinne Willock (Can);
8. Nicole Brändli (Zwi);
9. Grace Verbeke;
10. Catherine Cheatley (NZl);
11. Emma Johansson (Zwe);
12. Ruth Corset (Aus);
13. Edita Pucinskaite (Lit);
14. Emma Pooley (GBr);
15. Evelyn Stevens (VSt);
16. Linda Villumsen (Den) 3:02;
17. Paulina Brzezna (Pol) 3:41;
18. Mara Abbott (VSt) 4:51;
19. Claudio Häusler (Dui) 5:51;
20. Ana Garcia (Spa) 5:54Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer