Sport.be

Wielrennen

Cancellara... veni, vidi, vici!

24.09.2009 | Erik Duchateau

Fabian Cancellara is in Mendrisio voor de derde keer in zijn carrière wereldkampioen tijdrijden geworden. De Zwitser reed voor eigen volk een perfecte chronorace. Enkel het opschrift op zijn fiets was niet perfect...

De foutieve spreuk onder het zadel van Cancellara. (foto belga)

Wijn wordt beter met de jaren en zo ook Fabian Cancellara. Was het daarom dat de 28-jarige Zwitser 'vini, vidi, vici' (van de wijn, ik zag, ik overwon) in zijn fiets liet graveren in plaats van 'veni, vidi, vici' (ik kwam, ik zag, ik overwon)? Vooraf konden zijn (klassiek geschoolde) concurrenten daar eens om grijnzen, maar achteraf was er voor hen geen reden tot lachen meer.

Wel voor Cancellara. Spartacus, de Romeinse bijnaam van de Zwitser, zette zich recht in de laatste rechte lijn en nam uitgebreid de tijd om naar het massaal toegestroomde Zwitserse publiek te zwaaien. Met beide handen triomfantelijk in de lucht overschreed Cancellara de finishlijn. Hij maalde de 49,8 km af in 57 minuten en 55 seconden. Een gemiddelde van ruim 51 km/u. Indrukwekkend.

Al na 5 km was duidelijk dat Cancellara zijn derde wereldtitel, een evenaring van het record van Michael Rogers, zou pakken. Toen al had hij een halve minuut voorsprong op de verrassende Amerikaan Tom Zirbel, die lange tijd met de beste chrono aan de finish genoteerd stond. Uiteindelijk zou Zirbel met de vierde plaats genoegen moeten nemen.

CANCELLARA ZOEFT DRIE RENNERS VOORBIJ

Cancellara reed al juichend over de meet. (foto belga)
Cancellara zoefde nog voor halfweg voorbij de één minuut eerder gestarte Gustav Erik Larsson. Een zegen voor de Zweed, die lange tijd in het kielzog van de Zwitser kon blijven en naar zilver reed. Larsson gaf 1'27" prijs. Ook Bradley Wiggins, twee minuten voor Cancellara gestart, probeerde die tactiek toe te passen toen hij gepasseerd werd. Een mechanisch probleem een tiental kilometer voor de meet ontnam de Brit echter alle kansen op brons.

De derde podiumplaats ging naar Tony Martin. De Duitser, drie minuten voor Cancellara van het startpodium gebold, hield nog een halve minuut over op de Zwitserse sneltrein en pakte dus brons met een eindtijd die 2'30" langzamer was dan die van Cancellara. Sébastien Rosseler, vier minuten voor Cancellara gestart, werd wel ingelopen en kwam niet verder dan de 38ste plaats op 5'57".

Dan deed Dominique Cornu het veel beter. De 23-jarige Waaslander werd 14de op 4 minuten en 9 seconden. Van de renners die hem in de uitslag voorafgingen, waren alleen Tony Martin (derde) en Ignatas Konovalovas (negende) even jong. Uittredend wereldkampioen Bert Grabsch finishte als tiende op 3'37".

OOK ZONDAG WIL CANCELLARA SCOREN

"Ik heb vandaag op mijn eigen terrein vleugels gekregen!", sprak Cancellara na afloop. "Ik wist dat ik heel diep zou moeten gaan om mijn doel te bereiken en dus heb ik van bij de start alles gegeven. Nu ben ik uitermate gelukkig dat de trui van wereldkampioen opnieuw in mijn bezit is. Het heeft heel wat inspanningen gevergd om in mijn huidige conditie te geraken. Het moge duidelijk zijn dat ik ook heel ambitieus ben voor de wegrit van zondag."WK tijdrijden Mendrisio
1. Fabian Cancellara (Zwi/Team Saxo Bank) de 49,8 km in 57:55 (gem. 51,580 km/u)
2. Gustav Erik Larsson (Zwe) 1:27
3. Tony Martin (Dui) 2:30
4. Tom Zirbel (VSt) 2:47
5. Marco Pinotti (Ita) 3:02
6. Janez Brajkovic (Slo) 3:08
7. Koos Moerenhout (Ned) 3:11
8. Alexandre Vinokourov (Kaz) 3:20
9. Ignatas Konovalovas (Lit) 3:33
10. Bert Grabsch (Dui) 3:37
...
14. Dominique Cornu 4:09
38. Sebastien Rosseler 5:57Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer