Sport.be

Wielrennen

WK 2012: Valkenburg haalt het van Hooglede

23.09.2009 | Erik Duchateau

Het WK wielrennen van 2012 wordt in het Nederlands-Limburge Valkenburg gereden. Onze noorderburen kregen van de UCI de voorkeur op het West-Vlaamse Hooglede en het Italiaanse Genua.

Het podium van het WK van 1998 in Valkenburg: Van Petegem, Camenzind en Bartoli. (foto belga)
De organisatie in Nederland is in handen van de provincie Limburg in samenwerking met acht gemeenten. Valkenburg, in wielermiddens bekend van de Amstel Gold Race en de Cauberg, zal fungeren als aankomstplaats voor alle wedstrijden, maar de start zal telkens in een andere gemeente plaatsvinden. Ook in 1998 was Valkenburg WK-stad. De Zwitser Oscar Camenzind pakte toen de regenboogtrui. Peter Van Petegem moest vrede nemen met zivler.

De toekenning van de WK-organisatie gebeurde in het Zwitserse Mendrisio, waar momenteel het WK bezig is. "Genua heeft hier in de definitieve fase in het verhaal niet meer meegespeeld", aldus voorzitter Rik Debausaert van Hooglede. "Het ging tussen de Vlamingen en de Nederlanders. Hun bod was financieel ietsje beter en dat moeten we aanvaarden."
 
"Natuurlijk ben ik ontgoocheld. Maar anderzijds zullen ze bij de hoogste wielerinstanties te weten komen hoe wij reageren. Deze nederlaag maakt Hooglede sterker. We zullen ons bod voor 2013 nog eens herzien. Ze zullen beseffen met wie ze te maken krijgen, want het is veel te lang geleden dat de wereldkampioenschappen nog in Vlaanderen geweest zijn." Het laatste WK op Belgische bodem was in 2002 in Zolder.

In 2010 vindt het WK plaats in het Australische Melbourne, een jaar later in de Deense hoofdstad Kopenhagen.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer