Voetbal

Algemeen

Gent laat het liggen tegen AS Roma

27.02.2020 | Ward Bollen

Belga

AA Gent heeft zich niet geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De Buffalo's kwamen op voorsprong en de kwalificatie zat erin, maar de tegentreffer van Roma gooide roet in het eten.

De wedstrijd leek voor Gent dramatisch te beginnen. Kolarov scheerde binnen de openingsminuut met een laag schot de buitenkant van de paal en heel de Ghelamco Arena haalde opgelucht adem. Gent was zo wel meteen wakker en nam resoluut het heft in handen. David en Depoitre dreigden met een combinatie in de zestien en Bezus probeerde het tot twee maal tot met een schotje van ver. Roma had intussen zijn intenties duidelijk gemaakt. In tegenstelling tot wat coach Fonseca vooraf had verklaard, focusten de Romeinen vooral op hun organisatie. Van in de openingsfase werd ook elke gelegenheid te baat genomen om tijd te winnen.

Het zat Gent ook niet altijd mee. Halverwege de eerste periode werd de thuisploeg een duidelijke penalty onthouden na een trekfout van Smalling op Depoitre. De Gentse belegering hield aan en na 25 minuten kwam de verdiende 1-0 dan toch op het bord. De onvermijdelijke David tikte aan de tweede paal een voorzet van Bezus beheerst tegen de touwen. Gent had de wedstrijd in handen, maar leek even iets te euforisch door het openingsdoelpunt. Op het halfuur sneed Roma met een aanval dwars door het Gentse centrum. Mkhitaryan bediende de snelle Kluivert en die vloerde Kaminski met een laag schot, 1-1.

Gent reageerde al snel met een plaatsbal van man-in-vorm David, net naast. Maar het flukse spel van de Buffalo's was toch even weg. Het was voor de thuisploeg nu - nog meer dan voorheen - hinken op twee gedachten. Bij een tweede tegendoelpunt leek de kwalificatie uitgesloten, maar tegelijk moest er twee maal gescoord worden. Voor Roma liet Dzeko zich tien minuten voor rust een eerste keer zien, zijn deviatie ging maar net naast.

Gent begon na de pauze met verse moed en David toonde zich eens te meer de meest gevaarlijke man. De Canadees vond Roma-doelman Lopez op zijn weg, even later mikte Odjidja zijn poging een metertje over. Gent begon opnieuw te morsen met kansen. Vooral de volley van Odjidja, even voorbij het uur, had een beter lot verdiend. Thorup bracht intussen de Georgische tandem Chakvetadze-Kvilitaia tussen de lijnen, maar ook zij konden geen zoden aan de dijk brengen. Kapitein Odjidja probeerde het nog een keer of vier vanop afstand, telkens zonder succes.

De Gentse supporters hadden intussen hun pijlen gericht op scheidsrechter Sanchez. De Spanjaard leek er nog niet aan te denken de Roma-spelers eens aan te manen haast te maken bij spelhervattingen, maar gaf Kums wel geel voor protest. In de toegevoegde tijd knutselde Gent nog een slotoffensief in elkaar, maar het zat in de laatste fase ook niet echt mee voor de Buffalo's. Een bal op de arm van invaller Fazio was voor ref Sanchez geen strafschop waard. Zijn arm zat dan ook netjes naast zijn lichaam.

Het bleef 1-1. Voor Gent eindigde een knap Europees avontuur, dat al begon in de tweede kwalificatieronde, met een frustrerende avond.

REACTIE THORUP

Gent-coach Jess Thorup was donderdagavond na afloop van het 1-1 gelijkspel in eigen huis tegen AS Roma en de daaropvolgende uitschakeling in Europa zichtbaar teleurgesteld. De Deen zag dat zijn team minstens zijn voet naast Roma had kunnen zetten. "Maar we misten efficiƫntie", was de uitleg van Thorup. "Dat heeft ons over twee wedstrijden de das omgedaan."

"Ik kan veel positieve zaken onthouden", stak Thorup van wal. "Wij waren over twee wedstrijden het beste team. We zijn vandaag ook blijven strijden tot het einde. Niemand had verwacht dat we door zouden stoten. Maar we waren er desondanks heel dichtbij. Ik vind het vooral heel jammer voor de spelers. Ik hoop dat ze deze mentaliteit de komende maanden kunnen vasthouden en dan gaan we nog mooie dingen laten zien in de competitie."

Paulo Fonseca, de T1 van AS Roma, toonde zich erg tevreden met de prestatie van zijn team. "Voetbaltechnisch kon het zeker beter met momenten, maar de instelling van mijn spelers was heel goed", liet de Portugees optekenen.

VADIS: "2-1 en we maken ook 3-1"

Vadis Odjidja, bleef ook in het slot van de wedstrijd de Gentse kar trekken en toonde zich met verschillende schoten op doel. Zijn pogingen misten echter telkens precisie of overtuiging. "We zijn blijven proberen, tot het bittere eind", legde Odjidja na de match uit. "We hadden hoop dat als we de 2-1 konden maken alles nog kon. Dan ging ook de 3-1 vallen, daar ben ik zeker van. Het heeft jammer genoeg niet mogen zijn."

Facebook

Twitter