Voetbal

Algemeen

Rode Duivels op weg naar perfect rapport

16.11.2019 | Tom Van Aken

Belga

Ook Rusland kon de Rode Duivels niet van hun perfect parcours afbrengen. In Sint-Petersburg klaarde België de klus voor de rust. Uiteindelijk werd het 1-4.

De Belgen zaten bij de rust al op rozen dankzij Eden (33. en 40.) en Thorgan Hazard (19.), die de drie doelpunten voor hun rekening namen. Bij de treffer van Thorgan was Eden Hazard dan ook nog eens de aangever.

Na de pauze zette Romelu Lukaku met zijn 52e in het nationale shirt de 0-4 op het bord, Georgi Dzhikiya lukte tien minuten voor affluiten de eerredder.

Dankzij de negende zege op rij blijven de Duivels foutloos in de groep en zijn ze op één speeldag voor het einde al zeker van de groepswinst, wat hen bij de loting ook het statuut van reekshoofd zal opleveren. Enkel de beste zes groepswinnaars worden reekshoofd en de onderverdeling gebeurt voor het eerst met een ranking op basis van de prestaties in deze kwalificatieperiode, waarin de resultaten tegen de nummer zes uit de groep niet meetellen.

In dat klassement staan de Belgen samen met Italië met het maximum aan de leiding en kunnen ze ongeacht het resultaat op de slotspeeldag niet meer uit de top zes verdwijnen. Het duel tegen Cyprus dient dus enkel nog om een historische dertig op dertig neer te zetten in de kwalificaties, hetgeen in de geschiedenis van het Belgische voetbal nooit eerder gebeurd is.

HAZARD:'VERRE REIZEN VERMEDEN'

"Die groepswinst wilden we toch snel veiligstellen, om volgend jaar verre reizen op het EK te vermijden", vertelde Eden Hazard na de wedstrijd bij VTM. De aanvoerder was met twee doelpunten en een assist voor zijn broer Thorgan de absolute uitblinker in het Krestovskistadion. "Het is leuk voor de familie, Romelu (die de vierde treffer scoorde, red) hoort daar ook bij", lachte Hazard, die een goeie eerste helft en een mindere tweede helft zag. "Nu dinsdag nog een goede wedstrijd afleveren voor onze fans en die dertig op dertig neerzetten."

Volgend jaar op het EK zit een terugkeer naar Sint-Petersburg er in de groepsfase dik in. Een stad waar ze met meerdere emoties geconfronteerd worden. Op het WK riep Frankrijk hen er vorig jaar in de halve finales immers een halt toe, waarna ze er enkele dagen later brons veroverden tegen Engeland. Voor Hazard lijkt het allemaal niet zo veel uit te maken. "Tegen Engeland en nu tegen Rusland hebben we hier toch gewonnen. Dat zijn twee zeges in drie wedstrijden. Niet slecht, toch?"

MARTINEZ:'ZONDE VAN HET STADION'

"We hebben goed verdedigd als team en we hebben ons voor het doel bijzonder efficiënt getoond. Vier doelpunten buitenshuis tegen een ploeg zoals Rusland is gewoon top", vertelde een opgetogen bondscoach Roberto Martinez. "We hebben de wedstrijd in het algemeen goed in handen gehad en we hebben weinig weggegeven. In de tweede helft was het misschien wel niet meer perfect. Rusland kon de bal soms misschien te lang bijhouden, maar dat kan gebeuren."

Martinez sprak ook lovend over de prestatie van Dedryck Boyata centraal in de verdediging. "Het is altijd moeilijk om een ervaren speler als Jan Vertonghen te vervangen. Sommigen zullen misschien verrast geweest zijn, maar intern was het al een tijd duidelijk dat hij klaar was om met dit team te spelen. Hij had ook het goede profiel om tegen een fysiek sterke speler als Dzyuba te spelen. Naast hem stond ook een sterke Thomas Vermaelen, die een geweldig voorbeeld is voor de jongere spelers."

Nu de eerste plaats een zekerheid is, had de Spanjaard ook wat woorden van kritiek voor het nationale stadion dat er nooit gekomen is. "Ik ben enorm tevreden met dit einde van de campagne. We gaan dit vieren met het publiek in Brussel, maar het is echt jammer dat we geen nationaal stadion hebben om wedstrijden te kunnen organiseren voor het EK 2020. Zeker als je zo een team hebt en zo een generatie. Het is echt zonde."

Facebook

Twitter