Voetbal

Algemeen

Spanje als zesde land zeker van EK-deelname

16.10.2019 | Erik Duchateau

Belga

Spanje heeft zich dinsdag door een laat gelijkspel tegen Zweden (1-1) gekwalificeerd voor het EK voetbal van 2020.

De Spanjaarden hebben met nog twee duels te spelen in groep F 5 punten meer dan Zweden en 6 punten meer dan Roemenië, dat tegen Noorwegen eveneens 1-1 speelde.

De Zweden zochten in de eerste helft naar de openingstreffer en kwamen daar met een kopbal van Robin Quaison dichtbij, maar doelman David De Gea bracht redding. Vlak na rust kwam Zweden toch op 1-0 via Marcus Berg. Spanje reageerde via een gevaarlijke kopbal van Gerard, maar de netten gingen pas trillen toen Rodrigo in blessuretijd een schot in doel verlengde. Met dat puntje is Spanje zeker van een EK-ticket.

Met Spanje, Oekraïne, Polen, Rusland, Italië en België zijn nu zes landen zeker van EK-deelname.

Roemenië blijft door het gelijkspel tegen Noorwegen derde in de groep. De Roemenen leken in Boekarest lang op weg naar de zege na een doelpunt van Alexandru Mitrita. George Puscas had in de tweede helft nog een strafschop gemist voor Roemenië. Alexander Sörloth kopte echter in blessuretijd de 1-1 binnen en zorgde ervoor dat zelfs de Noren een heel kleine kans houden om het EK te halen. De Noren hadden afgelopen zaterdag ook al in blessuretijd een late gelijkmaker gescoord tegen Spanje. De Roemenen hebben met 14 punten één punt minder dan Zweden. Noorwegen volgt met 11 punten. Roemenië speelt in november thuis tegen Zweden en daarna nog uit bij Spanje.

In groep D heeft Zwitserland dankzij 2-0 winst tegen Ierland zijn lot weer in eigen handen. De Zwitsers herstelden zich van de nederlaag tegen Denemarken van zaterdag. Zwitserland is nu derde, op één punt van leider Ierland, maar heeft nog een wedstrijd te goed. Met nog een thuiswedstrijd tegen Georgië en een uitwedstrijd in Gibraltar, ziet het er goed uit voor de Zwitsers. Denemarken, tweede in de groep op gelijke hoogte van Ierland, heeft ook nog een wedstrijd tegen Gibraltar te goed, waarna het op de laatste speeldag naar Ierland trekt om in een onderling duel uit te maken wie naar het EK mag.

Ook Finland zette een grote stap richting het EK. De Finnen wonnen in eigen huis met 3-0 van concurrent Armenië en daardoor is de eerste deelname aan een Europees eindtornooi dichtbij. Door de zege kwamen de Finnen op 15 punten in groep J, 5 meer dan Armenië en Bosnië-Herzegovina. De Bosniërs verloren dinsdag met 2-1 in Griekenland. Italië won met 0-5 in Liechtenstein en gaat met het maximum van 24 punten aa de leiding in de groep.       

Facebook

Twitter