Sport.be

Tennis

Djokovic en Federer moeten hard knokken voor finale

15.11.2014 | Jesse Broekx/Filip Cleeren

Belga

Novak Djokovic en Roger Federer hebben zich geplaatst voor de finale van de ATP World Tour Finals. Djokovic won in drie sets van Kei Nishikori. Federer moest vier matchballen wegwerken tegen Stan Wawrinka.

Djokovic had in de groepsfase geen enkele wedstrijd verloren en moest amper negen spelletjes toestaan. Daardoor was hij al zeker van de eerste plaats op de wereldranglijst.

De Japanner Nishikori had de zware taak om de Serviër te stoppen. Die had sinds zijn vaderschap geen wedstrijd meer verloren. Beide spelers konden hun eerste spel winnen in de eerste set, maar toen versnelde Djokovic het tempo. Na 23 minuten stond de 6-1 op het bord.

In de tweede set ging het wat beter voor Nishikori. Hij verloor nochtans meteen zijn opslag, maar Djokovic kon niet bevestigen. Hij voelde zich afgeleid door het publiek dat voor de Japanner juichte. Het leverde hen een ironisch applausje op.

Dit keer was het Nishikori die het momentum aan zijn kant had. De Japanner gaf geen spelletje meer weg en ging bij een 4-3 voorsprong zelfs door de opslag van Djokovic. Hij haalde het dan ook met 6-3.

Voor Djokovic was dat slecht nieuws, want geen enkele speler van het ATP-circuit deed het dit seizoen beter in driesetters dan Nishikori. Nole kreeg in de die set meteen twee breakpunten tegen, maar werkte ze allebei weg.

Dat was een mentale opsteker voor de Serviër. Die ging in het volgende spel door de opslag van de Japanner en gaf het niet meer uit handen. Hij liep uit tot 5-0 en na 1u28 hij zijn eerste matchpunt. Nishikori hielp een handje door een dubbele fout te maken: 6-1, 3-6, 6-0.

FEDERER ONTSNAPT TEGEN WAWRINKA

Niet Stan Wawrinka, maar Roger Federer komt tegen Novak Djokovic uit in finale. Federer moest vier machtpunten werken tegen zijn Zwitserse landgenoot, maar haalde het in de beslissende tiebreak dan toch. Het werd 4-6 7-5 6-6 (8-6). Het is de 9de keer dat Federer de finale van de "Masters" betwist.

"Ik denk dat ik wat geluk gehad heb", reageerde de voormalige nummer een van de wereld. Zes keer won hij de Masters, een record: in 2003, 2004, 2006, 2007, 2010 en 2011. Zondag gaat Federer voor een 83e ATP-titel, de zesde dit seizoen, na Dubai, Halle, Cincinnati, Shanghai en Bazel.

Dit jaar stonden Djokovic en Federer al vijf keer eerder tegenover elkaar. Djokovic trok twee keer aan het langste eind: in de finale in Indian Wells en in de finale van Wimbledon. Federer won halve finales in Dubai en Monte Carlo en in oktober ook het jongste duel, in de halve finales in Shangai.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

TENNIS ATP Paris D. Ferrer - D. Goffin 6/3 2/6 6/3
TENNIS ATP Paris D. Goffin - L. Rosol 6/4 6/3
TENNIS WTA Masters Singapore S. Williams - C. Wozniacki 2/6 6/3 7/6
TENNIS WTA Luxembourg A. Van Uytvanck - S. Voegele 5/7 6/2 6/2
TENNIS Australian Open K. Anderson - E. Roger-Vasselin 3/6 4/6 6/3 7/6 7/5
TENNIS WTA Beijing K. Flipkens - C. Suárez Navarro 2/6 4/6
TENNIS WTA Wuhan A. Cornet - K. Flipkens 7/6 1/6 6/3
TENNIS WTA Wuhan K. Flipkens - J. Gajdosova 6/3 3/6 6/3
TENNIS ATP Metz D. Goffin - J. Struff 7/6 6/3
TENNIS ATP Metz T. Kamke - D. Goffin 1/6 3/6