Sport.be

Tennis

Sharapova veegt Errani van de baan

09.06.2012 | Jesse Broekx

Belga

Maria Sharapova heeft haar Career Slam (en eerste Roland Garros) beet. Ze was in de finale te sterk voor Sara Errani. Maandag wordt de Russin ook het nieuwe nummer één.

Sharapova-Errani was een onverwachte en ook onuitgegeven affiche in de finale van Roland Garros. Beide speelster kwamen nog nooit tegen elkaar uit en het is ook voor het eerst dat ze de eindstrijd halen op het Parijse gravel.

Van Maria Sharapova kon wel verwacht worden dat ze de finale zou bereiken. De 25-jarige Russin won op 17-jarige leeftijd al op Wimbledon, twee jaar later volgde de US Open en opnieuw twee jaar later de Australian Open. Met ditmaal vier jaar tussenpauze kan ze nu haar Career Slam vervolledigen.

Sharapova is ook letterlijk de grote favoriete met haar 24 centimeter bonus. Met haar sterke return zou de Russin de eerder zwakke opslag van Errani helemaal aan banden moeten kunnen leggen. Aan vertrouwen heeft ze ook geen gebrek, want op haar achtste finale tegen Klara Zakopalova na tenniste ze zeer regelmatig en autoritair in Parijs.

VOETBALLENDE TENNISSTER

Errani was dé grote verrassing van het tornooi. De eveneens 25-jarige Italiaanse was al op dreef met een kwartfinale op de Australian Open en drie graveltitels, en ze ging op Roland Garros gewoon op dat elan verder.

Volgens Errani zelf is een nieuw racket de sleutel tot haar succes. De Italiaanse stapte dit jaar over van Wilson naar Babolat en speelt tegenwoordig met een greep die een centimeter langer is. Daardoor kan ze naar eigen zeggen meer kracht ontwikkelen.

Errani symboliseert overigens perfect het samenvallen van Roland Garros en het EK voetbal, want de nummer 24 van de wereld probeerde het nog ooit als voetballer. Ze zou het balletje liefst 208 keer hoog kunnen houden.

Nu kwam het er op aan de eer hoog te houden in de finale. In het dubbelspel slaagde ze daar alvast glansrijk in, want dat tornooi schreef ze vrijdag al op haar naam aan de zijde van landgenote Roberta Vinci.

DUBBELE BREAK

In de finale was het al snel duidelijk wie de beste was. Maria Sharapova trok de wedstrijd naar zich toe en pakte meteen een break. Ze liep in een kwartier uit tot 4-0. Errani kon die dubbele break niet meer ongedaan maken. Het lukte de Italiaanse nog wel om terug te komen tot 5-3, maar toen maakte Sharapova het op haar eigen opslag af. De eerste set was binnen na 36 minuten.

Errani had nochtans een paar mooie punten gewonnen, maar die leverden haar weinig op. Sharapova was veel te sterk. Als de Russin een niveau hoger schakelde, kon ze het makkelijk afmaken. Ook in set twee ging Errani meteen in de fout. Pas bij een 4-1 achterstand kwam ze terug, maar Errani gaf het meteen weg en liet een nieuwe break toe. Bij een 5-2 voorsprong mocht Sharapova het zelf afmaken. Na 1 uur en 23 minuten kreeg ze haar eerste matchbal, maar met een knap dropshot maakte Errani die bal ongedaan.

Ook de tweede breakkans werd weggewerkt door de Italiaanse. Toen vond Sharapova het genoeg. Met krachtig tennis mepte ze Errani van het terrein, maar die bleef terugvechten. Toen ze opnieuw wou uitpakken met een dropshot, sloeg ze in het net. Dat was het einde van de wedstrijd. Maria Sharapova is de koningin van het gravel. Als kers op de taart wordt ze maandag ook nog eens het nieuwe nummer één.

FELICITATIES

Sara Errani feliciteerde Maria Sharapova met de zege en haar knappe wedstrijd. Nadien bedankte ze ook de organisatoren van Roland Garros en haar entourage. Door de finale te halen, wordt de Italiaanse straks ook top tien. "Maar ik voel me nog geen top tien. Dit was een sprookje", zei de verliezende finaliste. "Ik hoop dat mijn leven nu niet veranderd, want ik wil gewoon hetzelfde blijven."

Toen was het de beurt aan Sharapova, die op haar beurt Errani feliciteerde met haar schitterende tornooi. "Je hebt het me vandaag heel moeilijk gemaakt", gooide de Russin met lof naar haar Italiaanse opponente. Nadien schakelde ze over in het Frans. Ze bedankte iedereen voor de steun. In het Engels was ze iets mondiger. Ze nam haar tijd om één voor één iedereen van haar entourage te bedanken. "Ik heb zo'n lange weg afgelegd."

Voor Sharapova is dit de eerste Roland Garros. Ze heeft nu ook een Career Slam beet. "Maar als dit mijn eerste trofee was, dan zou die even speciaal zijn." Toen was het tijd voor een paar foto's. En Sharapova kan vanavond gaan feesten!

Roland Garros - finale
Sara Errani (Ita) 3 2      
Maria Sharapova (Rus) 6 6      
Tijd per set 36 53      
Statistieken
  Errani Sharapova
1ste opslag 48 op 61 = 79 % 36 op 60 = 60 %
aces 0 6
dubbele fouten 1 5
ongedwongen fouten 11 29
winst 1ste opslag 22 op 48 = 46 % 25 op 36 = 69 %
winst 2de opslag 5 op 13 = 38 % 12 op 54 = 50 %
winners (inclusief opslag) 12 37
winst bij returnpunten 23 op 60 = 38 % 34 op 61 = 56 %
breakpunten 2 op 5 = 40 % 5 op 13 = 38 %
netpunten 6 op 10 = 60 % 5 op 9 = 56 %
totaal aantal punten 50 71
snelste opslag 153 KMH 183 KMH
gemiddelde 1ste opslag 136 KMH 165 KMH
gemiddelde 2de opslag 113 KMH 150 KMHFacebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

TENNIS ATP Paris D. Ferrer - D. Goffin 6/3 2/6 6/3
TENNIS ATP Paris D. Goffin - L. Rosol 6/4 6/3
TENNIS WTA Masters Singapore S. Williams - C. Wozniacki 2/6 6/3 7/6
TENNIS WTA Luxembourg A. Van Uytvanck - S. Voegele 5/7 6/2 6/2
TENNIS Australian Open K. Anderson - E. Roger-Vasselin 3/6 4/6 6/3 7/6 7/5
TENNIS WTA Beijing K. Flipkens - C. Suárez Navarro 2/6 4/6
TENNIS WTA Wuhan A. Cornet - K. Flipkens 7/6 1/6 6/3
TENNIS WTA Wuhan K. Flipkens - J. Gajdosova 6/3 3/6 6/3
TENNIS ATP Metz D. Goffin - J. Struff 7/6 6/3
TENNIS ATP Metz T. Kamke - D. Goffin 1/6 3/6