Sport.be

Tennis

Brian Baker, zes jaar en vijf operaties later...

29.05.2012 | Erik Duchateau

Belga

Xavier Malisse verloor maandag in de eerste ronde van Roland Garros tegen de nummer 141 van de wereld. En nee, dat is absoluut geen schande, want Brian Baker speelt de hoofdrol in een sprookje...

De nu 27-jarige Baker behoorde in 2003 tot de beste junioren ter wereld. Zo bereikte hij in dat jaar de finale van het juniorentornooi op Roland Garros, maar die verloor hij van Stanislas Wawrinka. De Zwitser groeide uit tot een vaste waarde in de top-20 van het proftennis, maar de profcarrière van Baker kwam niet van de grond.

Eén keer stond hij op de hoofdtabel van een Grand Slam-tornooi. In 2005 klopte hij in de eerste ronde van de US Open voormalig Roland Garros-winnaar Gaston Gaudio, maar in de tweede ronde moest hij zijn meerdere erkennen in... Xavier Malisse. Zeven jaar later, op Roland Garros 2012, kreeg Baker in het tweede Grand Slam-tornooi uit zijn carrière opnieuw de X-Man als tegenstander.

Tussen die twee Grand Slam-tornooien in ging Baker ruim zes jaar lang door de hel. Door een reeks zware blessures leek de Amerikaan verloren voor de topsport. Op zes jaar tijd onderging hij vijf operaties. Zijn elleboog, zijn rug en drie keer zijn heup gingen onder het mes. Om toch nog iets met tennis te doen ging Baker werken als tenniscoach aan de Belmont University.

Een comeback in 2007 werd in de kiem gesmoord door nieuwe blessures, maar in juli 2011 waren alle fysieke ongemakken verleden tijd en kon Baker opnieuw van topsport dromen. Zelf wil hij het geen sprookje noemen, maar wat Baker op minder dan een jaar tijd gerealiseerd heeft, is bijna te mooi om waar te zijn. Hij won een resem kleinere tornooien in de VS en klom zo op tot de 216de plaats op de wereldranglijst.

OP 1 WEEK 75 PLAATSEN WINST

Vorige week doorworstelde Baker de kwalificaties van het ATP-tornooi van Nice en ging vervolgens, na zeges tegen onder andere Gael Monfils en Nikolay Davydenkoall the way door tot in de finale. Daar kon enkel Nicolas Almagro, de nummer 14 van de wereld, de opmars van Baker afstoppen. Zijn straffe prestaties in Nice leverden Baker een bonus van 75 plaatsen op de ATP-ranking op: van 216 naar 141.

Voor Roland Garros moest Baker geen kwalificaties spelen. Dankzij de samenwerking tussen de Franse en Amerikaanse federatie, maar vooral door zijn opvallende prestaties sinds juli 2011, kreeg hij een wildcard voor de hoofdtabel. Dat hij uitgerekend opnieuw tegen Malisse werd uitgeloot is een wonderbaarlijke speling van het lot. Baker vloerde onze landgenoot met 6-3 en twee keer 7-6 en speelt in de tweede ronde - ongetwijfeld op een showcourt - tegen de Fransman Gilles Simon.

We zouden dit toch een sprookje durven noemen... of op zijn minst een goed script voor een Hollywood-film.Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer

De volgende 10 evenementen

Meer

De laatste 10 uitslagen

TENNIS ATP Paris D. Ferrer - D. Goffin 6/3 2/6 6/3
TENNIS ATP Paris D. Goffin - L. Rosol 6/4 6/3
TENNIS WTA Masters Singapore S. Williams - C. Wozniacki 2/6 6/3 7/6
TENNIS WTA Luxembourg A. Van Uytvanck - S. Voegele 5/7 6/2 6/2
TENNIS Australian Open K. Anderson - E. Roger-Vasselin 3/6 4/6 6/3 7/6 7/5
TENNIS WTA Beijing K. Flipkens - C. Suárez Navarro 2/6 4/6
TENNIS WTA Wuhan A. Cornet - K. Flipkens 7/6 1/6 6/3
TENNIS WTA Wuhan K. Flipkens - J. Gajdosova 6/3 3/6 6/3
TENNIS ATP Metz D. Goffin - J. Struff 7/6 6/3
TENNIS ATP Metz T. Kamke - D. Goffin 1/6 3/6