Het rugnummer 23 wordt bij Club Brugge niet meer toegewezen en in elke thuiswedstrijd van blauw-zwart applaudisseren de supporters precies 1 minuut lang in de 23ste minuut. 12 jaar na zijn overlijden zit François Sterchele nog altijd diep in alle harten.

8 mei 2008. Het nieuws over de tragische dood van François Sterchele sloeg destijds in als een bom...

In memoriam François Sterchele

François Sterchele is donderdagmorgen om het leven gekomen bij een verkeersongeval in Vrasene. In een fotospecial blikken we terug op de (veel te korte) carrière van de spits van Club Brugge.

In Vrasene (Beveren), op de N49 tussen Antwerpen en Knokke, verloor de 26-jarige Sterchele omstreeks 3u de controle over het stuur van zijn Porsche. Hij kwam terug van een avondje uit in Antwerpen.

Uit de eerste vaststellingen van een verkeersdeskundige blijkt dat Sterchele tegen een onaangepaste snelheid reed. De voetballer week door een nog onbekende oorzaak bruusk naar rechts af.

Het voertuig reed in een sloot langs de kant van de weg en werd daardoor weggekatapulteerd tegen een boom en belandde uiteindelijk in een maïsveld. Er kon geen hulp meer baten voor de Rode Duivel, die alleen in de wagen zat. Volgens de verkeersdeskundige was er geen andere wagen bij het ongeval betrokken.

VAN KELMIS TOT CLUB BRUGGE

François Sterchele werd geboren op 14 maart 1982 in Luik. Via Kelmis, Oud-Heverlee Leuven, Sporting Charleroi en Germinal Beerschot werd hij in het vorige tussenseizoen getransfereerd naar Club Brugge.

In het seizoen 2003-2004 werd de spits met Italiaanse roots bij Kelmis met 24 doelpunten topschutter in vierde klasse. Daarop verhuisde hij naar OH Leuven, toen in derde klasse, waar hij met 21 doelpunten tweede eindigde in de topschutterstand. Dankzij acht bijkomende doelpunten van Sterchele in de eindronde kon Leuven promoveren naar tweede.

Sterchele vervolgde zijn opgang bij Charleroi. Na één seizoen vertrok hij er alweer en tekende een contract van vier jaar bij Germinal Beerschot. Het seizoen 2006-2007 sloot hij daar af als topschutter in de Jupiler League met 21 goals.

11 GOALS DIT SEIZOEN

In het tussenseizoen 2006-2007 kon Sterchele rekenen op interesse van onder meer Anderlecht, Club Brugge en Standard. Uiteindelijk tekende Sterchele voor 5 jaar bij bekerwinnaar Club Brugge. Dit seizoen scoorde Sterchele 11 doelpunten voor blauw-zwart.

In maart 2007 werd hij door bondscoach René Vandereycken voor het eerst opgeroepen voor de Rode Duivels voor de interland tegen Portugal. In totaal speelde hij vier keer voor de nationale ploeg.

View this post on Instagram

23. #YNWA

A post shared by Club Brugge (@clubbrugge) on