Het Refereeing Department verduidelijkt een aantal fases van het voorbije voetbalweekend. Bekijk de clips en ontdek de duiding.

KV KORTRIJK - KRC GENK (51'): STRAFSCHOPSITUATIE

Hannes Van der Bruggen (KV Kortrijk) brengt de bal in het strafschopgebied tot bij zijn ploegmaat Ilombe Mboyo. KRC Genk-verdediger Eboue Kouassi (Genk) probeerde de bal te spelen, maar reageerde te laat en maakte contact met de linkerbeen van Mboyo.

De scheidsrechter besliste om verder te spelen en de VAR volgde de beslissing van de ref.

Het Refereeing Department had een strafschop verwacht en een VAR-interventie.

CLUB BRUGGE KV - R CHARLEROI SC (1'): OVERTREDING/CONTACT DENNIS

Tijdens een aanval van Club Brugge KV duwt speler Emmanuel Dennis (Club Brugge KV) zijn tegenstander Dorian Dessoleil (Royal Charleroi Sporting Club) in een luchtduel dicht tegen de zijlijn.

De scheidsrechter en assistent-scheidsrechter hadden deze actie moeten bestraffen. Deze fout gebeurde in een aanvallende actie die leidde tot een scoringsmogelijkheid. Aan het einde van deze aanval werd de bal echter uit het strafschopgebied gespeeld door een speler van Charleroi. Toen Club Brugge de bal weer in bezit kreeg, werd die achteruit gespeeld zodat een 'nieuwe' aanval begon. Die aanval leidde tot het doelpunt van Éder Balanta.

Het VAR-protocol staat de VAR niet toe om in te grijpen voor een 'niet gefloten overtreding die leidt tot een doelpunt', als het geen deel meer uitmaakt van de 'aanvallende fase' die rechtstreeks naar het doelpunt leidde.

Doordat de bal gespeeld door een speler van Charleroi tot buiten het strafschopgebied wordt gespeeld en bovendien ook nog eens achteruit wordt gelegd door een speler van Club Brugge, spreken we niet meer over een fase die rechtstreeks leidde tot een doelpunt.

Het Referee Department had een vrije trap verwacht voor een duwfout van Emmanuel Dennis (Club Brugge KV), maar de niet-interventie door de VAR was correct.

CLUB BRUGGE KV - R CHARLEROI SC (57'): STRAFSCHOPSITUATIE

Mamadou Fall (Royal Charleroi Sporting Club) en Simon Deli (Club Brugge KV) lopen naar de bal in het strafschopgebied. Fall beweegt naar rechts om tussen de bal en de verdediger te komen en dat zorgt voor een contact tussen beide spelers.

Fall 'voelt' het contact en valt neer. Omdat er geen duidelijke fout is van Deli laat de scheidsrechter verder spelen.

Het was een correcte beslissing van de scheidsrechter om geen strafschop toe te kennen. Het Refereeing Department verwachtte geen VAR-interventie.

RSC ANDERLECHT - KAS EUPEN (15'): STRAFSCHOP EN RODE KAART


Bij een aanval van RSC Anderlecht werd de bal in het strafschopgebied gespeeld. Daarbij duwde verdediger Jordi Amat van KAS Eupen aanvaller Dejan Joveljic van RSC Anderlecht in de rug, vooraleer hij de bal kon spelen.

Joveljic stond voor doel en Amat had noch de intentie, noch de mogelijkheid om de bal te spelen. De scheidsrechter besliste om een strafschop en een rode kaart toe te kennen voor het ontnemen van een duidelijke scoringskans en het niet trachten/kunnen spelen van de bal.

Indien de verdediger wel de intentie of de mogelijkheid had gehad om de bal te kunnen/willen spelen, dan zou de scheidsrechter de fout in het strafschopgebied bestraft hebben met een gele kaart.

Juiste beslissing van de scheidsrechter.