RSC Anderlecht gaat niet in beroep tegen de beslissing van de Geschillencommissie van de KBVB om paars-wit een gedeeltelijke sluiting van de noordtribune en een boete van 5000 euro op te leggen.

De sanctie is het gevolg van de voetzoeker die naast doelman Simon Mignolet ontplofte in de topper tegen Club Brugge op 19 januari.

RSC Anderlecht moest zich op dinsdag 4 februari voor de Geschillencommissie verantwoorden voor het incident, een week later viel het vonnis. Bondsprocureur Kris Wagner eiste een boete van 2.500 euro, maar het verdict is een pak zwaarder. Niet alleen krijgen de Brusselaars de maximumboete, maar ook werd beslist om een deel van de tribunes voor de thuismatch tegen Zulte Waregem (7 maart) te sluiten. Het gaat om vakken N0, N1, N2, N3, N4, N5 en N6.

Er hing Anderlecht na een uitspraak van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) een match achter gesloten deuren boven het hoofd wegens de supportersincidenten vorig seizoen die de definitieve staking van de Clasico op het veld van Standard inluidden. RSCA werd de voorbije maanden bovendien al vijf keer door de disciplinaire commissies bestraft voor het gebruik van pyro.

Anderlecht wil een duidelijk signaal geven, terloops een procedureslag vermijden, zich focussen op het sportieve en berust dan ook in de sanctie. "De zware straf is het gevolg van verschillende incidenten met pyrotechnisch materiaal zowel tijdens uit- als thuiswedstrijden, waar de club telkens financieel voor beboet werd", klinkt het maandagavond in een communiqué.

"RSC Anderlecht benadrukt dat de veiligheid van de fans, de spelers, de scheidsrechters, de stewards, media- en clubmedewerkers ten alle tijde gegarandeerd moet zijn. Het afsteken van pyrotechnisch materiaal hoort daarom niet thuis in een voetbalstadion."

Anderlecht betreurt dat "een meerderheid gestraft wordt voor het wangedrag van een kleine minderheid" en zal "er alles aan doen om dergelijke incidenten in de toekomst te vermijden".