RSC Anderlecht gooide dinsdag de top van zijn bestuurlijk organigram door elkaar. De club wil zich opnieuw internationaal op de kaart zetten.

Karel Van Eetvelt wordt vanaf 1 april de nieuwe CEO van paars-wit, als opvolger van Jo Van Biesbroeck. "Toen Marc Coucke mij de functie voorstelde, kon ik niet nee zeggen", vertelde Van Eetvelt bij zijn voorstelling in het Lotto Park.

Van Eetvelt zal zich als CEO bij de dagelijkse werking van de club vooral zal bezighouden met het extrasportieve. "Daarin krijg ik de eindverantwoordelijkheid", stelt hij. "Met het sportieve beleid ga ik me absoluut niet moeien. Daar hebben we fantastische mensen voor. Ik geloof ook vol in het project van Vincent Kompany, dat we de ruimte moeten geven om zich te ontwikkelen. Een van mijn voornaamste doelen is om zo snel mogelijk het tekort van 27 miljoen weg te werken en de club financieel gezond te maken."

Michael Verschueren blijft voorlopig op post als sportief directeur. "Hij zal zich nog steeds met het sportieve beleid bezighouden, daar verandert niets aan", zegt Van Eetvelt. "Ik weet waar ik goed in ben en wat ik aan anderen moet overlaten. Het sportbeleid is daar een voorbeeld van. Ik zal de komende weken wel veel met Michael overleggen."

"Toen Marc Coucke me op 2 januari vroeg om CEO te worden, kon ik niet nee zeggen. Dat ik recent toch in de media vertelde over een mogelijke politieke switch, komt omdat die interviews van voor de vraag van Marc dateerden. Nu is zo'n scenario dus niet langer aan de orde."

'INTERNATIONAAL OP DE KAART ZETTEN'

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) treedt als onafhankelijk lid toe tot de raad van bestuur. "Philippe Close is gevraagd door Anderlecht en Marc Coucke en dat vindt hij natuurlijk erg fijn. Hij is al lang fan van de club. Hij zal als onafhankelijke in de Raad van Bestuur van RSCA zetelen en is hiervoor niet betaald", vertelt zijn woordvoerster Maïté Van Rampelbergh, die meldt dat de burgemeester de club weer internationaal op de kaart wil zetten.

"Hoewel de stad Brussel en Anderlecht andere gemeentes zijn, kan de samenwerking versterken interessant zijn voor de internationale uitstraling van beide", stelt Van Rampelbergh

Ook Patrick Lefevre wordt een onafhankelijk bestuurslid bij Anderlecht. "Eerlijk, ik was ook verrast door de vraag", reageert de wielerbaas. "Maar als men beroep wil doen op mijn kennis, dan geef ik die graag door. Maar let op, ik ga Anderlecht niet herstructureren, ik ben bestuurslid. Als men mijn mening vraagt, ga ik die geven. Of ik er voor betaald word? Goeie vraag, dat weet ik eigenlijk niet."

Ik was zelf nog niet op de hoogte", doet hij uit de doeken, "tot ik plots telefoon kreeg van de media met de vraag waarom ik deze functie zal uitoefenen. Ik vermoed dat, zoals dat zo vaak gaat in zo'n kwesties, iemand gelekt heeft. Ik heb vorige week contact gehad met Wouter Vandenhaute en toen stelde hij mij de vraag om bestuurslid te worden en ook Marc heb ik kort gehoord. Ja, ik was verrast door de vraag, maar mijn interesse was wel meteen gewekt."

"Kijk, ik ben al 20 jaar bevriend met Wouter. We zijn het vaak eens, maar kunnen ook grote discussie hebben. Punt is, we kunnen het wel goed met elkaar vinden. Marc ken ik natuurlijk via mijn verleden met de ploeg en dat contact is nooit verdwenen. Hij is iemand die beslissingen op de korte, maar ook over de langere termijn heel snel kan nemen. En dit is een belangrijke beslissing, ik denk dat hij zelf wat minder in the picture wil staan."

"Officieel was het plan om mij vandaag voor te dragen, want zo werkt dat in een Raad van Bestuur, en dat is ook gebeurd, en als ik aanvaard werd, ging men mij op de hoogte brengen. Nu hoorde ik het al sneller via de media."