Zoals na elke speeldag verduidelijkt het Professional Refereeing Department een aantal fases van het voorbije voetbalweekend. Ontdek het hier.

Sint-Truiden VV - Club Brugge KV (66') - VAR-interventie voor fout in het strafschopgebied

De scheidsrechter keurde een doelpunt van Club Brugge toe, maar de VAR vroeg om een 'on field review' (interventie) wat resulteerde in het afkeuren van het doelpunt.

De VAR moest in deze situatie niet ingrijpen omdat het niet een 'clear and obvious error' (duidelijke fout) van de referee was, in het bijzonder voor contacten met het bovenlichaam.

Het doelpunt moest niet afgekeurd worden omdat het om een normaal fysiek contact ging. Onjuiste VAR-interventie en beslissing van de scheidsrechter.

Cercle Brugge KV - KRC Genk (69') - buitenspelbeslissing (plaats herneming)

De assistent-scheidsrechter vlagde voor buitenspel van een speler van Cercle Brugge, die zich vanuit een buitenspelpositie naar zijn eigen speelhelft bewoog en een speler van KRC Genk beïnvloedde (interfering).

De scheidsrechter floot voor buitenspel en liet het spel correct hernemen met een Indirecte vrije schop op het speelhelft van Cercle, daar waar de speler een impact /beïnvloeding had op de KRC Genk-speler.

Dat is een correcte interpretatie en toepassing van de spelregels (Regel 11 -Buitenspel)

Royal Excel Moeskroen - Standard Luik (47') - rode kaart

Paul-José Mpoku (Standard Luik) kreeg een rode kaart voor een fout met de studs vooruit. Hij raakte een speler onder de knie (hoge tackle) en bracht de veiligheid van de speler in het gevaar.

De scheidsrechter maakte de juiste beslissing om de speler uit te sluiten.

Royal Excel Moeskroen - Standard Luik (90') - rode kaart

Mehdi Carcela (Standard Luik) kreeg een rode kaart voor een hoge en gevaarlijke tackle, boven de enkel en met de studs vooruit. Hij bracht de veiligheid van zijn tegenstander in het gevaar.

De scheidsrechter maakte een juiste beoordeling door de speler een rode kaart te geven.

De scheidsrechter maakte de juiste beslissing om de speler uit te sluiten.