De Geschillencommissie Hoger Beroep voor het Profvoetbal van de KBVB heeft beslist dat de op 28 september kort voor het einde stopgezette match tussen STVV en KRC Genk niet herspeeld moet worden.

De Limburgse derby tussen STVV en Genk van 28 september zal niet opnieuw worden gespeeld. De 3-3 stand die op het scorebord stond toen de match werd stilgelegd, is definitief. Dat heeft de Geschillencommissie Hoger Beroep woensdag beslist.

Beide clubs worden ook gestraft met een boete van 5000 euro, een match gedeeltelijk achter gesloten deuren (STVV moet bij de thuismatch tegen Antwerp op 22 december de Noordtribune sluiten en Genk moet de vakken Q, R, S, T en U sluiten bij de thuismatch tegen Waasland-Beveren op 14 december) en de verplichting om bij elke match tot het einde van het seizoen via de stadionomroeper en de LED-boarding een sensibiliserende boodschap te verspreiden.

Die boodschap moet onder meer melden dat pyro en kwetsende spreekkoren een inbreuk zijn op het bondsreglement, waarvoor de club zware sancties riskeert en er ook individuele bestraffing kunnen opgelegd worden. De verspreiding ervan dient te gebeuren voor de aftrap en voor het begin van de tweede helft.

De Limburgse derby op 28 september op Stayen werd in de slotfase gestaakt bij een 3-3 tussenstand door wangedrag van beide supporterclans. Nadat STVV-fans allerlei voorwerpen hadden gegooid in de richting van Genk-doelman Coucke, gingen de spelers op het uur al eens een kwartiertje naar binnen. De tussenstand was op dat moment 0-3.

Na het hervatten van de wedstrijd vond STVV zijn tweede adem en kwam het terug tot 3-3. Daarop gingen de Genkse supporters hun boekje te buiten, onder meer door de plexiglazen kooi waarin ze stonden kapot te stampen. Een bezoekende fan geraakte zo het veld op. De politie kwam tussen om escalatie te vermijden. Scheidsrechter Lawrence Visser floot de wedstrijd vroegtijdig af, omdat match delegate Jean-François Crucke aangaf dat de veiligheid niet langer gegarandeerd kon worden.

De disciplinaire procedure omtrent de Limburgse derby op Stayen werd verspreid over twee zittingen gehouden. De gevorderde straffen waren niet min: twee punten aftrek, een replay achter gesloten deuren, een match achter gesloten deuren en de maximumboete van 5000 euro. Genk en STVV pleitten voor een integrale replay, zonder andere straffen, omdat de correcte procedure niet werd gevolgd. Maar de Geschillencommissie Hoger Beroep besliste na lang beraard dus anders.

STVV, Genk en het Bondsparket kunnen nog in beroep gaan tegen de sanctie. Dat gebeurt dan bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). Die procedure werkt niet opschortend, dus krijgen Genk en STVV er alvast elk een puntje bij in de stand. De landskampioen deelt de achtste plek met de Kanaries met elk 22 punten, 6 punten te weinig voor een plek in de top-6.