Zoals na elke speeldag verduidelijkt het Professional Refereeing Department een aantal fases van het voorbije voetbalweekend. Ontdek het hier.

KV Oostende - Royal Excel Mouscron (66'): VAR-interventie voor een buitenspelbeslissing van de assistent-scheidsrechter

De scheidsrechter ontving informatie van de VAR dat bij het doelpunt van Moeskroen de aanvaller niet buitenspel stond (zie VAR Offside Line). De scheidsrechter volgde de informatie van de VAR en keurde het doelpunt toe aan Moeskroen.

Correcte VAR-interventie.

KV Kortrijk - KV RS Waasland-SK Beveren (36'): handspelsituatie

Een verdediger van KV Kortrijk speelt de bal vrijwillig met de voet in het strafschopgebied. Na dat contact raakt de bal de arm van de verdediger. De scheidsrechter laat verderspelen omdat de verdediger de bal direct op zijn eigen arm speelt.

Het is onmogelijk om het contact met de bal te vermijden en er is ook geen beweging van de arm om de bal te spelen.

Juiste beoordeling van de scheidsrechter.

R. Standard Luik - KV Mechelen 1-2 (90'+1): VAR-interventie voor handspel van een aanvallende speler

Na een VAR-interventie wordt een doelpunt van Standard Luik afgekeurd wegens handspel van de aanvaller die het doelpunt scoort. Selim Amallah (Standard) krijgt een gele kaart voor onsportief gedrag.

Correcte VAR-interventie.

Wedstrijd (tijdelijk stilgelegd) bij Royal Excelsior Virton - Oud-Heverlee Leuven & R. Antwerp FC - Club Brugge KV

Bij twee matchen het voorbije weekend werd de wedstrijd stilgelegd en tijdelijk gestopt omwille van het gooien van objecten naar de match officials.

De procedure om het veld te verlaten (samen met de spelers) is een correcte uitvoering van de spelregels. De volgende en laatste stap in deze procedure is het definitief stoppen van de wedstrijd.

Het Professional Refereeing Department vraagt aan elke voetbalfan om de match officials en spelers met respect te behandelen.