Eupen kaapt de drie punten weg aan de kust. Deze match had werkelijk alles. Snelle doelpunten, veel inzet, met momenten goed voetbal, dit tot op het randje of er net over. De Oostkantonners stellen met deze overwinning de positie van coach San José minstens een weekje langer veilig.

Storm op zee: een kinderlied van Piet Piraat, maar vanavond bittere realiteit in Oostende. Natuurlijk is storm aan zee dan correcter, want het wedstrijdbegin in de Versluys Arena was er een om U tegen te zeggen. De supporters hadden zichzelf nog niet fatsoenlijk op hun tribunezitje geïnstalleerd, of het leer hing al tegen de touwen. Nils Schouterden demonstreerde dat hij bijlange nog niet versleten is met een gemeten center. Daniel Milicevic, verre van de grootste, zette zijn hoofd tegen de bal en Dutoit kon niet meer ingrijpen. 0-1 na iets meer dan 30 seconden voetbal.


De kopjes gingen al vlug naar beneden bij de geelhemden van Kare Ingebrigtsen. Dit had namelijk niemand verwacht. Ook niet het Noorse meesterbrein van de coach van KVO. Al verdween de teleurstelling van de vroege openingstreffer als sneeuw voor de zon wanneer Fernando Canesin vijf minuten na de 0-1 alweer orde op zaken stelde voor de Kustboys. Sylla won het luchtduel van de veel kleinere Beck en de Braziliaan aarzelde niet om met een volley De Wolf geen kans te laten. 1-1, en de wedstrijd moest eigenlijk nog beginnen. 

Gedurende 25 minuten lieten beide teams de partij dan wat op z'n beloop. Bekomen van het felle matchbegin zou je durven denken. Eens het half uur overschreden, kwam de thuisploeg weer wat los. Voor de Panda's werd het even achter de feiten aan hollen, want KVO creëerde kans op kans. Twee kopballen van Mamadou Sylla en een vlam van Ari Skulason drongen wit en zwart achteruit. Op slag van rust ging centrale verdediger Verdon pas echt aan het knoeien. De Fransman leed dodelijk balverlies achterin. Dodelijk omdat de steal van Vandendriessche een succesvol einde had. De kapitein schoof de 2-1 droog onder De Wolf. 

De tweede helft kwam net als de eerste vlug op gang. De Eupen-spelers leken van San José een donderpreek gekregen te hebben, want plots waren ze alomtegenwoordig. Cools, Amat en Schouterden waarschuwden eerst nog, maar die tweede scoorde net voor het uur wel z'n eerste in België. Bautista kwam uitstekend inlopen op een hoekschop, maar Dutoit hield de bal er in eerste instantie nog uit. Tegen de rebound van Amat had de keeper weliswaar geen redding meer in huis. 

En zo draaide de partij 180 graden. Eupen wilde het niet bij 2-2 houden, dat las je op de gezichten van de spelers af. Hun coach stond namelijk onder serieuze druk. Zelfs het clubbestuur liet afgelopen week weten dat ze de Spaanse T1 in vraag stelden. Uitgerekend Jon Bautista, landgenoot van San José, werd vijf minuten na de 2-2 door de buitenspelval geloodst. Zonder verpinken plaatste die de 2-3 voorbij Dutoit. Maar de lijnrechter had geen zin in een Eupens feestje. Hij zag buitenspel. De VAR greep in en zette de fout van de 'vlaggenman' al vlug recht. 

Oostende slaagde er niet in nog een vuist te maken. Het volgende hoogtepunt was het rode karton voor Menno Koch drie minuten voor tijd. De Nederlander kwam ingegleden op Sakala, maar leek niet al te veel been te raken. Toch oordeelde ref Dierick gedecideerd. De videoref volgde de scheidsrechter op het veld.

Met tien hielden de mannen uit het Duitse taalgebied toch stand. San José slaakte een enorm zucht en bedankte zijn jongens. De lange busrit van 2 uur en 45 minuten terug richting Kehrweg kan nu waarschijnlijk niet lang genoeg duren voor de bezoekers. 

MOMENT - MAN - MENING
het MOMENT
van de match
Menno Koch stond nog maar net op het gras of werd er door Dierick alweer met rood afgestuurd. Zeker een overtreding, al leek rood wat zwaar. 
de MAN
van de match
Jon Bautista. De man uit San Sebastian redt met de winnende 2-3 het vel van een andere man uit San Sebastian, zijn coach Benat San José. 
onze MENING
over de match
Op basis van de tweede helft wint Eupen verdiend. In eigen huis moet KV Oostende gewoon meer op de mat kunnen leggen.