Nacer Chadli wil zijn carrière bij RSC Anderlecht nieuw leven inblazen. De polyvalente Rode Duivel wordt door paars-wit voor een seizoen gehuurd van AS Monaco, waar hij sinds Nieuwjaar op een zijspoor was beland. Dinsdagmiddag werd Chadli in het Lotto Park voorgesteld.

"Het was mijn plan ooit nog in België te voetballen maar het gebeurt nu wel iets sneller dan ik had verwacht", vertelde Chadli. "Ik koos voor België omdat ik bij een topclub aan de slag wilde en niet bij een team dat voor de degradatie strijdt in een grotere competitie. Hier hoop ik weer vertrouwen op te doen en een heel seizoen fit te zijn. Ik heb een lastig seizoen achter de rug met veel blessures."

Chadli ging met de transfer in op een vraag van speler-manager Vincent Kompany. De twee kennen elkaar goed van bij de Rode Duivels. "De eerste contacten zijn in juni gelegd tijdens de laatste bijeenkomst van de nationale ploeg. Ik heb er toen met Vincent over gesproken. Ik zei hem toen ook dat ik eerst wat vakantie wilde nemen en de voorbereiding met Monaco wilde afwachten omdat daar ook veel veranderingen plaatsvonden. Maar we zijn altijd contact blijven houden en vervolgens is het snel gegaan. Of ik hier ook zou zijn met een andere trainer? Dat weet ik niet."

Zondag kondigde Anderlecht aan dat de 56-voudige Rode Duivel voor een seizoen (zonder aankoopoptie) wordt geleend van AS Monaco. Voor die club speelde hij vorig seizoen 22 wedstrijden maar na de winterstop kwam hij, mede door blessureleed, nog amper aan de bak in het prinsdom. Bij paars-wit wil hij, ook met het oog op het EK 2020, speelminuten vergaren.

"Toen Vincent mij over Anderlecht sprak, was ik gecharmeerd", vervolgde Chadli, die met zijn 30 lentes een van de oudjes wordt in de piepjonge kern van paars-wit. "Er zijn hier veel jonge gasten, maar er is ook veel kwaliteit. Dat heb ik na twee trainingen al kunnen merken. Ik wil hen goed coachen, op het terrein maar ook ernaast als het moet. Er lopen veel jongeren rond maar zij lijken mij rustig, intelligent en luisterbereid. Ik zie het als mijn taak om hen goed bij te staan."

Chadli is een jeugdproduct van Standard maar is, na omzwervingen in Nederland (Apeldoorn, Twente), Engeland (Tottenham, West Brom) en Frankrijk (Monaco), al bijna vijftien jaar weg uit België. Toch is hij de nationale competitie blijven volgen. "Ik volgde het zeker nog. Zo weet ik dat Genk vorig seizoen een sterke ploeg had. En vorig seizoen heb ik ook tegen Club Brugge gespeeld (in de Champions League). Ook zij hebben een goeie ploeg. Maar ik weet niet wie de spits van AA Gent is (lacht)."