KV Mechelen en Waasland-Beveren spelen in het aanstaande seizoen 2019-2020 in de Jupiler Pro League, Sporting Lokeren en Beerschot komen uit in de Proximus League. Dat is het gevolg van de tussentijdse uitspraak die het Belgisch Arbitragehof voor de Sport woensdagnamiddag deed.

De zaak bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) draaide om beschuldigingen van matchfixing bij de wedstrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren van 11 maart 2018 tijdens het seizoen 2017-2018. Het BAS heeft beslist dat KV Mechelen en Waasland-Beveren niet gestraft kunnen worden omdat de bondsactie tegen beide clubs te laat werd ingesteld. Dat bevestigde de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).

De advocaten van KV Mechelen hadden er zowel in eerste aanleg als in beroep bij het BAS op gehamerd: de club kon niet worden gestraft omdat de bondsactie moet ingesteld worden voor 15 juni van het "betrokken seizoen". Met andere woorden voor 15 juni 2018, aangezien de vermeende matchfixing plaatsvond op 11 maart 2018.

Dat argument werd in eerste aanleg afgewimpel, maar het BAS houdt er een andere lezing op na dan de Geschillencommissie Hoger Beroep. Volgens het arbitragecollege moeten vorderingen na 15 juni van het betrokken seizoen onontvankelijk worden verklaard. De Geschillencommissie Hoger Beroep was van mening dat 'het betrokken seizoen' sloeg op het seizoen waarin de feiten aan het licht kwamen, maar het BAS ziet dat anders.

"Het BAS is van oordeel dat de sanctie van degradatie niet kan worden opgelegd aan KV Mechelen en Waasland-Beveren na het seizoen waarin de feiten gepleegd werden", bevestigt de KBVB in een persbericht.

"De uitspraak heeft als gevolg dat de samenstelling van de reeksen 1A en 1B voor het komende seizoen 2019-2020 niet meer gewijzigd wordt en dat de speelkalenders die op 1 juli werden bekend gemaakt definitief zijn", bevestigt de Pro League, die geen verder commentaar wenst te geven bij de uitspraak van het BAS en de grond van de zaak.

Dat betekent dus dat KV Mechelen, dat vorig seizoen de promotiematch van de Proximus League won tegen Beerschot, komend seizoen in de Jupiler Pro League mag uitkomen en dat Beerschot in de Proximus League blijft. Waasland-Beveren eindigde vorig seizoen als 15de en voorlaatste in de Jupiler Pro League en mag door de uitspraak van het BAS ook komend seizoen in 1A aantreden. Lokeren, dat 16de en laatste eindigde in de Jupiler Pro League, komt na beslissing van het BAS omtrent KV Mechelen en Waasland-Beveren in de Proximus League terecht.

KV Mechelen opent het nieuwe JPL-seizoen op 27 juli bij Zulte Waregem. Een week eerder speelt het als winnaar van de Croky Cup de Supercup tegen landskampioen KRC Genk. Waasland-Beveren start met een thuismatch tegen Club Brugge.

Het BAS heeft zich nog niet over de grond van de zaak uitgesproken en ook nog niet over het verbod op Europees voetbal voor KV Mechelen en deelname aan de Croky Cup.