Mbaye Leye heeft een nieuwe uitdaging gevonden. De Senegalees gaat aan de slag als assistent van Michel Preud'homme bij Standard. De voormalige spits vervangt Emilio Ferrera, die zich exclusief wil toeleggen op de uitbouw van zijn eigen opleidingscentrum in Aalst.

Emilio Ferrera hielp Preud'homme voorbereidings- en trainingsmethodes van de A-kern te hervormen en te professionaliseren. Nu wil hij zich toeleggen op de uitbouw van zijn eigen opleidingscentrum in Aalst, dat sterk verbonden zal zijn met de Academie van Standard de Liège. "Onze club wil Emilio bedanken voor alles wat hij bijgebracht heeft en zal hem steunen in dit nieuwe project dat hem nauw aan het hart ligt", schrijft Standard op de website.

"Vandaar werd Mbaye Leye gekozen door Standard de Liège om de staf van onze A-kern te vervoegen en samen met Éric Deflandre een assistenten-duo te vormen dat volgend seizoen Michel Preud'homme zal rugsteunen." De rest van de staf blijft onveranderd.

De voormalige Senegalese international (7 selecties en 3 goals), geboren op 1 december 1982 (36 jaar) in Birkelane, begon zijn profcarrière in Frankrijk (OC Cesson-Sévigné, FC Lorient, Amiens SC) vooraleer hij aan de slag ging in ons land, eerst bij Zulte-Waregem en nadien bij KAA Gent en Standard de Liège (van 2010 tot 2012 ; 56 matchen en 11 goals).

Vervolgens keerde hij terug naar Zulte-Waregem en verdedigde hij ook nog de kleuren van Lokeren, Eupen en Moeskroen. Het is bij die laatste club dat hij eind vorig seizoen een punt zette achter zijn carrière als profspeler. In totaal speelde hij 369 matchen in de Jupiler Pro League waarin hij 124 goals maakte. In de Beker van België (die hij 3 keer won, met KAA Gent in 2010, met Standard in 2011 en met Zulte-Waregem in 2017) kwam hij aan 36 wedstrijden (13 goals) en 21 keer speelde hij ook Europees voetbal (3 doelpunten).