Sport.be

Atletiek

Filter op sport en datum

  • 10 feb

  Thiam opteert voor 60 meter horden tegen Berings

  De Belgische Atletiekbond (Belgian Athletics) heeft maandag de inschrijvingslijsten voor het BK indooratletiek zondag in Gent gepubliceerd. Nafi Thiam is van de partij en werkt haar eerste wedstrijd sinds het WK in Doha af. Ze neemt deel aan de 60 meter horden. Eline Berings is de favoriete in die discipline.

 • 28 feb
  • 28 feb

  Bashir Abdi in Tokio: 'Zelfs honden dragen hier mondmaskers'

  Bashir Abdi loopt zondag de marathon van Tokio en vertoeft sinds woensdag in de Japanse hoofdstad. De Belgische recordhouder op de marathon is onder de indruk van hoe het coronavirus de stad in haar greep houdt. "Het begon al toen ik aankwam op de luchthaven. Iedereen zijn temperatuur werd gemeten en je kreeg een mondmasker mee", zegt Abdi vanuit Tokio. "Eens in de stad zag ik dat zelfs de honden mondmaskers dragen, of toch die van de rijke mensen. De ziekte leeft hier echt."

  • 28 feb

  Europees record voor Klosterhalfen

  De Duitse Konstanze Klosterhalfen heeft in Boston het Europees record op de 5.000m in zaal stevig aangescherpt. Klosterhalfen snelde in de VS naar een tijd van 14'30"79, bijna 17 seconden beter dan het 21 jaar oude record.

 • 24 feb
  • 24 feb

  Israël verbiedt afreis buitenlandse lopers voor marathon Tel Aviv

  Israël heeft buitenlandse deelnemers verboden om vrijdag naar Tel Aviv af te zakken voor de marathon. Dat bevestigde een woordvoerster van de Israëlische stad maandag. Met de maatregel hoopt Israël de verdere verspreiding van het coronavirus te bestrijden. Het gaat in totaal om drieduizend lopers.

 • 23 feb
  • 23 feb

  Broeders evenaart Belgische record

  Ben Broeders heeft zondag in het Franse Clermont-Ferrand zijn Belgisch record in het polsstokspringen geëvenaard. Net als eerder deze week in Liévin ging de Leuvenaar op de All Star Perche, georganiseerd door ex-wereldrecordhouder Renaud Lavillenie, over 5m80.

  • 23 feb

  Acht Belgen zijn na bekendmaken criteria meteen geplaatst

  De Belgische atletiekbond (Belgian Athletics) heeft de selectiecriteria voor het EK atletiek in Parijs, van 25 tot 30 augustus, bekendgemaakt. Acht Belgische atleten hebben met terugwerkende kracht al aan die minima voldaan. Voor de meeste disciplines begint de selectieperiode pas op 15 maart, maar voor de zwaarste proeven tellen ook prestaties van vorig jaar mee, omdat atleten anders te vaak aan de bak moeten op korte tijd. Daardoor zijn acht landgenoten nu al geplaatst voor het EK. Bij de vrouwen gaat het gaat om Nafi Thiam, Noor Vidts en Hanne Maudens in de zevenkamp en Nina Lauwaert op de halve marathon. Bij de mannen gaat het om Thomas Van der Plaetsen op de tienkamp en Amaury Paquet, Soufiane Bouchikhi en Bashir Abdi op de halve marathon. Bouchikhi is ook geplaatst voor de 10.000 meter. Er kunnen maar drie atleten per land en per discipline worden geselecteerd. Als de atleten die nu hun minimum al op zak hebben de komende maanden nog uit de Belgische top drie vallen, moeten ze dus alsnog thuisblijven van Parijs.

  • 23 feb

  Koen Naert trekt ondanks grote trainingsachterstand naar WK halve marathon

  Europees marathonkampioen Koen Naert neemt op zondag 29 maart deel aan het WK halve marathon in het Poolse Gdynia, zo bevestigde hij zondag aan Belga. Naert was de afgelopen maanden op de sukkel met een voetblessure. "Echte koersen noem ik ze nog niet, want ik heb nog veel tijd nodig", zegt Naert. "Maar ik ga wel drie wedstrijden lopen. Ik moet toch ergens naartoe kunnen werken." Voor de West-Vlaming aan de start verschijnt van het WK halve marathon, loopt hij de 20 kilometer in het Nederlandse Alphen op 1 maart en de 10 kilometer in Brunssum, eveneens in Nederland, op 15 maart.

 • 21 feb
  • 21 feb

  Yeshaneh snelt naar WR halve marathon

  De Ethiopische atlete Ababel Yeshaneh heeft vrijdag het wereldrecord op de halve marathon verbeterd. De 28-jarige Yeshaneh snelde in Ras al-Khaimah, in de Verenigde Arabische Emiraten, naar een tijd van 1u04:31. Daarmee was ze 20 seconden sneller dan Joyciline Jepkosgei, die op 22 oktober 2017 in Valencia het wereldrecord op 1u04:51 had gezet. Julien Wanders had zijn zitten gezet op het Europees record, maar stelde teleur met 1u00:47.

 • 19 feb
  • 19 feb

  Broeders plaatst zich voor Olympische Spelen

  Ben Broeders heeft op de World Indoor Tour atletiekmeeting in het Franse Liévin zijn eigen Belgisch record polsstokspringen in zaal aangescherpt. De Leuvenaar wipte over 5m80, precies de rechtstreekse limiethoogte voor de Spelen in Tokio.

 • 17 feb
  • 17 feb

  Alleen elitesporters mogen deelnemen aan marathon van Tokio

  Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is de marathon van Tokio geannuleerd voor alle amateurlopers. Slechts een tweehonderdtal elitesporters mogen op 1 maart de schoenen aanbinden voor de 42,195 km door de Japanse hoofdstad. Dat maakte de organisatie maandag bekend. In totaal hadden zo'n 38.000 mensen zich ingeschreven voor de marathon van Tokio.

 • 16 feb
  • 16 feb

  Elise Mehuys, Lucie Ferauge en Robin Hendrix razendsnel op 60, 200 en 3.000 meter

  Elise Mehuys, Lucie Ferauge en Robin Hendrix hebben het BK indooratletiek zondag in Gent mee kleur gegeven met verrassende prestaties. Mehuys snelde naar 7.31 op de 60 meter, Ferauge naar 23.51 op de 200 meter, Hendrix naar 7:51.29 op de 3.000 meter.

  • 16 feb

  Coleman verbetert bijna eigen wereldrecord op 60m sprint

  De Amerikaanse sprintsensatie Christian Coleman heeft zondag het kampioenschap van de 60 meter indoor op zijn naam gezet. In Albuquerque, New Mexico, won hij in een tijd van 6.37. Daarbij kwam hij dichtbij zijn eigen wereldrecord.

  • 16 feb

  Fanny Smets stelt eigen Belgisch record polsstokspringen scherper

  Fanny Smets heeft zondag op het BK indooratletiek in Gent haar eigen Belgisch record polsstokspringen in zaal verbeterd. Haar oude record stond sinds vorig jaar op 4m36, zondag wipte ze over 4m40. Smets legde een foutloos parcours af tijdens het BK. Ze klaar 4m15 en 4m25 bij de eerste poging, dat was nog niet zo bijzonder. Maar ook de nieuwe nationale recordhoogte van 4m40 lukte ze bij de eerste beurt. Daarna probeerde de Luikse het nog op 4m50, maar dat was nog een beetje te hoog gegrepen.

  • 16 feb

  Cheptegei snelt in Monaco naar wereldrecord op de 5 km op de weg

  De Oegandees Joshua Cheptegei, wereldkampioen op de 10.000 meter, heeft zondag in Monaco een nieuw wereldrecord neergezet op de vijf kilometer op de weg. Hij finishte in 12 minuten en 51 seconden.

 • 15 feb
  • 15 feb

  Crestan mag zich derde Belg aller tijden noemen op 800 meter

  Eliott Crestan is zaterdag zesde geworden op de 800 meter bij de World Indoor Tour atletiek in het Schotse Glasgow. De nog maar 20-jarige Namenaar snelde naar 1:47.43, slechts twee Belgen deden ooit beter.

 • 09 feb
  • 09 feb

  Berings evenaart seizoensbeste in Dortmund

  Eline Berings is zondag tweede geworden op de 60 meter horden bij de PSD-bank meeting in het Duitse Dortmund. Ze evenaarde met 8.07 haar beste chrono van 2020. Ben Broeders wipte met de polsstok over 5m70, 5 centimeter minder dan zijn kersvers Belgisch record.

  • 09 feb

  Kersten had op meer gehoopt in Rotselaar

  Limburger Dieter Kersten (23) liep zondag in Rotselaar naar de derde plaats bij de CrossCup. Het leverde hem zijn eerste Vlaamse veldlooptitel op, en toch was Kersten niet honderd procent tevreden. "Het was niet slecht, maar ik had op nog meer gehoopt", vertelde Kersten na afloop van de veldloop aan de Plas in Rotselaar.

  • 09 feb

  Vlaamse titel voor Verbruggen

  De Britse Kate Holt heeft zondag de CrossCup veldlopen in Rotselaar bij de vrouwen gewonnen, net als vorig jaar. Ze ging helemaal op het einde voorbij Hanne Verbruggen, die zich de nieuwe Vlaamse kampioene mag noemen.

  • 09 feb

  Organisator laat wedstrijd in Rotselaar doorgaan

  Het Vlaams kampioenschap veldlopen gaat zondag aan de Plas in Rotselaar gewoon door ondanks het stormweer. De organisatie nam een hele reeks maatregelen en kreeg uiteindelijk toestemming van brandweer en politie om het evenement te laten plaatsvinden. "Alle bomen hier op het parcours zijn erg jong, de brandweer is ervan overtuigd dat die bijna niet kunnen omwaaien", zegt organisator Jos Van Roy. "De politie is één keer komen keuren, de brandweer zowel zaterdag als zondagmorgen, en telkens gaven ze groen licht. We hebben ook zelf een hoop maatregelen genomen: veel spandoeken zijn weg, alle opblaasbogen van de sponsors zijn weggenomen, het podium is verkleind en de springbalkjes zijn van het parcours verwijderd. En ook de VIP-tent is afgebroken. Als je die VIP's twee bonnetjes geeft om elders te gaan drinken, zijn die ook content", grapt Van Roy.

 • 07 feb
  • 07 feb

  Zweedse Europees kampioen veldlopen test positief

  De Europese kampioen veldlopen Robel Fsiha is betrapt op het gebruik van doping. De tot Zweed genaturaliseerde Eritreeër leverde volgens Zweedse media in november een positief plasje af. Een maand later pakte hij verrassend goud op het EK in Lissabon.

 • 05 feb
  • 05 feb

  Abadi Hadis (22) overleden

  Het Ethiopische hardlooptalent Abadi Hadis is dinsdag op 22-jarige leeftijd overleden. Dat meldde World Athletics woensdag. Volgens de Spaanse sportkrant AS had Hadis al langere tijd gezondheidsproblemen.

 • 04 feb
  • 04 feb

  Debjani loopt PR op indoormeeting Düsseldorf

  Ismael Debjani is op de indooratletiekmeeting in het Duitse Düsseldorf op de 1500 meter op de tweede plaats geëindigd. De 29-jarige Debjani liep in 3:39.05 naar een persoonlijk record, maar moest de Noor Filip Ingebrigtsen (3:36.32) voor zich dulden, die de beste prestatie van het jaar klokte. De Keniaan Vincent Kibet (3:39.49) maakte het podium vol.

  • 04 feb

  TAS noemt zich onbevoegd voor uitspraak over 50 km snelwandelen

  Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) zal geen uitspraak doen in de zaak van acht atleten om de 50 kilometer snelwandelen voor vrouwen toe te voegen aan het olympische programma van de Spelen in Tokio. Het tribunaal meent dat het daarvoor niet bevoegd is.

 • 02 feb
  • 02 feb

  Zagré raakt niet door reeksen in Parijs

  Anne Zagré is op de indoormeeting in Parijs uitgeschakeld in de reeksen van de 60 meter horden. Met 8.22 werd ze vijfde in haar reeks. De Brusselse heeft een PR van 7.98. Haar beste seizoenstijd is 8.12. De top drie van de twee reeksen stootten door naar de finale. Daarin ging de zege naar de Amerikaanse Christina Clemons in 7.91.

  • 02 feb

  Noor Vidts behaalt beste wereldjaarprestatie

  Noor Vidts heeft zondag een uitstekende prestatie neergezet op het BK meerkamp indoor in Louvain-la-Neuve. De 23-jarige Vlaams-Brabantse behaalde 4.629 punten, een ruime verbetering van haar persoonlijk record (4.446 punten), en zet daarmee een beste wereldjaarprestatie neer. Vidts verbeterde de prestatie van de Oekraïense Alina Shukh, van afgelopen vrijdag in het Oekraïense Sumy, met 27 punten. Onze landgenote zette ook een nieuw persoonlijk record neer op de 60m horden, het verspringen en de 800 meter.

 • 31 jan
  • 31 jan

  World Athletics ziet oneerlijk voordeel in recordschoen van Nike

  World Athletics bindt de strijd aan met hightech hardloopschoenen die atleten mogelijk een prestatievoordeel geven. De Wereldatletiekbond heeft strikte regels opgesteld waaraan schoenen en spikes moeten voldoen.

 • 30 jan
  • 30 jan

  Belgian Cheetahs ontgoocheld over afgelasting WK indoor

  Belgian Cheetah Hanne Claes en bondscoach Carole Bam reageren ontgoocheld op het afgelasten van het WK indooratletiek wegens het coronavirus. Claes vernam het nieuws over de afgelasting van het WK in het Chinese Nanjing op stage in Zuid-Afrika. "Heel jammer", zegt ze. "Vooral voor atleten als Eline Berings en Anne Zagré, die al geplaatst waren, vind ik het echt zonde. Maar ook met de Cheetahs waren we van plan om naar China af te zakken." Bam is nog wat zwaarder ontgoocheld. "De meisjes hebben zich allemaal voorbereid op dat WK, dus de beslissing is echt zonde voor ons. Ik hoop nog altijd dat ze het WK nog verplaatsen naar een andere stad."

 • 29 jan
  • 29 jan

  Broeders verbetert BR polsstokspringen

  Ben Broeders heeft in het Duitse Cottbus het Belgische indoorrecord polsstokspringen gevoelig bijgesteld. De Leuvenaar wipte over 5m75, het oude record stond op 5m70.

  • 29 jan

  WK indoor in China jaar uitgesteld

  Het WK indooratletiek wordt wegens de uitbraak van het coronavirus met een jaar uitgesteld. Dat heeft World Athletics woensdag besloten. Het WK indoor had van 13 tot 15 maart moeten plaatsvinden in het Chinese Nankin. Dat zal het WK nu in maart 2021 ontvangen.

  • 29 jan

  World Athletics wil Russische federatie nog laatste kans geven

  De Athletics Integrity Unit (AIU) adviseerde de internationale atletiekfederatie woensdag om de uitsluiting van de Russische atletiekfederatie (RusAF) te overwegen. World Athletics hoopt dat het zover niet hoeft te komen en wil de Russen nog een laatste kans geven om hun fouten in de zaak-Lysenko toe te geven

 • 26 jan
  • 26 jan

  Berings plaatst zich voor WK indoor

  Eline Berings heeft haar allerlaatste seizoen op de atletiekpiste uitstekend ingezet. Ze plaatste zich zondag tijdens de Vlaamse kampioenschappen indooratletiek in Gent meteen voor het WK in het Chinese Nanjing door 8.07 te klokken op de 60 meter horden.

  • 26 jan

  Rosius verrast iedereen en komt op één honderdste van minimum

  Spurtster Rani Rosius is zondag de verrassing van de Vlaamse kampioenschappen indooratletiek in Gent geworden. De nog maar 19-jarige Limburgse snelde naar 7.31, amper één honderdste te traag om zich te plaatsen voor het WK in zaal in het Chinese Nanjing.

  • 26 jan

  Berings wint 60 meter horden

  Eline Berings heeft zondag op de Vlaamse kampioenschappen indooratletiek in Gent de 60 meter horden gewonnen in 8.07, de vierde Europese jaarprestatie. Haar nationaal record staat op 7.92. Het zilver ging in Gent naar zevenkampster Noor Vidts, die haar persoonlijk record met 8.32 gevoelig scherperstelde.

  • 26 jan

  Eline Berings plaatst zich bij seizoensopener meteen voor Nanjing

  Eline Berings heeft zich zondag tijdens de Vlaamse kampioenschappen indooratletiek in Gent geplaatst voor het WK in zaal in het Chinese Nanjing. Ze liep de 60 meter horden in 8.16, precies het vereiste minimum. Zich inhouden voor de finale, die later op zondag nog plaatsvindt, daar had Berings in de Gentse Topsporthal duidelijk geen zin in. Ze ging al in de reeksen van het Vlaams kampioenschap voluit en wist zich zo bij haar eerste race van het seizoen meteen van het WK te verzekeren. Voor de 33-jarige hordespecialiste wordt het al haar zesde deelname aan een WK indooratletiek, dat om de twee jaar plaatsvindt.

 • 25 jan
  • 25 jan

  Anne Zagré gaat voor het eerst naar een WK indoor

  Anne Zagré (RESC) heeft zaterdag op de 60 meter horden het minimum gelopen voor het WK indoor in het Chinese Nanjing (13-15 maart 2020). Op de indoorkampioenschappen van de Franstalige Atletiekliga (LBFA) in Louvain-la-Neuve finishte de 29-jarige Brusselse, pas terug van stage in Zuid-Afrika, in 8.15 in de reeksen. In de finale liep ze naar een tijd van 8.12.

  • 25 jan

  Anne Zagré loopt WK-minimum op 60m horden

  Anne Zagré (RESC) heeft zaterdag op de 60 meter horden het minimum gelopen voor het WK indoor in het Chinese Nankin (13-15 maart 2020). Op de indoorkampioenschappen van de Franstalige Atletiekliga (LBFA) in Louvain-La-Neuve finishte de 29-jarige Brusselse, pas terug van stage in Zuid-Afrika, in 8.15 in de reeksen.

 • 24 jan
  • 24 jan

  Schippers slaat indoorseizoen over

  Dafne Schippers slaat het indoorseizoen over. De 27-jarige Nederlandse sprintster heeft naar eigen zeggen nog niet de topvorm die ze wil hebben. "Zoals altijd wil ik er absoluut klaar voor zijn om te kunnen knallen en ik heb daar nog wat meer tijd voor nodig", schrijft Schippers op Instagram, op de laatste dag van haar trainingskamp in Zuid-Afrika.

 • 23 jan
  • 23 jan

  Bolt wordt binnenkort voor het eerst vader

  Usain Bolt en zijn partner Kasi Bennett hebben op sociale media aangekondigd in blijde verwachting te zijn. Het koppel wordt binnenkort voor het eerst ouders.

 • 20 jan
  • 20 jan

  Maes verbetert Belgisch record hoogspringen bij U16

  Merel Maes heeft zondag in Gent tijdes het Belgisch kampioenschap voor haar leeftijdscategorie het nationaal indoorrecord hoogspringen verbeterd bij de cadetten (U16). Ze wipte over 1m80, één centimeter hoger dan haar oude record en precies haar eigen lengte.

 • 17 jan
  • 17 jan

  Abdi loopt marathon van Tokio in maart

  De olympische marathon mag dan wel verplaatst zijn van Tokio naar Sapporo, Belgisch recordhouder Bashir Abdi loopt in 2020 toch een marathon in Tokio. Hij gaat op 1 maart van start in de stadsmarathon van de Japanse hoofdstad, meteen zijn laatste tussendoel voor de Spelen. "Het is goed dat ik het land al eens kan verkennen", zei hij daar vrijdag over.

  • 17 jan

  Topduel tussen Kipchoge en Bekele in marathon van Londen

  De twee snelste atleten ooit op de marathon gaan op zondag 26 april de strijd met elkaar aan in Londen. De organisatie maakte bekend dat na Eliud Kipchoge ook Kenenisa Bekele zijn deelname heeft toegezegd. De 37-jarige Bekele won eind september de marathon van Berlijn in 2u01:41, slechts twee seconden boven het wereldrecord van Kipchoge.

  • 17 jan

  Olympisch park van Rio op last van rechter gesloten

  Een Braziliaanse rechter heeft de autoriteiten opgedragen het olympisch park van Rio de Janeiro te sluiten. In het betreffende gebied werden tijdens de Olympische Spelen van 2016 meerdere sporten gehouden. Het is volgens de rechter niet meer veilig genoeg.

 • 15 jan
  • 15 jan

  Alfred Kipketer volgende dopinggeval in Keniaanse atletiek

  Enkele dagen na de spraakmakende dopingschorsing van marathonloper Wilson Kipsang is er een volgend dopinggeval in de Keniaanse atletiek. Alfred Kipketer, die in de olympische finale van de 800 meter in Rio 2016 als zevende eindigde, heeft drie dopingcontroles gemist en is voorlopig geschorst. Dat meldde de integriteitseenheid AIU, die de dopingzaken in de internationale atletiek behandelt.

 • 12 jan
  • 12 jan

  Abdi wint halve marathon van Egmond

  Bashir Abdi heeft zondag de halve marathon in het Nederlandse Egmond op zijn naam geschreven. De 30-jarige Belg met Somalische roots legde de klassieker over 21,1 kilometer af in 1 uur, 8 minuten en 23 seconden.

  • 12 jan

  Kipruto en Chepkirui verbeteren wereldrecord op 10 km

  De Kenianen Rhonex Kipruto en Sheila Chepkirui hebben zondag in het Spaanse Valencia allebei een nieuw wereldrecord op de 10 km gevestigd. De 20-jarige Kipruto snelde naar de zege in 26:24, waarmee hij veertien seconden sneller was dan de Oegandees Joshua Cheptegei zes weken eerder in dezelfde stad (maar op een ander parcours). Bij de vrouwen finishte Sheila Chepkirui in 29:42, een seconde onder de vorige besttijd van haar landgenote Joyciline Jepkosgei uit 2017. Het

 • 11 jan
  • 11 jan

  Diamond League-meeting van Rome verplaatst naar Napels

  De Diamond League-meeting die aan het eind van de lente traditioneel in Rome gehouden wordt, vindt dit jaar in het San Paolostadion van Napels plaats. Het Olimpicostadion in de Italiaanse hoofdstad is immers onbeschikbaar door het EK voetbal, zo maakte de Italiaanse atletiekfederatie zaterdag bekend.

 • 01 jan
  • 01 jan

  Abdi wint in Madrid

  Bashir Abdi heeft de 10 kilometer van Vallecana gewonnen, een loopwedstrijd in Madrid. Onze landgenoot legde het parcours af in 27 minuten en 47 seconden. De Ugandees Mande Bushendich (op 4 seconden) en de Spanjaard Antonio Abadia (op 11 seconden) maakten het podium vol. Bij de vrouwen won de Ethiopische Helen Bekele Tola (30:50) voor de Keniaanse marathonwereldkampioene Ruth Chepngetich (30:57) en de Portugese Salome Rocha (31:52).

 • 31 dec
  • 31 dec

  Kimeli volgt zichzelf op onder Porta Nigra

  Isaac Kimeli heeft onder de Porta Nigra in het Duitse Trier de Sylvesterlauf over 8 km gewonnen. Hij volgde zichzelf op als winnaar en finishte in 22:44. Kimeli's trainingsmaatje en in oktober nog WK-ganger Robin Hendrix liep als vierde over de streep. Bij de vrouwen, die maar 5 km dienden af te leggen, was Lisa Rooms beste Belgische op een negende plaats in 17:05. De winst ging in 16:09 naar de Duitse Katharina Steinruck.

  • 31 dec

  Bouchikhi loopt naar zege in Soest

  Soufiane Bouchikhi heeft de 39ste editie van de Sylvestercross in het Nederlandse Soest gewonnen. De Belgische kampioen haalde het in de sprint voor Dame Tasama. De Brit Mahamed Mahamed vervolledigde het podium.

  • 31 dec

  Kenia boven in Corrida Sao Paulo

  De Keniaan Kibiwott Kandie heeft de 95ste editie van de Sylvestercorrida in het Braziliaanse Sao Paulo gewonnen. Hij haalde het in 42:59, vlak voor Jacob Kiplimo. De Ugandees werd tweede op 1 seconde. De Keniaan Titus Ekiru vervolledigde het podium in 43:54. Bij de vrouwen ging de zege naar de Keniaanse Brigid Kosgei. Ze finishte in 48:54, voor haar landgenote Scheila Chelangat (50:10) en de Ethiopische Tisadik Alem Nigus (50:12).

 • 30 dec
  • 30 dec

  Sammy Kiprop Kitwara krijgt dopingschorsing van 16 maanden

  De Keniaanse marathontopper Sammy Kiprop Kitwara wordt 16 maanden geschorst wegens dopinggebruik. Dat heeft de Athletics Integrity Unit (AIU) van World Athletics bekendgemaakt. De 33-jarige Kitwara, die in 2010 met het Keniaanse team goud won op het WK halve marathon in Nanning, testte in maart in de marathon van Seoul positief op terbutaline, een middel om astma te behandelen. Hij finishte als zevende in de Zuid-Koreaanse hoofdstad.

 • 19 dec
  • 19 dec

  Marathon in Sapporo start en eindigt in Odori Park

  De olympische marathon en snelwandelnummers, die omwille van de verwachte weersomstandigheden verplaatst werden van gaststad Tokio naar Sapporo, starten en eindigen in Odori Park. Het organisatiecomité van de Olympische Spelen van Tokio in 2020 heeft donderdag het parcours voorgesteld.

  • 19 dec

  Berings en Eykens zijn topsportcontract kwijt, Couckuyt en Maudens zijn hun vervangers

  Eline Berings en Renée Eykens zijn hun topsportcontract kwijt, Paulien Couckuyt en Hanne Maudens krijgen voor het eerst een contract. Dat bevestigde Sport Vlaanderen donderdag aan Belga. Eerder raakte al bekend dat Philip Milanov zijn contract kwijt is.

 • 18 dec
  • 18 dec

  Ex-olympisch kampioene Karin Balzer overleden

  De Duitse voormalige olympische kampioene Karin Balzer is op 81-jarige leeftijd overleden. De Oost-Duitse werd in 1964 in Tokio olympisch kampioene op de 80 meter horden, acht jaar later veroverde ze in München olympisch brons op de 100 meter horden. Drie keer was ze Europees kampioene (1966, 1969, 1971).

 • 17 dec
  • 17 dec

  Belgian Tornados geven forfait voor WK indoor

  De Belgian Tornados nemen in maart niet deel aan het WK indooratletiek in het Chinese Nanjing. Dat schrijven Le Soir en Het Laatste Nieuws dinsdagavond. De nationale 4x400 meterploeg heeft op het WK nochtans een bronzen medaille te verdedigen.

  • 17 dec

  Olympische vlam start doortocht in Fukushima

  De olympische vlam begint op 26 maart aan haar rondtocht door Japan vanuit Fukushima, de prefectuur die in 2011 verwoest werd door een tsunami die een kernramp veroorzaakte. De leden van het Japanse vrouwenvoetbalteam, de regerende wereldkampioen, mogen als eerste de vlam dragen. De vlam zal in een periode van 121 dagen de 47 prefecturen van Japan bezoeken. Zo komen ook de Mount Fuji en het Hiroshima Peace Memorial Park, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van 's werelds eerste atoombombardement in 1945, aan bod.

 • 16 dec
  • 16 dec

  Kaul en Mihambo zijn Duits Sportman en -vrouw van het Jaar

  Niklas Kaul en Malaika Mihambo zijn zondag tot Duits Sportman en -vrouw van het Jaar verkozen. Het duo bezorgde Duitsland op het WK atletiek in Doha de enige gouden medailles. Kaul won er de tienkamp, nadat hij zich het jaar voordien ook al tot Europees kampioen gekroond had. Met zijn 21 jaar is Kaul de jongste wereldkampioen op de tienkamp in de geschiedenis. De 25-jarige Mihambo werd in Doha wereldkampioene verspringen. Ook zij had de Europese titel al op zak.

 • 13 dec
  • 13 dec

  Peter Snell, ex-wereldrecordhouder op de 800m en drievoudig olympisch kampioen, overleden

  In het Amerikaanse Dallas is donderdag de Nieuw-Zeelandse atleet Peter Snell op 80-jarige leeftijd overleden. Dat melden verschillende kranten uit zijn geboorteland. De specialist van de halve fond heeft drie olympische gouden medailles op zijn palmares. In 1960 hield hij Roger Moens van goud op de olympische 800 meter. Twee jaar later snoepte hij diezelfde Moens het wereldrecord af.

 • 12 dec
  • 12 dec

  Paralympische marathon blijft in Tokio

  De marathon zal op de Paralympische Spelen van volgend jaar zoals gepland in Tokio worden georganiseerd. Er wordt niet verhuisd naar Sapporo, zoals tijdens de Olympische Spelen.

 • 11 dec
  • 11 dec

  Franse Calvin krijgt dopingschorsing van vier jaar

  De Franse atlete Clémence Calvin heeft van het Franse antidopingagentschap AFLD een schorsing van vier jaar gekregen voor een positieve controle op 27 maart in het Marokkaanse Marrakech. De Franse langeafstandsloopster gaat daar niet mee akkoord en trekt naar de Raad van State. "Daar teken ik beroep aan. Ik heb alle vertrouwen in onafhankelijke justitie." Ook haar man en coach Samir Dahmani kreeg een schorsing van vier jaar, wegens obstructie tijdens de dopingcontrole. Ook hij ontkent de feiten.

 • 08 dec
  • 08 dec

  Zilver voor België op EK veldlopen

  België heeft zilver veroverd in het landenklassement op het EK veldlopen in Lissabon bij de mannen. Soufiane Bouchikhi was beste Belg op een zevende plaats, Isaac Kimeli was achtste. Het goud ging verrassend naar de onbekende Zweed Robel Fsiha, die het haalde voor de Turk Aras Kaya en de Italiaan Yemaneberhan Crippa.

  • 08 dec

  Vier op rij voor Ingebritsen

  De Noor Jakob Ingebrigtsen heeft in Lissabon voor het vierde jaar op rij goud veroverd bij de U20 op het EK veldlopen. Het Belgische viertal kwam er niet aan te pas, de beste landgenoot was Ward Leunckens als 36e.

 • 07 dec
  • 07 dec

  Milanov speelt topsportcontract kwijt

  Philip Milanov heeft minder dan acht maanden voor de Olympische Spelen slecht nieuws gekregen. Het topsportcontract van de voormalige vicewereldkampioen discuswerpen bij Sport Vlaanderen wordt immers niet verlengd.

 • 06 dec
  • 06 dec

  Kimeli mikt op nieuwe EK-medaille

  Zondag vindt in de Portugese hoofdstad Lissabon het Europees kampioenschap veldlopen plaats. De Belgische medaillekansen liggen in de lange cross bij de mannen, waar Isaac Kimeli een zilveren medaille te verdedigen heeft.

 • 05 dec
  • 05 dec

  Berings wil zich zo snel mogelijk plaatsen voor Tokio

  Eline Berings neemt in 2020 afscheid van de atletiek. De Gentse hordeloopster hoopt volgend jaar nog een laatste keer te schitteren op het internationale toneel. Samen met nog een zestigtal andere topsporters neemt Berings momenteel deel aan een stage van Team Belgium in het Turkse Belek. Ze werkt er verder aan haar voorbereiding op het komende indoorseizoen. Half maart staat het WK in het Chinese Nanjing op het programma. "Ik weet nog niet of ik zal deelnemen. Ik ga er alleen naar toe als ik echt top ben", legt ze uit. "Daarna is het toewerken naar de zomer. In mei staan de eerste wedstrijden op het programma en hoop ik mij zo snel mogelijk te plaatsen voor de Olympische Spelen."

 • 03 dec
  • 03 dec

  Kipchoge heeft olympische selectie nog niet beet

  De Keniaanse atleet Eliud Kipchoge wil zijn olympische titel op de marathon volgend jaar in Tokio graag verdedigen. De 35-jarige wereldrecordhouder verbindt echter een belangrijke voorwaarde aan zijn deelname in Japan. "Ik moet eerst nog wel worden geselecteerd", laat hij weten. "Tokio staat hoog op mijn verlanglijstje en ik vertrouw erop dat ik aan de start zal staan."

 • 01 dec
  • 01 dec

  Abdi eindigt als vijfde in sterk bezette Nederlandse Montferland Run

  Bashir Abdi is zondag vijfde geworden op de prestigieuze Montferland Run over 15 kilometer in het Nederlandse 's-Heerenberg. Met 42:29 dook de Belgische recordhouder op de marathon meer dan een minuut onder zijn persoonlijk record op de 15 kilometer. Dat stond sinds november 2018 op 43:40.

  • 01 dec

  Verbruggen duikt ruim onder PR, maar blijft eind verwijderd van Spelen

  Hanne Verbruggen heeft zondag 2u35:01 geklokt in de marathon van Valencia. Een ruime verbetering van haar persoonlijk record, dat op 2u39:03 stond. Ze bleef wel een eind boven de Belgische limiet voor de Olympische Spelen, die op 2u30:15 staat.

  • 01 dec

  Cheptegei snelt in Valencia naar wereldrecord op 10 kilometer

  Atleet Joshua Cheptegei heeft in Valencia het wereldrecord op de 10 kilometer verbeterd. De Oegandees snelde over het parcours in de Spaanse stad naar een tijd van 26 minuten en 38 seconden. Cheptegei was daarmee 6 seconden sneller dan de oude toptijd, in 2010 gerealiseerd door de Keniaan Leonard Komon.

  • 01 dec

  Naert: 'Wat een nachtmerrie'

  Koen Naert reageerde ontgoocheld na de marathon van Fukuoka in Japan. De Europese kampioen bleef met 2u15:51 meer dan acht minuten boven zijn persoonlijk record bij zijn laatste grote test voor de Olympische Spelen volgende zomer. "Man, man, man, het was een nachtmerrie", aldus Naert. "Ik zat nooit in de wedstrijd en het voelde als één van mijn lange duurlopen in de voorbereiding. Natuurlijk kwam ik niet voor 2u15 naar hier, maar het ging gewoon niet. Met een beperkte voorbereiding en een slechte dag erbovenop kom je al snel in de problemen. Mirakels bestaan niet in de marathon. Het was eigenlijk gewoon binnenjoggen vandaag."

  • 01 dec

  Bescheiden resultaat voor Naert in laatste marathon voor de Spelen

  Koen Naert is zondag in 2u15:51 als achttiende gefinisht in de marathon van Fukuoaka, in Japan. Een erg bescheiden resultaat. Het was voor de regerende Europese kampioen de laatste marathon in aanloop naar de Olympische Spelen volgende zomer.

 • 30 nov
  • 30 nov

  Bouw van olympisch stadion in Tokio afgerond

  Acht maanden voor de start van de Olympische Spelen is de bouw van het nieuwe olympische stadion in Tokio afgerond. Aan het nieuwe stadion, waarin 60.000 zitjes zijn voorzien, is drie jaar gewerkt. Architect Kengo Kuma vond zijn inspiratie in traditionele technieken en gebruikte veel hout. Om de verwachte enorme hitte buiten te houden, zijn onder meer 185 grote ventilatoren geïnstalleerd. In Tokio kan het tijdens de zomer tot 40 graden warm worden. Het stadion zal tijdens de Spelen worden gebruikt voor de openings- en sluitingsceremonie, voor atletiekwedstrijden en enkele voetbalmatchen.

 • 29 nov
  • 29 nov

  Farah gaat in Tokio voor derde goud op 10.000 meter

  Mo Farah keert voor de Olympische Spelen van Tokio terug naar de piste. De Brit laat de marathon volgend jaar links liggen en zal in de Japanse hoofdstad een gooi doen naar een derde gouden medaille op rij op de 10.000 meter.

 • 26 nov
  • 26 nov

  IOC veroordeelt 'flagrante manipulatie' van data uit Russisch dopinglab

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) reageert in felle bewoordingen op het nieuws over de vervalste dopingstalen uit het dopinglab van Moskou. De organisatie vraagt strenge straffen voor de verantwoordelijken en roept de Russische overheid op volledig open kaart te spelen.

  • 26 nov

  Voorzitter van Rusada verwacht zich aan nieuwe schorsing

  De voorzitter van het Russische antidopingagentschap (Rusada), Iouri Ganous, heeft dinsdagmorgen aangegeven te verwachten dat het Wereldantidopingagentschap (WADA) de aanbevelingen zal volgen van het het Compliance Review Committee (CRC), dat maandag een rapport publiceerde waarin de inbreuken van Rusland "heel ernstig" worden genoemd. Het panel vraagt een nieuwe schorsing van vier jaar.

Archief

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer
 • 04/05/2018 Doha (Qatar)
 • 12/05/2018 Shanghai (China)
 • 26/05/2018 Eugene (Verenigde Staten)
 • 31/05/2018 Rome (Italië)
 • 07/06/2018 Oslo (Noorwegen)
 • 10/06/2018 Stockholm (Zweden)
 • 30/06/2018 Parijs (Frankrijk)
 • 05/07/2018 Lausanne (Zwitserland)
 • 13/07/2018 Rabat (Marokko)
 • 20/07/2018 Monaco (Monaco)
 • 21-22/07/2018 Londen (Groot-Brittannië)
 • 18/08/2018 Birmingham (Groot-Brittannië)
 • 30/08/2018 Zürich (Zwitserland)
 • 31/08/2018 Brussel (België)