Sport.be

Atletiek

Filter op sport en datum

  • 24 nov

  Isaac Kimeli haalt in spannende slotronde Soufiane Bouchikhi terug

  Isaac Kimeli heeft na de CrossCups in Berlare en Mol ook die in Roeselare gewonnen. Hij haalde het zondag op Schiervelde van Soufiane Bouchikhi, en is daardoor zeker van een EK-selectie. Bouchikhi moet het oordeel van de selectiecommissie afwachten.

 • 07 dec
  • 07 dec

  Milanov speelt topsportcontract kwijt

  Philip Milanov heeft minder dan acht maanden voor de Olympische Spelen slecht nieuws gekregen. Het topsportcontract van de voormalige vicewereldkampioen discuswerpen bij Sport Vlaanderen wordt immers niet verlengd.

 • 06 dec
  • 06 dec

  Kimeli mikt op nieuwe EK-medaille

  Zondag vindt in de Portugese hoofdstad Lissabon het Europees kampioenschap veldlopen plaats. De Belgische medaillekansen liggen in de lange cross bij de mannen, waar Isaac Kimeli een zilveren medaille te verdedigen heeft.

 • 05 dec
  • 05 dec

  Berings wil zich zo snel mogelijk plaatsen voor Tokio

  Eline Berings neemt in 2020 afscheid van de atletiek. De Gentse hordeloopster hoopt volgend jaar nog een laatste keer te schitteren op het internationale toneel. Samen met nog een zestigtal andere topsporters neemt Berings momenteel deel aan een stage van Team Belgium in het Turkse Belek. Ze werkt er verder aan haar voorbereiding op het komende indoorseizoen. Half maart staat het WK in het Chinese Nanjing op het programma. "Ik weet nog niet of ik zal deelnemen. Ik ga er alleen naar toe als ik echt top ben", legt ze uit. "Daarna is het toewerken naar de zomer. In mei staan de eerste wedstrijden op het programma en hoop ik mij zo snel mogelijk te plaatsen voor de Olympische Spelen."

 • 03 dec
  • 03 dec

  Kipchoge heeft olympische selectie nog niet beet

  De Keniaanse atleet Eliud Kipchoge wil zijn olympische titel op de marathon volgend jaar in Tokio graag verdedigen. De 35-jarige wereldrecordhouder verbindt echter een belangrijke voorwaarde aan zijn deelname in Japan. "Ik moet eerst nog wel worden geselecteerd", laat hij weten. "Tokio staat hoog op mijn verlanglijstje en ik vertrouw erop dat ik aan de start zal staan."

 • 01 dec
  • 01 dec

  Abdi eindigt als vijfde in sterk bezette Nederlandse Montferland Run

  Bashir Abdi is zondag vijfde geworden op de prestigieuze Montferland Run over 15 kilometer in het Nederlandse 's-Heerenberg. Met 42:29 dook de Belgische recordhouder op de marathon meer dan een minuut onder zijn persoonlijk record op de 15 kilometer. Dat stond sinds november 2018 op 43:40.

  • 01 dec

  Verbruggen duikt ruim onder PR, maar blijft eind verwijderd van Spelen

  Hanne Verbruggen heeft zondag 2u35:01 geklokt in de marathon van Valencia. Een ruime verbetering van haar persoonlijk record, dat op 2u39:03 stond. Ze bleef wel een eind boven de Belgische limiet voor de Olympische Spelen, die op 2u30:15 staat.

  • 01 dec

  Cheptegei snelt in Valencia naar wereldrecord op 10 kilometer

  Atleet Joshua Cheptegei heeft in Valencia het wereldrecord op de 10 kilometer verbeterd. De Oegandees snelde over het parcours in de Spaanse stad naar een tijd van 26 minuten en 38 seconden. Cheptegei was daarmee 6 seconden sneller dan de oude toptijd, in 2010 gerealiseerd door de Keniaan Leonard Komon.

  • 01 dec

  Naert: 'Wat een nachtmerrie'

  Koen Naert reageerde ontgoocheld na de marathon van Fukuoka in Japan. De Europese kampioen bleef met 2u15:51 meer dan acht minuten boven zijn persoonlijk record bij zijn laatste grote test voor de Olympische Spelen volgende zomer. "Man, man, man, het was een nachtmerrie", aldus Naert. "Ik zat nooit in de wedstrijd en het voelde als één van mijn lange duurlopen in de voorbereiding. Natuurlijk kwam ik niet voor 2u15 naar hier, maar het ging gewoon niet. Met een beperkte voorbereiding en een slechte dag erbovenop kom je al snel in de problemen. Mirakels bestaan niet in de marathon. Het was eigenlijk gewoon binnenjoggen vandaag."

  • 01 dec

  Bescheiden resultaat voor Naert in laatste marathon voor de Spelen

  Koen Naert is zondag in 2u15:51 als achttiende gefinisht in de marathon van Fukuoaka, in Japan. Een erg bescheiden resultaat. Het was voor de regerende Europese kampioen de laatste marathon in aanloop naar de Olympische Spelen volgende zomer.

 • 30 nov
  • 30 nov

  Bouw van olympisch stadion in Tokio afgerond

  Acht maanden voor de start van de Olympische Spelen is de bouw van het nieuwe olympische stadion in Tokio afgerond. Aan het nieuwe stadion, waarin 60.000 zitjes zijn voorzien, is drie jaar gewerkt. Architect Kengo Kuma vond zijn inspiratie in traditionele technieken en gebruikte veel hout. Om de verwachte enorme hitte buiten te houden, zijn onder meer 185 grote ventilatoren geïnstalleerd. In Tokio kan het tijdens de zomer tot 40 graden warm worden. Het stadion zal tijdens de Spelen worden gebruikt voor de openings- en sluitingsceremonie, voor atletiekwedstrijden en enkele voetbalmatchen.

 • 29 nov
  • 29 nov

  Farah gaat in Tokio voor derde goud op 10.000 meter

  Mo Farah keert voor de Olympische Spelen van Tokio terug naar de piste. De Brit laat de marathon volgend jaar links liggen en zal in de Japanse hoofdstad een gooi doen naar een derde gouden medaille op rij op de 10.000 meter.

 • 26 nov
  • 26 nov

  IOC veroordeelt 'flagrante manipulatie' van data uit Russisch dopinglab

  Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) reageert in felle bewoordingen op het nieuws over de vervalste dopingstalen uit het dopinglab van Moskou. De organisatie vraagt strenge straffen voor de verantwoordelijken en roept de Russische overheid op volledig open kaart te spelen.

  • 26 nov

  Voorzitter van Rusada verwacht zich aan nieuwe schorsing

  De voorzitter van het Russische antidopingagentschap (Rusada), Iouri Ganous, heeft dinsdagmorgen aangegeven te verwachten dat het Wereldantidopingagentschap (WADA) de aanbevelingen zal volgen van het het Compliance Review Committee (CRC), dat maandag een rapport publiceerde waarin de inbreuken van Rusland "heel ernstig" worden genoemd. Het panel vraagt een nieuwe schorsing van vier jaar.

 • 24 nov
  • 24 nov

  Scaunet verrast de favorieten kop de korte cross

  Vanessa Scaunet heeft zondag op de CrossCup in Roeselare de korte cross bij de vrouwen gewonnen. Camille Muls finishte als tweede. De twee mogen daardoor naar het EK veldlopen voor de Mixed Relays. Ze verrasten favorieten Sofie Van Accom en Renée Eykens.

  • 24 nov

  Hendrix wint de korte cross in Roeselare

  Robin Hendrix heeft zondag op de CrossCup in Roeselare de korte cross gewonnen bij de mannen. Hij mag daardoor België vertegenwoordigen in de Mixed Relays op het EK veldlopen in Lissabon, samen met de nummer twee op Schiervelde Eliott Crestan.

  • 24 nov

  Hanne Verbruggen ongenaakbaar, onduidelijk of er Belgische vrouwen naar EK mogen

  Hanne Verbruggen heeft zondag in Roeselare de derde manche van de CrossCup gewonnen. Ze was ongenaakbaar op Schiervelde. De manche van zondag geldt ook als EK-selectiewedstrijd, maar Verbruggen heeft geen interesse in dat EK. Het is onduidelijk of er nu überhaupt een Belgische vrouw naar het EK veldlopen in Lissabon mag.

 • 23 nov
  • 23 nov

  Muhammad en Kipchoge zijn Wereldatleten van het Jaar

  De Amerikaanse Dalilah Muhammad en de Keniaan Eliud Kipchoge zijn zaterdag in Monaco verkozen tot Wereldatleten van het Jaar. Muhammad won de wereldtitel op de 400 meter horden in 52.16, een wereldrecord. Eliud Kipchoge dook in oktober in Wenen als eerste man ooit onder de twee uur op de marathon, zij het in lichtjes gemanipuleerde omstandigheden.

  • 23 nov

  IAAF lanceert Continental Tour in 2020

  De internationale atletiekfederatie lanceert in 2020 de Continental Tour, een nieuw circuit met meetings die geen deel uitmaken van de Diamond League. Dat raakte zaterdag bekend. De Continental Tour is de opvolger van het World Challenge-circuit en zal tien manches tellen. Negen meetings zijn al aangeduid, World Athletics hoopt een tiende manche in Afrika te organiseren op een nog te bepalen locatie.

  • 23 nov

  Voorzitter Russische atletiekbond stapt op

  De voorzitter van de Russische atletiekbond (RusAF) Dmitry Shlyakhtin neemt ontslag. Dat heeft hij zaterdag verklaard nadat hij donderdag voorlopig werd geschorst door de Athletics Integrity Unit (AIU) omdat hij een dopingonderzoek naar hoogspringer Danil Lysenko heeft gedwarsboomd.

 • 22 nov
  • 22 nov

  IAAF schort herintegratieprocedure Russische atletiekbond op

  De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft vrijdag het proces dat de herintegratie van de Russische atletiekbond, die geschorst is sinds 2015, zou behandelen, opgeschort.

  • 22 nov

  Thiam ziet Olympische Spelen 2024 als 'mogelijk eindpunt' van haar carrière

  Nafi Thiam heeft vrijdag op een persmoment van ADEPS in Luik de Olympische Spelen van Parijs 2024 aangeduid als een mogelijk eindpunt van haar carrière. De huidige olympische kampioene in de tienkamp zal tegen dan 30 jaar zijn en zou haar loopbaan graag "op een positieve noot eindigen".

 • 21 nov
  • 21 nov

  AIU schorst voorzitter Russische atletiekbond

  De Russische atletieksport is opnieuw in opspraak gekomen met dopingperikelen. Onder meer de voorzitter van de Russische Atletiekfederatie werd geschorst omdat hij een dopingonderzoek naar hoogspringer Danil Lysenko heeft gedwarsboomd. Dat meldde de Athletics Integrity Unit (AIU). Nog vier officials zijn voorlopig uit hun functie ontheven, alsmede de hoogspringer zelf en zijn coach.

 • 19 nov
  • 19 nov

  Bouw olympisch stadion in Tokio is afgerond

  De bouw van Japans nieuw nationaal stadion in Tokio is voltooid. Dat heeft de Japanse sportraad dinsdag aangekondigd. Volgend jaar speelt het stadion een hoofdrol tijdens de Olympische en Paralympische Spelen.

 • 17 nov
  • 17 nov

  Nieuw wereldrecord op de 15km

  De Ethiopische atlete Letesenbet Gidey heeft in de Zevenheuvelenloop in het Nederlandse Nijmegen het wereldrecord op de 15 kilometer verbeterd. De 21-jarige Ethiopische kwam op het parcours tot 44.20 minuten. Ze was daarmee veel sneller dan de 45.37 die Joyciline Jepkosgei in 2017 in Praag liep.

 • 16 nov
  • 16 nov

  Sprintlegende Harrison Dillard op 96-jarige leeftijd overleden

  De Amerikaanse sprintlegende Harrison Dillard is vrijdag op 96-jarige leeftijd overleden. Dat deelde het Amerikaans Olympisch Comité zaterdag mee. Dillard pakte goud op de 100 meter op de Spelen van 1948 en ook op de 110 meter horden op de Spelen van 1952. Hij was de ouderdomsdeken van de Amerikaanse olympische kampioenen.

  • 16 nov

  Sacoor: 'Ik was misschien te hard voor mezelf'

  Jonathan Sacoor moest zaterdag enkel Bashir Abdi laten voorgaan bij de uitreiking van de Gouden Spike 2019, hij ontving ook de trofeeën voor het Team van het Jaar als lid van de Belgian Tornados. De ranke 400 meterspecialist veroverde afgelopen jaar met de Belgian Tornados brons op het WK in Doha en op de World Relays in Yokohama. Individueel werd hij twaalfde op het WK in een evenaring van zijn persoonlijk record (45.03). "Dat was toch een kleine ontgoocheling. Op dat moment wist ik dat ik beter kon doen, maar misschien was ik toen te hard voor mezelf", aldus de 20-jarige Sacoor. "Nu denk ik dat ik een technisch correcte wedstrijd heb gelopen, ook al zat er misschien wat meer in de tank."

  • 16 nov

  Bolingo: 'Een eer op tweede te worden achter Nafi'

  Cynthia Bolingo mocht zaterdag de Zilveren Spike ontvangen op Stayen in Sint-Truiden. "Het is een eer tweede te worden achter een grote atlete en goede vriendin als Nafi", liet de sprintster optekenen.

  • 16 nov

  Abdi: 'Motivatieboost richting belangrijk jaar'

  Na Koen Naert in 2018 viel met Bashir Abdi zaterdag opnieuw een marathonloper in de prijzen op de uitreiking van de Gouden Spike 2019. "Ik ben erg blij en vereerd. Dit is een motivatieboost richting een belangrijk jaar", reageerde de 30-jarige Abdi.

  • 16 nov

  Abdi en Thiam vallen in de prijzen

  Bashir Abdi en Nafi Thiam hebben zaterdag in Stayen, het stadion van Sint-Truiden, de Gouden Spike ontvangen als beste Belgische atleten van 2019. Abdi verschijnt voor het eerst op de erelijst. Thiam krijgt de trofee voor het zevende opeenvolgende jaar, een record. Kim Gevaert won de Gouden Spike zes keer.

 • 15 nov
  • 15 nov

  Belgen verlaten Dubai met vier medailles

  Op de laatste dag van het WK para-atletiek in Dubai kwamen vrijdag nog twee Belgen in actie. David Delespesse (T62-beenprothese) verbeterde zijn persoonlijk record op de 800 meter tot 1:04.44, maar werd desondanks achtste op acht deelnemers, in een wedstrijd die de Duitser Johannes Floors won in een nieuw wereldrecord (45.78). Basile Meunier (T38-cerebrale parese) werd op de 1.500 meter zestiende en laatste in 4:50.14, zijn beste tijd dit seizoen.

 • 13 nov
  • 13 nov

  Peter Genyn verlengt titel op 200 meter

  Rolstoelatleet Peter Genyn volgt zichzelf op als wereldkampioen op de 200 meter (T51). Op het WK para-atletiek in Dubai was hij woensdag de snelste in de finale. Genyn haalde het in 37.90, een kampioenschapsrecord, voor de Fin Toni Piispanen (38.32) en de Algerijn Mohamed Berrahal (40.70).

  • 13 nov

  Gitte Haenen sprint op 100 meter naar brons en tweede medaille

  Gitte Haenen heeft woensdag op het WK para-atletiek in Dubai een tweede medaille veroverd. Ze eindigde in de 100 meter als derde. Dinsdag was Haenen al goed voor zilver in het verspringen. Haenen, die in de T63-klasse uitkomt en een prothese aan het linkerbeen heeft, sprintte in de finale naar brons in 15.60. De 18-jarige Indonesische Karisma Evi Tiarani won in 14.72 voor de 38-jarige Italiaanse Monica Graziana Contrafatto (15.56).

 • 12 nov
  • 12 nov

  IAAF maakt vijf finalistes voor Atlete van het Jaar bekend

  De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) heeft dinsdag een shortlist met vijf finalistes bekendgemaakt voor de titel van Atlete van het Jaar. De Nederlandse Sifan Hassan geldt als één van de favorieten onder de genomineerden. Op het WK in Doha lukte zij als eerste atlete ooit de dubbel 1.500m/10.000m. Zij krijgt concurrentie van Dalilah Muhammad uit de VS, die indruk op het WK maakte door haar eigen wereldrecord te verbeteren en naar het goud te snellen op de 400m horden. Een andere kanshebster voor de trofee is de Keniaanse Brigid Kosgei, die vorige maand het wereldrecord verbeterde in de marathon van Chicago. De Jamaicaanse Shelly-Ann Fraser-Pryce (WK-goud op de 100m) en de Venezolaanse Yulimar Rojas (WK-goud in het hink-stap-springen) maken de shortlist vol.

  • 12 nov

  Lea Bayekula grijpt naast finale op 400 meter (T54)

  Lea Bayekula is op het WK para-atletiek in Dubai uitgeschakeld in de reeksen van de 400 meter (T54, beenamputaties). Ze eindigde in haar wedstrijd als zesde in 1:00.01, een persoonlijk record, maar alleen de top drie stootte door naar de finale.

  • 12 nov

  München organiseert in 2022 tweede editie van European Championships

  Het Duitse München wordt in 2022 gaststad voor de tweede editie van de European Championships, een multisportevenement waarbij verschillende Europese kampioenschappen tegelijkertijd en op dezelfde locatie worden georganiseerd. Dat maakte de Europese atletiekbond dinsdag bekend. Zes sporten die er in 2018 al bij waren tijdens de eerste editie, hebben hun deelname reeds bevestigd. Het gaat om atletiek, wielrennen, golf, turnen, roeien en triatlon.

 • 11 nov
  • 11 nov

  Desclefs eindigt zevende in finale kogelstoten

  Quentin Desclefs is op het WK para-atletiek in Dubai in de finale van het kogelstoten op de zevende plaats geëindigd. Desclefs, die in de F35-klasse (hemiplegie) uitkomt, zette maar drie geldige pogingen op de tabellen. Zijn beste resultaat was 7m40, waarmee hij genoegen moest nemen met de zevende plaats (op acht deelnemers). Het persoonlijke record van Desclefs bedraagt 8m47, dit jaar kwam hij aan 8m26. De Oezbeek Khusniddin Norbekov veroverde het goud met een worp van 17m32, wat meteen goed was voor een wereldrecord.

  • 11 nov

  Kiptum krijgt vier jaar schorsing

  De Keniaanse atleet Abraham Kiptum is voor vier jaar geschorst wegens een dopingovertreding. Dopingwaakhond AIU (Athletics Integrity Unit) legde de straf op aan de 30-jarige Kiptum, die korte tijd houder was van het wereldrecord op de halve marathon met een tijd van 58.18.

  • 11 nov

  Salazar vecht zijn schorsing aan

  De Amerikaanse atletiektrainer Alberto Salazar vecht zijn dopingschorsing van vier jaar aan bij het Internationaal Sporttribunaal TAS. Salazar werd eind september door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA geschorst omdat hij zijn atleten met verboden middelen zou hebben klaargestoomd voor competities. De Amerikaan was het hoofd van het Nike Oregon Project, dat inmiddels is opgedoekt. Hij begeleidde onder meer toppers als Mo Farah en Sifan Hassan.

  • 11 nov

  IAAF maakt vijf finalisten voor Atleet van het Jaar bekend

  De IAAF heeft een shortlist met vijf finalisten bekendgemaakt voor de titel van Atleet van het Jaar. De vijf zijn de Amerikanen Noah Lyles (wereldkampioen op de 200 en 4x100 meter) en Sam Kendricks (wereldkampioen polsstokspringen), de Oegandees Joshua Cheptegei (wereldkampioen op de 10.000 meter en in het veldlopen), de Keniaan Eliud Kipchoge (die als eerste een marathon liep onder twee uur) en de Noor Karsten Warholm (wereldkampioen op de 400 meter horden). De winnaar wordt op zaterdag 23 november in de bloemetjes gezet tijdens de World Athletics Awards in Monaco.

 • 10 nov
  • 10 nov

  Bakker is de beste bij de vrouwen, Hanne Verbruggen sterkste landgenote

  De Nederlandse Jasmijn Bakker is zondag naar de zege gesneld op de CrossCup in Mol, de tweede manche van het seizoen in het veldlopen en de eerste individuele proef. Hanne Verbruggen was op een tweede plaats beste Belgische en behoudt haar leiderstrui.

  • 10 nov

  Joyce Lefevre zevende in 100m (T34)

  Joyce Lefevre is zondag met een chrono van 20.14 op de zevende plaats geëindigd in de finale van de 100m (T34) op het WK para-atletiek in Dubai. De zege ging er naar de Britse Hannah Cockroft (16.77).

 • 09 nov
  • 09 nov

  Franstalige atletiekbond duidt Jonathan Nsenga aan als nieuwe topsportcoördinator

  Jonathan Nsenga wordt vanaf 1 januari 2020 topsportcoördinator bij de Franstalige atletiekbond (LBFA). De tweevoudige olympiër volgt er Frédéric Kimmlingen op, die doorschuift naar de rol van technisch directeur. De LBFA maakte het nieuws zaterdag zelf bekend op haar website.

 • 08 nov
  • 08 nov

  Persoons springt naar tiende plaats op WK para-atletiek

  Ruben Persoons is op het WK para-atletiek in Dubai, in de categorie T37, op de tiende plaats geëindigd in de finale van het verspringen. De 30-jarige Persoons (Parantee-Psylos) sprong bij zijn derde poging 4m99 ver, goed voor de beste sprong van zijn seizoen. Zijn afstand was wel niet genoeg om drie extra sprongen te krijgen, die voor de beste acht zijn voorbestemd. Het goud was voor de Chinees Peng Zhou, die tot 6m23 geraakte.

 • 07 nov
  • 07 nov

  Genyn grijpt net naast nieuwe wereldtitel

  Rolstoelatleet Peter Genyn is er op het WK para-atletiek in Dubai niet in geslaagd zijn wereldtitel op de 100 meter (T51) te verlengen. De 42-jarige Brusselaar moest in 20.50 de Fin Toni Piispanen (20.33) voor laten gaan.

 • 06 nov
  • 06 nov

  IAAF haalt 4 disciplines van DL-programma

  Komend seizoen staan de 200 meter, 3.000m steeplechase, het hink-stap-springen en discuswerpen niet langer op het programma van de Diamond League, zo maakte de Internationale Atletiekfederatie IAAF woensdag bekend. Zo blijven er nog twaalf disciplines over. Volgens de IAAF werden die laatste drie disciplines van het programma gehaald, nadat uit een onderzoek was gebleken dat ze het minst populair zijn. Wat de 200 meter betreft, vreesde de IAAF voor een overbelasting in een olympisch jaar. Op heel wat meetings zullen de disciplines toch nog plaatsvinden, maar een klassement zal er daarin volgend seizoen niet bijgehouden worden.

 • 05 nov
  • 05 nov

  Nieuwe topman wil meer geld voor WADA

  De werkingsmiddelen van het Wereldantidopingagentschap WADA moeten omhoog. Dat vertelde de nieuwe baas van de organisatie, de Poolse minister van Sport en ex-atleet Witold Banka, dinsdag tijdens een WADA-conferentie in Katowice.

  • 05 nov

  Nelson (35) bindt na zwangerschap opnieuw spikes aan

  De Amerikaanse hordeloopster Dawn Harper Nelson keert op haar 35e terug uit atletiekpensioen. In september 2018 had ze haar afscheid aangekondigd toen bleek dat ze zwanger was. Nu hoopt de voormalig olympisch kampioene er weer te staan op de Spelen van Tokio.

 • 04 nov
  • 04 nov

  WADA gaat atleten screenen die met Salazar werkten

  Het Wereldantidopingagentschap WADA heeft een onderzoek aangekondigd naar alle atleten die hebben getraind bij de Amerikaan Alberto Salazar. Dat meldt de BBC maandag.Salazar kreeg tijdens het WK in Doha te horen dat hij met onmiddellijke ingang voor vier jaar werd geschorst wegens het overtreden van dopingregels. Zijn beroep tegen de straf loopt nog.

  • 04 nov

  Atletiekbond maakt genomineerden voor Gouden Spike bekend

  De Koninklijke Belgische Atletiekbond (KBAB) heeft de genomineerden bekendgemaakt voor de Gouden Spike, de bekroning voor de beste Belgische atleten van het jaar. Het gala vindt op zaterdag 16 november plaats op Stayen in Sint-Truiden.

  De genomineerden:

  Vrouwen: Cynthia Bolingo Mbongo, Hanne Claes, Paulien Couckuyt, Aurélie De Ryck, Renée Eykens, Hanne Maudens, Claire Orcel, Fanny Smets, Vanessa Sterckendries, Nafissatou Thiam, Elise Vanderelst, Noor Vidts.

  Mannen: Bashir Abdi, Kevin Borlée, Soufiane Bouchikhi, Ben Broeders, Isaac Kimeli, Koen Naert, Jonathan Sacoor, Thomas Van der Plaetsen, Kobe Vleminckx.

 • 03 nov
  • 03 nov

  Kenia boven in New York

  Het was Kenia boven in de Marathon van New York. Bij de mannen was de overwinning voor de Keniaan Geoffrey Kamworor, bij de vrouwen won zijn landgenote Joyciline Jepkosgei. De 26-jarige Kamworor legde de 42,195 km af in 2u08:13. Het werd op het podium vergezeld door zijn landgenot Albert Korir (2u08:36) en de Ethiopiër Girma Gebre (2u08:38). Het is voor Kamworor zijn tweede zege in New York, na 2017. Vorig jaar werd hij derde. Toen won de Ethiopiër Lelisa Desisa. De 25-jarige Jepkosgei triomfeerde bij de vrouwen in 2u22:38, de tweede beste vrouwelijke chrono in de geschiedenis van de Marathon van New York.

 • 01 nov
  • 01 nov

  Tokio aanvaardt met tegenzin verhuis van marathon naar Sapporo

  De olympische marathon wordt definitief verplaatst van Tokio naar Sapporo. Het Internationaal Olympisch Comité bevestigde vrijdag dat alle partijen daarover een compromis hebben bereikt.

 • 30 okt
  • 30 okt

  Tokio blijft dwarsliggen over verhuis van marathon naar Sapporo

  De verhuis van de olympische marathon van Tokio naar Sapporo blijft de gemoederen beroeren in Japan. Woensdag herhaalde de gouverneur van Tokio dat het stadsbestuur resoluut tegen het verplaatsen van de wedstrijd is. Tegelijk vroeg Yuriko Koike het Internationaal Olympisch Comité om meer uitleg.

 • 27 okt
  • 27 okt

  Essenbeek-Halle van Isaac Kimeli wint al voor zesde jaar op rij

  Olympic Essenbeek Halle (OEH) heeft zondag aan het Donkmeer in Berlare de CrossCup Relays bij de mannen gewonnen, de openingsmanche van het regelmatigheidscriterium in het veldlopen. Voor Isaac Kimeli en zijn ploegmaats was het al de zesde zege op rij in de Relays.

  • 27 okt

  Aiyabei wint marathon Frankfurt in parcoursrecord

  De Keniaanse Valary Aiyabei heeft met een parcoursrecord de marathon in het Duitse Frankfurt op haar naam geschreven. Aiyabi kwam in 2u19:10 over de streep en was zo twee minuten sneller dan de Ethiopische Megertu Kebede. Diens landgenote Meskerem Assefa werd derde, op 3:01 van de winnares. Bij de mannen was het een pak spannender. In een sprint ging de zege uiteindelijk in 2u07:08 naar de Ethiopiër Fikre Tefera, die het haalde van zijn landgenoot Dawit Wolde en Aweke Ayalew uit Bahrein.

 • 26 okt
  • 26 okt

  Warholm en Lasitskene gaan met de prijzen lopen

  Karsten Warholm en Mariya Lasitskene zijn zaterdag op het Golden Tracks Gala in Tallinn verkozen tot Europese Atleten van het Jaar. Zowel de Noorse hordeloper als de Russische hoogspringster krijgt voor het eerst de hoogste Europese prijs in de atletiek.

  • 26 okt

  Neuville staat steviger aan de leiding na de tweede dag

  Thierry Neuville en Nicolas Gilsoul (Hyundai i20 Coupe WRC) staan na afloop van de tweede wedstrijddag aan de leiding in de rally van Catalonië. De Belg heeft 21.5 seconden voorsprong op eerste achtervolger en teamgenoot Dani Sordo. Dé man van de tweede wedstrijddag is Ott Tänak (Toyota Yaris WRC). Na een eerder makke start en na het uitvallen van zijn teamgenoot Kris Meeke luidde de Est de aanvalsklok. Hij won vier van de zeven klassementsritten. De Est sluit de dag af als derde en is virtueel wereldkampioen. Met de huidige stand is Hyundai zeker van de merkentitel.

 • 25 okt
  • 25 okt

  Van Landeghem daagt Jacques Rogge voor de rechter

  Voormalig marathonloopster Ria Van Landeghem daagt gewezen IOC-voorzitter Jacques Rogge voor de rechter, zo schrijven de kranten van Mediahuis vrijdag.

 • 22 okt
  • 22 okt

  Marieke Vervoort overleden

  Marieke Vervoort is op 40-jarige leeftijd overleden na een progressieve spierziekte. Dat meldt burgemeester Christophe De Graef van Diest.

 • 21 okt
  • 21 okt

  EAA maakt shortlist voor Europese Atleten van het Jaar bekend

  De Europese Atletiekfederatie (EAA) heeft maandag haar shortlist bekendgemaakt voor de verkiezing van Atleet van het Jaar. Op 26 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt op een gala in de Estse hoofdstad Tallinn. De Britse Dina Asher-Smith, die op het WK de 200 meter won en zilver haalde op de 100 meter, is topfavoriete bij de vrouwen. Zij heeft concurrentie van de Russin Maria Lasitskene, wereldkampioene hoogspringen, de Duitse Malaika Mihambo, die in Doha het verspringen won, en de Nederlandse Sifan Hassan, die op het WK een ongeziene dubbel 1.500-10.000 meter realiseerde. Bij de mannen is de Noor Karsten Warholm, die in Doha de 400 meter horden won, favoriet. Andere kanshebbers zijn de Pool Pawel Fajdek (WK-goud hamerslingeren), de Zweed Perseus Karlstrom (WK-brons 20 kilometer snelwandelen) en de Est Magnus Kirt (WK-zilver speerwerpen). Bij de beloften zijn Yaroslava Mahuchikh (Oek/hoogspringen), Anna Emilie Moller (Den/3.000m steeple/5.000m) en Ewa Swoboda (Pol/60m/100m) de kanshebsters. Bij de mannen gaat het om Maksim Nedasekau (WRu/hoogspringen), Myhaylo Kokhan (Oek/hamerslingeren) en Niklas Kaul (Dui/tienkamp). In tegenstelling tot de voorbije jaren stond er deze keer geen Belg op de longlist met mogelijke Atleten van het Jaar, ook niet Nafissatou Thiam. Pers, publiek, leden van de EAA en een expertenpanel beschikken ieder over 25 procent van de stemmen.

 • 18 okt
  • 18 okt

  Abdi: 'Ik kan sneller, dat staat vast'

  Bashir Abdi is op een persconferentie in Gent voor het eerst teruggekomen op zijn vijfde plaats in de prestigieuze marathon van Chicago afgelopen zondag. Hij verbeterde er zijn eigen Belgisch record en bracht het op 2u06:14. Abdi is trots, maar ook heel zeker dat hij nóg sneller kan. "Er is ruimte voor verbetering. Tussen 25 en 30 kilometer heb ik veel te traag gelopen en zo heel wat seconden laten liggen. Ik kan sneller, dat staat vast." De Belgische recordhouder heeft ondertussen zijn focus al verlegd naar de olympische marathon in Japan. Daar wil hij in minstens even goede vorm aan de start verschijnen.

 • 17 okt
  • 17 okt

  IAAF vindt testosteronbewijs in nieuwe studie

  Uit recent Zweeds onderzoek komt naar voren dat vrouwen met een hoger testosterongehalte fysiek voordeel hebben bij het lopen. Ze houden het langer vol en hebben meer spiermassa, blijkt uit de studie van het Karolinska Instituut dat is gepubliceerd in het British Journal of Sports Medicine. De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) beschouwt de studie als steun in de rug voor haar omstreden testosteronmaatregel, waarvan met name de Zuid-Afrikaanse topatlete Caster Semenya de dupe was.

 • 16 okt
  • 16 okt

  IOC wil voor marathon en snelwandelen uitwijken naar Sapporo

  Het International Olympisch Comité (IOC) wil komend jaar tijdens de Olympische Spelen in Tokio voor de marathon en het snelwandelen uitwijken van de hoofdstad Tokio naar Sapporo, op het eiland Hokkaido in het noorden van Japan, zo maakte het IOC woensdag bekend.

 • 15 okt
  • 15 okt

  Bolt te gast bij opening olympisch stadion in Tokio

  Achtvoudig olympisch kampioen Usain Bolt (33) zal volgende week als genodigde de opening van Japans nieuwe nationaal stadion in Tokio bijwonen. Dat heeft het organisatiecomité van de Olympische Spelen 2020 dinsdag in de Japanse hoofdstad bekendgemaakt. Wat de voormalige Jamaicaanse atletiekster precies zal doen, is nog niet bekend.

 • 14 okt
  • 14 okt

  El Aziz krijgt 4 jaar schorsing

  De Marokkaanse langeafstandsloper Mustapha El Aziz (33) staat na twee positieve EPO-testen voor vier jaar aan de kant. Dat bevestigt de Athletics Integrity Unit (AIU).

 • 13 okt
  • 13 okt

  Keniaanse Brigid Kosgei verpulvert zestien jaar oude wereldrecord van Paula Radcliffe

  De Keniaanse Brigid Kosgei heeft zondag de marathon van Chicago gewonnen, een van de World Majors, in een nieuw wereldrecord van 2u14:04. Dat wereldrecord stond al sinds de marathon van Londen in 2003 op naam van de Britse Paula Radcliffe, die toen 2u15:25 klokte.

  • 13 okt

  Gerd Devos verovert zijn tweede nationale titel

  Gerd Devos heeft zich zondag in het Nederlandse Eindhoven voor de tweede keer in zijn carrière tot Belgisch marathonkampioen gekroond. Het BK ging door als onderdeel van de internationale marathon in Eindhoven. Ook in 2017 stak Devos de titel al op zak. De winnende chrono van Devos, een 30-jarige psychiater afkomstig uit West-Vlaanderen en uitgeweken naar Diest, bedroeg 2u23:42. Meer dan vier minuten boven zijn persoonlijk record, maar het was zondag dan ook behoorlijk warm om een marathon af te werken. Tussen het voornamelijk Keniaanse geweld finishte Devos in Eindhoven als vijftiende. De Keniaan Laban Mutai won in 2u06:40. De strijd om de Belgische titel was behoorlijk spannend. Titelverdediger Kristof Nackaerts finishte uiteindelijk op 23 seconden van Devos, nummer drie Tommy Kinders volgde amper één seconde later. Sander Verminck finishte als vierde in 2u27:48, Steven Verschuere als vijfde in 2u28:05.

 • 12 okt
  • 12 okt

  Derwael pakt nieuwe wereldtitel

  Nina Derwael is opnieuw wereldkampioen op de brug met ongelijke leggers. Ze verlengt haar wereldtitel met een oefening waar ze 15.233 punten op behaalde.

  • 12 okt

  Kipchoge loopt als eerste marathon onder de 2 uur

  Eliud Kipchoge is er zaterdagvoormiddag in geslaagd om als eerste de marathon in minder dan twee uur te lopen. In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen schreef de 34-jarige Keniaan geschiedenis door een chrono van 1u59:40 op de tabellen te zetten. De nieuwe recordtijd wordt door de aard van het evenement niet officieel erkend door de Internationale Atletiekfederatie (IAAF).

  • 12 okt

  Deze keer geen Belg op longlist Europese Atleten van het Jaar

  In tegenstelling tot de voorbije jaren staat er deze keer geen Belg op de longlist met mogelijke Atleten van het Jaar, die de Europese Atletiekfederatie (EAA) vrijdag bekendmaakte. Nafi Thiam greep vorige week in Doha naast een nieuwe wereldtitel en nu ook naast een nieuwe nominatie.

 • 10 okt
  • 10 okt

  Kipchoge wil zaterdag in Wenen marathon onder twee uur lopen

  Eliud Kipchoge wil zaterdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen geschiedenis schrijven en als eerste marathonloper onder de magische grens van twee uur duiken. Tijdens een persmoment twee dagen voor de mogelijk historische race zei de 34-jarige Keniaan vertrouwen te hebben in een goeie afloop. "Ik voel mij uitstekend. Ik ga lopen om geschiedenis te schrijven, om mensen duidelijk te maken dat niemand grenzen heeft. Het gaat niet over geld. Het gaat over lopen en een hele generatie mensen tonen dat er geen limieten zijn", vertelde Kipchoge in aanloop naar de INEOS 1:59 Challenge, zoals de recordpoging wordt genoemd.

 • 09 okt
  • 09 okt

  Topman UK Athletics stapt op na schorsing Salazar

  Neil Black stapt op als performance director bij UK Athletics. Hij kreeg recent heel wat kritiek over zich heen nadat Alberto Salazar een vierjarige schorsing had gekregen wegens dopingovertredingen. UK Athletics stelde Salazar in 2013 aan als consultant. Salazar, die eerder door Black als "genie" werd omschreven, coachte de Brit Mo Farah van 2011 tot 2017. In die periode won Farah vier olympische en zes wereldtitels op de 5.000 en 10.000 meter. Salazar werd onlangs voor vier jaar geschorst door het Amerikaanse antidopingagentschap USADA.

 • 07 okt
  • 07 okt

  Jacques Borlée: 'Medaille van de volharding'

  "Dit is de mooiste medaille van onze aflossingsploeg, die van de volharding", verklaarde Jacques Borlée, coach van de Belgian Tornados, na de bronzen medaille van Jonathan Sacoor, Robin Vanderbemden, Dylan Borlée en Jonathan Borlée in de finale van de 4x400m op het WK atletiek in Doha.

 • 06 okt
  • 06 okt

  België 24ste op medailletabel

  België eindigt naast Frankrijk en Colombia op de 24e plaats op de medailletabel van het WK atletiek in Doha. De Belgen veroverden twee medailles: het zilver van Nafi Thiam op de zevenkamp en het brons van de Belgian Tornados op de 4x400m.

  • 06 okt

  Peters pakt goud voor Grenada in het speerwerpen

  Anderson Peters uit Grenada heeft de wereldtitel speerwerpen veroverd op de slotdag van het WK atletiek in Doha. Hij wierp zijn speer 86,89 meter ver. De 21-jarige Peters haalde het voor de Est Magnus Kirt (86,21 m). De Duitse titelverdediger Johannes Vetter (85,37 m) moest vrede nemen met het brons.

Archief

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer
 • 04/05/2018 Doha (Qatar)
 • 12/05/2018 Shanghai (China)
 • 26/05/2018 Eugene (Verenigde Staten)
 • 31/05/2018 Rome (Italië)
 • 07/06/2018 Oslo (Noorwegen)
 • 10/06/2018 Stockholm (Zweden)
 • 30/06/2018 Parijs (Frankrijk)
 • 05/07/2018 Lausanne (Zwitserland)
 • 13/07/2018 Rabat (Marokko)
 • 20/07/2018 Monaco (Monaco)
 • 21-22/07/2018 Londen (Groot-Brittannië)
 • 18/08/2018 Birmingham (Groot-Brittannië)
 • 30/08/2018 Zürich (Zwitserland)
 • 31/08/2018 Brussel (België)