Sport.be

Atletiek

Farah en Abdi sluiten memorabele AG Memorial Van Damme af met derde en vierde wereldrecord

04.09.2020 | Erik Duchateau

Belga

Sifan Hassan liep eerder op de avond een nieuw werelduurrecord bij de vrouwen en dus konden de mannen niet achterblijven. Mo Farah vlamde in het slotevent van de 44ste AG Memorial Van Damme ook naar een nieuw werelduurrecord: 21 kilometer en 330 meter. En in diezelfde uurrace brak Bashir Abdi ook het wereldrecord op de 20 km!

In 2007 zette de legendarische Haile Gebrselassie in Ostrava het werelduurrecord op 21 kilometer en 285 meter. Een bundeling van krachten was nodig om dit heel straffe record van de tabellen te vegen. Onze landgenoot Simon Debognies nam de eerste vier kilometer voor zijn rekening en tot kilometer 11 speelde de Keniaan Robert Keter voor gangmaker. Daarna moest Mo Farah het zelf doen, met Bashir Abdi in zijn zog.

Farah en Abdi konden wel nog rekenen op een visueel steuntje van de Wavelight, de digitale haas die via een groen lichtsignaal aan de binnenkant van de piste het tempo van het werelduurrecord van Gebrselassie aangaf. Zo kon iedereen duidelijk zien dat het een bijzonder spannend uur was. Farah en Abdi bleven de hele tijd in de buurt van de 'virtuele 'Haile', een secondespel was het...

Tot Farah en Abdi in de slotfase nog een tandje bijstaken. Op 5 minuten van het einde nam onze landgenoot de leiding over, maar een minuut voor het verstrijken van het uur nam Farah verschroeiend over. De viervoudige olympische kampioen (2x 5000 meter, 2x 10.000 meter) legde in een uur 21 kilometer en 330 meter af, 45 meter meer dan Gebrselassie destijds.

Met 21,322 km deed ook Abdi beter dan het oude werelduurrecord. De Gentenaar mag zich ook de nieuwe Belgische recordhouder noemen. De 20,784 km die Gaston Roelants in 1972 (!) neerzette, is eindelijk verbeterd.

En er was nog meer goed nieuws voor Abdi. Aan het 20-kilometer-punt liep Abdi aan de leiding en kwam door in 56:20.02. De 20 km is een officieel erkende wereldrecordafstand door World Athletics en dus mag Abdi zich officieel de nieuwe wereldrecordhouder noemen, want de vorige toptijd stond met 56:26.00 ook op naam van Gebrselassie, die op één avond dus twee wereldrecords kwijt is.

Voor zijn knalprestatie mocht Abdi na afloop ook de AG Best of Belgian Trophy in ontvangst nemen, een trofee voor de Belgische atleet die de strafste prestatie van de avond geleverd heeft. Een oververdiende winnaar!

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer