Sport.be

Atletiek

Kipyegon: 'Het licht zal me naar het wereldrecord leiden'

02.09.2020 | Erik Duchateau

Belga

Faith Kipyegon gelooft erin. Kan niet anders met die voornaam. De 26-jarige Keniaanse gelooft erin dat ze vrijdag op de AG Memorial Van Damme de nieuwe wereldrecordhoudster op de 1000 meter kan worden. En de Wavelight zal haar daarbij helpen.

Het wereldrecord op de 1000 meter staat al 24 jaar op de tabellen. In 1996 liep Svetlana Masterkova de snelste kilometer aller tijden tijdens de twintigste editie van de AG Memorial Van Damme. Vrijdag zijn we toe aan editie 44. "Ik ben blij hier in Brussel te zijn", stak Kipyegon woensdagnamiddag van wal tijdens een persconferentie in het Koning Boudewijnstadion.

"Enkele weken geleden in Monaco strandde ik op 17 honderdsten van het wereldrecord, maar toen was ik door de coronacrisis, die ook in Kenia woedt, niet optimaal voorbereid aan de start gekomen. Na Monaco ben ik terug naar huis in Kenia gereisd en daar heb ik de voorbije weken specifiek op snelheid getraind. Ik ben vol vertrouwen voor de race van vrijdag", aldus de regerende olympische kampioene op de 1500 meter, die in 2018 haar carrière even 'on hold' zette en mama werd van een dochtertje, Alyn. Vorig jaar vierde ze haar rentree met een zilveren medaille op het WK in Doha.

In Monaco werd de wereldrecordpoging ondersteund door de zogenaamde Wavelight en dat zal vrijdag op de Memorial ook het geval zijn. "De Wavelight is een bewegend lichtsignaal rond de piste dat exact aangeeft hoe snel er gelopen moet worden om op wereldrecordschema of op eender welk ander schema te blijven", legt Bram Som uit. De Nederlandse ex-atleet is de managing director van Wavelight, dat gerust een digitale versie van de haas genoemd mag worden. Al zullen tempomakers van vlees en bloed zeker niet verdwijnen en zijn die ook vrijdag in Brussel van de partij.

Kipyegon is erg enthousiast over de Wavelight. "Het licht zal me naar het wereldrecord leiden", klinkt het resoluut!

De Wavelight zal op de AG Memorial Van Damme gebruikt worden op de 1000 meter bij de vrouwen, de 1500 meter bij de mannen en de werelduurrecordpogingen van de mannen en vrouwen.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer