Sport.be

Atletiek

Rosius: 'Een eer om de nieuwe Kim Gevaert genoemd te worden'

02.09.2020 | Erik Duchateau

Belga

Zij aan zij zaten ze woensdagnamiddag in de perszaal van het Koning Boudewijnstadion: Kim Gevaert en 'de nieuwe' Kim Gevaert', zoals sprinttalent Rani Rosius sinds haar topchrono op het Belgisch kampioenschap enkele weken geleden genoemd wordt. De 20-jarige Limburgse ex-turnster staat vrijdag voor haar grote debuut op de AG Memorial Van Damme.

Op 16 augustus kroonde Rosius zich met een chrono van 11.39 tot Belgisch kampioene op de 100 meter. Ze werd zo de tweede snelste Belgische aller tijden. Enkel Kim Gevaert (11.04), die twaalf jaar geleden haar spikes aan de haak hing, gaat haar nog vooraf.

Rani Rosius. Een heerlijk ronkende naam. Maar wie is Rani Rosius? Ook voor het grote Belgische publiek wordt het vrijdag op de AG Memorial Van Damme de eerste echte kennismaking. "Ik ben pas op 13-14-jarige leeftijd met atletiek begonnen", legt Rosius uit. "Tot dan deed ik aan turnen, op vrij hoog niveau. Maar via enkele scholenveldlopen ben ik in de atletiek gerold."

Was Kim Gevaert haar grote idool? "Om eerlijk te zijn... ik ken of kende eigenlijk niks van atletiek toen ik ermee begon. Uiteraard weet ik inmiddels wat Kim gepresteerd heeft en droom ik ervan om net als zij op de Olympische Spelen te schitteren. Ik vind het een eer om de nieuwe Kim Gevaert genoemd te worden, maar tegelijk zorgt dat ook wel voor extra druk."

En wat weet Kim Gevaert over Rani Rosius? "Ik ben blij dat er een nieuw Belgisch sprinttalent is opgestaan. Vrijdag ga ik haar voor het eerst live zien lopen. Ik hoor dat ze een snel eindshot heeft en dat is een grote troef. De start is heel technisch. Ik kan me voorstellen dat daar nog veel progressiemarge ligt. Een andere tip die ik kan geven is om niet 'starstruck' te zijn, tijdens de opwarming niet kijken naar wat andere, grotere atleten doen. Gewoon je eigen ding doen, lopen in je tunnel."

Wat verwacht Rosius van haar grote debuut op de AG Memorial Van Damme? "Geen idee. Ik ga gewoon lopen en alles geven, alles eruit gooien. En dan zie ik wel waar ik uitkom. Misschien een nieuw persoonlijk record? We zullen zien."

En kan Rosius ooit het Belgisch record van Kim Gevaert breken? Wat denkt de huidige recordhoudster daarvan? Ik zit er al lang op te wachten tot iemand dat record breekt. Misschien mijn eigen dochters op een dag, wie weet. Maar Rani mag het ook breken hoor", lacht Kim. En als dat gebeurt dan is Rani Rosius meer dan ooit ├ęcht de nieuwe Kim Gevaert...

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer