Sport.be

Atletiek

Bijzondere AG Memorial Van Damme wil uurrecords doen sneuvelen

23.06.2020 | Gert-Jan Weyters

Belga

De 44e AG Memorial Van Damme wordt op vrijdag 4 september één van de eerste grote sportevenementen in ons land die terug kunnen georganiseerd worden. In een andere gedaante dan iedereen gewend is en met tal van extra maatregelen, maar niet minder boeiend. Deze uitzonderlijke Memorial serveert een dubbele aanval op het werelduurrecord, een battle tussen de twee compleetste atletes ter wereld, polsstokwonder Duplantis en Belgisch sprintvuurwerk.

Het atletiekseizoen is door de coronacrisis helemaal verstoord. De atleten stellen het al maanden zonder competities, ook zonder Diamond League. Intercontinentaal reizen is voorlopig nog uit den boze. Dat alles dwingt ook de Memorial tot een andere aanpak en tot een apart concept dat evenzeer garant moet staan voor een fijne atletiekavond.

Het uurrecord in de atletiek staat sinds juni 2007 op naam van niemand minder dan atletieklegende Haile Gebreselassie met 21km285m. Viervoudig olympisch kampioen Mo Farah en Bashir Abdi zullen dat op deze Memorial aanvallen. Meteen staan ook het Europees (1976: Jos Hermens, 20.944m) en het Belgisch record van Gaston Roelants uit 1972 (20.784 m) op het punt te sneuvelen.

Mo Farah blikt al even vooruit: "Samen met mijn trainingspartner Bashir Abdi ga ik het uurrecord aanvallen op de AG Memorial Van Damme. Ik vind het zelf geweldig nieuws en kijk er al naar uit..., alles is mogelijk! Brussel heeft ook een schitterende piste, ik bewaar goeie herinneringen aan mijn vorige passage daar."

Voor de mannen aan hun uur beginnen, doen ook de vrouwen een aanval op hun uurrecord. Daar staat de besttijd sinds 2008 op naam van de Ethiopische Dire Tune met 18km517m. Haar landgenoten Yeshane Ababel (wereldrecordhoudster halve marathon) en Birhane Dibaba, vorig jaar winnares van de halve marathon van Kopenhagen gaan de uitdaging aan. Tijdens beide recordpogingen zullen DJ?' voor sfeer én voor het juiste tempo zorgen. De Memorial en AG dagen ook iedereen uit om zelf een '1 hour challenge?' aan te gaan: in de aanloop naar de Memorial gedurende 1u zoveel mogelijk loopkilometers afleggen. Binnenkort kan iedereen die wil meedoen zich daar gratis voor registreren.

THIAM - KJT - DUPLANTIS


Het wordt tijdens beide uurrecordpogingen ook uitkijken naar een aantal andere topduels. Een driekamp bijvoorbeeld, een ware battle tussen de koninginnen van de meerkamp: olympisch kampioene Nafi Thiam en regerend wereldkampioene Katarina Johnson-Thompson. Ze krijgen achtereenvolgens een 100m horden, kogelstoten en hoogspringen voorgeschoteld. In die 100m horden staan ook Eline Berings en Anne Zagré aan de start.

"Ik ben blij dat de Memorial kan georganiseerd worden", reageert Nafi Thiam. "Een competitie in zicht is een echte motivatie bij het trainen. Ik ben al ongeduldig om me te testen in de bijzondere driekamp op 4 september."

Of het polsstokspringen mannen, helemaal opgebouwd rond wereldrecordhouder Mondo Duplantis. De Zweed zat begin dit jaar al in supervorm met een nieuw wereldrecord als gevolg. Onder meer Belgisch recordhouder Ben Broeders zal mee het spektakel verzorgen. Kevin, Jonathan en Dylan Borlée nemen het tegen elkaar en nog enkele Europese atleten op in een 200 meter, een aantal van de Cheetahs gaan van start in de 400m. De avond eindigt met een mixed relay met zowel de Tornado's als de Cheetahs.

Meeting Director Cédric Van Branteghem: "We hebben de huidige situatie als een opportuniteit proberen te zien om effectief eens iets heel anders te programmeren. We zijn erg blij met dit resultaat en zijn ervan overtuigd dat het een bijzonder kijkstuk zal worden. We voegen in de goeie traditie ook nog een paralympische race toe en we zorgen - als eerste grote sportevenement sinds corona - voor een paar mooie bedankmomenten voor o.m. het zorgpersoneel dat zich in de voorbije weken en maanden heeft dubbel geplooid."

TOESCHOUWERS

Van Branteghem: "We hopen ook dat we toch enkele duizenden toeschouwers zullen mogen ontvangen. We zijn er in elk geval op voorbereid, met tal van voorzorgsmaatregelen die iedereen ter plaatse zal moeten in acht nemen. We zullen ons uiteraard conformeren aan wat federaal en in overleg met de stad beslist wordt, maar we kunnen veilig zowat 9000 mensen ontvangen."

Op de tribunes zal overal de anderhalve meter-regel gelden: naast elke toeschouwersbubbel zullen er aan weerszijden drie plaatsen leeg blijven en achter elke rij met toeschouwers blijven er twee andere leeg. In de gangen van het stadion zal overal eenrichtingsverkeer gelden, stewards zullen de vlotte en geleidelijke doorstroming van de mensen garandaren. Er zullen geen eet- en drankkraampjes staan, elke toeschouwer krijgt bij het binnenkomen een drankje en een snack.

"Tot slot hou ik eraan om heel uitdrukkelijk al onze partners te bedanken", voegt Van Branteghem nog toe. "Ook voor hen zijn dit in deze tijden geen evidente inspanningen. We zijn AG Insurance erg dankbaar om nog een jaar onze titlepartner te zijn, maar ook de stad Brussel, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Visit Brussels en al onze andere partners."

Hans De Cuyper, CEO van AG: "Het zijn moeilijke tijden voor iedereen, maar de lockdown heeft de sector van culturele en sportieve evenementen wel bijzonder zwaar getroffen. In die omstandigheden - en na 6 jaar intense en loyale samenwerking met de organisatoren - kon AG niet aan de zijlijn blijven toekijken. De AG Memorial van Damme is nationaal erfgoed en dat verdient onze bijzondere ondersteuning."

"Zoals elk jaar, is ook nu de stad Brussel heel blij om de Memorial te mogen hosten", zegt Benoit Hellings, schepen van sport van de stad Brussel. "Het is één van de belangrijkste atletiekevenementen ter wereld en daarmee zet de Memorial elke keer opnieuw Brussel op de internationale sportscène. Zeker dit jaar, in de omstandigheden die we kennen, zijn de stad en ikzelf vereerd met het signaal dat de organisatie van de Memorial wil uitsturen. Ze laten alle atleten - ook uit andere sporten - en alle sportliefhebbers in Brussel, België en daarbuiten weten dat ook de sport terug op het appel is."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer