Sport.be

Atletiek

Olympische Spelen worden uitgesteld!

24.03.2020 | Gert-Jan Weyters

Belga

De Japanse eerste minister Shinzo Abe en IOC-voorzitter Thomas Bach hebben een akkoord bereikt om de Olympische Spelen van komende zomer in de Japanse hoofdstad Tokio met een jaar uit te stellen.

"Ik heb hem een uitstel van ongeveer een jaar voorgesteld en IOC-voorzitter Bach heeft dat honderd procent aanvaard", verklaarde Abe. Het is de bedoeling van beide partijen om de Spelen in de zomer van 2021 te houden, met dus een uitstel van maximaal één jaar. Van een definitieve afgelasting van de Spelen kan er geen sprake zijn. Ook daarover bereikten beide partijen een akkoord.

Nog volgens de Japanse premier zou het IOC een buitengewone vergadering plannen om het uitstel te bespreken en het licht definitief op groen te zetten. De uiteindelijke beslissing ligt bij het IOC, de stad Tokio en het Japanse olympische comité. Zij ondertekenden in 2013 immers het contract om de Spelen naar Japan te halen. Zonder akkoord met het lokale organisatiecomité zou een uitstel van de Spelen het IOC duur te komen staan.

Abe lanceerde het voorstel tot uitstel van een jaar tijdens een telefoongesprek met de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Vanwege de pandemie van het coronavirus was er dinsdag overleg gepland tussen de IOC-voorzitter en de Japanse regering. Eerder had nieuwsagentschap Kyodo al van een regeringsbron vernomen dat Japan zou vragen om de Spelen met maximaal een jaar te verschuiven.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer