Sport.be

Atletiek

Kimeli pakt de zege na een zinderende slotfase

24.11.2019 | Niels Dirkx

Belga

Isaac Kimeli heeft na de Structabo CrossCup in Berlare en Mol ook die in Roeselare gewonnen. Hij haalde het zondag op Schiervelde van Soufiane Bouchikhi, en is daardoor zeker van een EK-selectie. Bouchikhi moet het oordeel van de selectiecommissie afwachten.

Bouchikhi bepaalde de hele wedstrijd het tempo en bouwde zelfs een kloofje uit, maar in de laatste ronde kwam Kimeli terug. In de spurt was Kimeli de snelste. Alleen de winnaar in Roeselare is zeker van een selectie voor het EK in Lissabon, al de rest moet de beslissing van de selectiecommissie maandagavond afwachten.

Het niveau lag bijzonder hoog bij de mannen in Roeselare, dus de kans is zeer groot dat er een volwaardige ploeg van vier wordt uitgestuurd naar Lissabon. Lahsene Bouchikhi - broer van - was zondag derde, en maakt samen met nummer vier Michael Somers een grote kans om geselecteerd te worden. Belgisch marathonrecordhouder Bashir Abdi liep lange tijd in derde stelling, maar was iets te voortvarend gestart en moest uiteindelijk vrede nemen met een vijfde plaats. Hij wilde hoe dan ook niet naar Lissabon afzakken om helemaal te kunnen focussen op zijn olympische voorbereiding.

Het EK veldlopen gaat op zondag 8 december door in Lissabon. Vorig jaar snelde Isaac Kimeli in Tilburg nog naar zilver.

GEEN BELGISCHE OP HET EK?

Hanne Verbruggen haalde het zondag bij de vrouwen. Ze was ongenaakbaar op Schiervelde. De manche van zondag geldt ook als EK-selectiewedstrijd, maar Verbruggen heeft geen interesse in dat EK. Het is onduidelijk of er nu überhaupt een Belgische vrouw naar het EK veldlopen in Lissabon mag.

Net als twee weken geleden in Mol stoof Verbruggen er van in het begin vandoor. Aan het Zilvermeer liep ze nog op een counter van de Nederlandse Jasmijn Bakker, maar op Schiervelde hield ze wel stand. Verbruggen loopt volgende zondag de marathon van Valencia en neemt daarom niet deel aan het EK veldlopen in Lissabon op 8 december. De selectiecriteria voor dat EK schrijven voor dat alleen de winnares in Roeselare zeker is van een selectie, de rest moet wachten op het oordeel van de selectiecommissie maandagavond.

Of er Belgische vrouwen naar het EK mogen, weten we dus pas maandagavond of dinsdagochtend. Belgisch kampioene Hanna Vandenbussche was in Roeselare tweede Belgische, na de Britse Stephanie Barnes. Lisa Rooms was op een vierde plaats de derde Belgische, Eline Dalemans moest een snelle start bekopen en viel terug naar plaats vijf, als vierde Belgische.

VERRASSING OP DE KORTE CROSS

Vanessa Scaunet won de korte cross bij de vrouwen gewonnen. Camille Muls finishte als tweede. De twee mogen daardoor naar het EK veldlopen voor de Mixed Relays. Ze verrasten favorieten Sofie Van Accom en Renée Eykens.

De korte cross was in Roeselare voor de gelegenheid ingekort tot 1.700 meter, om een goede waardemeter te vormen voor de Mixed Relays op het EK, waar een gelijkaardige afstand moet worden afgelegd. De top twee mocht naar het EK en voor die tickets werden vooral Van Accom en Eykens genoemd, maar het waren Scaunet en Muls die in de laatste ronde wegliepen van het favorietenduo. Van Accom mag wel mee naar Lissabon als reserve.

Robin Hendrix zette de korte cross bij de mannen op zijn naam. Hij mag daardoor België vertegenwoordigen in de Mixed Relays op het EK veldlopen in Lissabon, samen met de nummer twee op Schiervelde Eliott Crestan.

De korte cross staat meestal garant voor bloedstollende races, en spanning werd er des te meer verwacht omdat de wedstrijd in Roeselare was ingekort van 3.000 naar 1.700 meter. Robin Hendrix had echter geen zin in een millimeterspurtje aan het einde en ging er van bij het begin als een speer vandoor. Net als in Mol twee weken geleden liep hij alleen maar verder weg. Hendrix is momenteel buiten categorie op de korte cross.

De top twee van in Roeselare mag België vertegenwoordigen op de Mixed Relays bij het EK veldlopen in Lissabon op 8 december, en dat leverde behalve Hendrix ook de 20-jarige Eliott Crestan een EK-ticket op. De 800 meterspecialist haalde het voor de tweede plaats van Stijn Baeten, die als reserve mee naar Portugal mag.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer