Sport.be

Atletiek

Rusland in ban van doping: Voorzitter Russische atletiekbond stapt op

23.11.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

De voorzitter van de Russische atletiekbond (RusAF) Dmitry Shlyakhtin neemt ontslag. Dat heeft hij zaterdag verklaard nadat hij voorlopig werd geschorst door de Athletics Integrity Unit (AIU) omdat hij een dopingonderzoek naar hoogspringer Danil Lysenko heeft gedwarsboomd.

Voorzitter Shlyakhtin en verschillende andere functionarissen van de bond worden ervan beschuldigd dat ze valse verklaringen hebben afgelegd en hebben geknoeid met documenten om Lysenko te beschermen. De AIU deed onderzoek naar de hoogspringer omdat hij drie keer in de fout was gegaan met het aangeven van zijn verblijfplaats en daardoor niet beschikbaar was voor een dopingcontrole.

Vrijdag besliste de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) de herintegratieprocedure van de Russische atletiekbond, geschorst sinds november 2015, te stoppen. Een dag later volgde het bericht dat het Compliance Review Committee (CRC) van het Wereldantidopingagentschap (WADA) adviseert om het Russische antidopingagentschap (Rusada) als niet conform aan te duiden wanneer het uitvoerend comité van het agentschap op 9 december bijeenkomt in Parijs. Rusland dreigt zo uitgesloten te worden van deelname aan de Olympische Spelen van volgend jaar in Tokio.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer