Sport.be

Atletiek

Thiam, Stefanidi en Reese klaar om te springen op de AG Memorial Van Damme

05.09.2019 | Gert-Jan Weyters

Belga

Wat hebben Nafi Thiam, Katerina Stefanidi en Brittney Reese gemeen? De sprong! Deze drie topatletes willen vrijdag op de AG Memorial Van Damme schitteren in respectievelijk het hoogspringen, polsstokspringen en verspringen.

Met 6m86 heeft Nafi Thiam de WK-limiet (6m72) en de olympische limiet (6m82) beet en plaatste ze zich voor de finale van de IAAF Diamond League... in het verspringen. Maar in Brussel kiest ze vrijdag voor het hoogspringen. Ook daarin is ze top. Met 2m02 heeft ze zelfs de tweede beste sprong van 2019 achter haar naam staan. Enkel Maria Lasitskene (2m06), ook van de partij in Brussel, deed beter.

Kan het voor Thiam morgen met de steun van het Belgische publiek nog hoger dan 2m02? "Ik hoop het. Ik voel me al wekenlang bijzonder goed. Veel competitiesprongen heb ik weliswaar niet in de benen. Het is ook niet makkelijk om een constante in alle sprongen te leggen. Maar met de steun van mijn thuispubliek hoop ik over 2 meter te kunnen wippen morgen."

Zonder stress? "Ik probeer altijd van de wedstrijd te genieten. Ik doe dat graag. Ik zet dat om in positieve energie en een wedstrijd voor een Belgisch publiek is altijd speciaal. Dit jaar nog een tikkeltje meer met het WK in Doha dat voor de deur staat. Op de Memorial was ik misschien niet altijd in topvorm, maar nu voel ik dat het goed zit. Het wordt een fantastische avond."

VIER OP EEN RIJ VOOR STEFANIDI?

Op de persconferentie werd Nafi Thiam geflankeerd door twee andere topatletes: Katerina Stefanidi en Brittney Reese. Voormalig topsprintster Kim Gevaert, die de persconferentie in goede banen leidde, vroeg Stefanidi hoe polsstokspringers hun concentratie bewaren. "Een sprinter moet zich 10, 20 of 40 seconden focussen op de race", aldus Stefanidi, "terwijl wij polsstokspringers meerdere concentratiemomenten hebben. Concentratie, ontspanning, concentratie. Ook daar trainen wij op. Als je die alternerende concentratieniveaus goed onder de knie hebt, zal je een betere springer worden", doceerde de Griekse polsstokspringster.

Dat Stefanidi dat onder de knie heeft, staat buiten kijf. Dat ze een heldere kijken op de dingen heeft ook. "Het allerbelangrijkste voor een atleet is om gezond te blijven. Vooraleer te spreken over een nieuwe wereld- of olympische titel komt het erop aan fit aan de start te staan. Ik denk altijd eerst aan morgen, daarna zien we wel", aldus Stefanidi, die morgen voor de vierde keer op rij de polsstokkampioene van de Diamond League kan worden;

"Ik start elke wedstrijd om te winnen. Dat zelfvertrouwen stijgt na elke medaille. Maar volgens mijn coach straal ik nog altijd te weinig vertrouwen uit in vergelijking met wat ik al gepresteerd heb. Ik blijf hard en graag trainen en ga ermee door zolang ik er de voldoening blijf uit halen die ik er momenteel uit haal."

REESE IN HET GOEDE RITME

Verspringster Britnney Reese heeft dezelfde ingesteldheid als Stefandi. "Ook ik start elke wedstijd om te winnen. Het is een lang seizoen en met de Spelen die er volgend jaar aankomen, wil ik alles op mijn ritme doen. Zeker op mijn leeftijd wil ik mijn tijd nemen." Gevolgd door een paar lachsalvo's in de perszaal, want de Amerikaanse wereldtopper is nog maar 32...

Reese is een icoon in het verspringen. Ze heeft 8 gouden medailles van grote kampioenschappen in de kast liggen (4x WK, 3x WK indoor + 1x Olympische Spelen). Ook de Diamond League kon ze al twee keer op haar erelijst schrijven. "Na Doha en Tokio hoop ik 10 gouden medailles te hebben. Ik heb nog wel wat plaats in mijn trofee├źnkast", grapte de Amerikaanse, die een PR van 7m31 heeft en dit jaar al tot 7m00 kwam.

Met Nafi Thiam aan haar zijde op de persconferentie sprak Reese ook haar lof uit aan het adres de wereld- en olympische kampioene zevenkamp. "Die 6m86 die ze in Birmingham sprong, was bijzonder indrukwekkend. Dat levert in de meerkamp een pak punten op. Waar haar limieten liggen? "Ze kan 7 meter springen, of zelfs nog verder. Daar ben ik zeker van!"

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer