Sport.be

Atletiek

Meest succesvolle Belgische belofteselectie ooit aangekomen op Zaventem

15.07.2019 | Niels Dirkx

Belga

De Belgische delegatie heeft vijf medailles behaald op het voorbije EK atletiek voor beloften in het Zweedse Gävle, nooit eerder presteerde België beter op een EK voor U23. "En er waren zelfs nog kansen op meer eremetaal", zo verklaarde teamleider Rutger Smith maandag bij de terugkeer op Brussels Airport in Zaventem.

Paulien Couckuyt behaalde goud op de 400 meter horden. Verder waren er zilveren medailles voor Elise Vanderelst op de 1.500 meter en voor Kobe Vleminckx op de 200 meter. Hanne Maudens werd derde op de zevenkamp, en ook het 4x100m-team bij de mannen pakte brons.

Smith is uiteraard een tevreden teamleider. "Ik denk niet dat velen dit op voorhand hadden verwacht. Er waren zelfs nog kansen op meer eremetaal, met Michael Obasuyi op de 110m horden (5e in de finale) en de 4x400m-ploeg (Camille Snyders liet de stok vallen in de finale)", stelde de Nederlandse voormalige kogelstoter en discuswerper, die in zijn carrière onder meer drie WK-medailles veroverde. "Deze atleten moeten nu vooral doorgaan op dit elan. Er zijn zeker nog enkele stapjes nodig, onder meer qua training en op technisch en mentaal vlak. Ze zijn in ieder geval op de goede weg."

"Dit is gewoon een goede generatie", vervolgde Smith. "En de eerste dag van dit EK verliep al erg goed voor de Belgen. De anderen die nog aan de beurt moesten komen, werden hierdoor gretiger. Onze atleten stimuleerden elkaar. En dat België boven Nederland eindigt in de medaillespiegel vind ik als Nederlander geweldig."

De 21-jarige Kobe Vleminckx pakte niet alleen zilver op de 200 meter, als kapitein van het 4x100m-team bezorgde hij België ook nog eens brons. "Ik ben een heel tevreden man", zei Vleminckx. "Dit is totaal onverwacht voor mij. Het was mijn doel om de finale te halen op de 200m. Maar na de halve finales begon ik wel wat te hopen op een medaille, want ik voelde dat ik in topvorm was. Mijn bocht is mijn sterkste punt. Mijn uithouding en het vasthouden van mijn topsnelheid zijn nog voor verbetering vatbaar, maar dat komt met de jaren. Gisterenavond hadden we een redelijk beschaafd feestje, want het seizoen is natuurlijk nog niet gedaan."

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer