Sport.be

Atletiek

Bashir Abdi trekt met vertrouwen naar London Marathon

17.04.2019 | Quinten Lafort

Belga

Bashir Abdi komt volgende week zondag aan de start van zijn tweede marathon. In Londen gaat de 30-jarige atleet op zoek naar een verbetering van zijn persoonlijk record. De vice-Europese kampioen op de 10.000m lijkt volledig klaar om te knallen in het gezelschap van looplegendes Mo Farah en Eliud Kipchoge.

Bashir Abdi hing vorig jaar zijn spikes op schitterende wijze aan de haak. Tijdens het EK in Berlijn liep hij naar zijn eerste internationale pistemedaille. Op de AG Memorial Van Damme snelde de Gentenaar naar een PR op de 5.000m met 13'04"91, waarmee hij de snelste Europeaan van het jaar werd. Ondertussen ligt de focus volledig op de weg. Abdi trok in oktober naar de trainingsgroep van Gary Lough, de man van Paula Radcliffe én trainer van Mo Farah. Farah is een boezemvriend van onze landgenoot. Ondanks die topzomer van 2018 draait alles rond het werk op weg.

"Na mijn eerste marathon in april vorig jaar heb ik alles op alles gezet met het oog op het EK. Ik wou per se een medaille behalen voor België. Toen dat lukte en ik in Brussel mijn snelste tijd ooit liep, was het toch moeilijk om een knoop door te hakken. Ik opteer voor de weg met het oog op de Olympische Spelen in Tokio. Ik wil daar met de nodige ervaring aan de start komen", aldus Abdi in een interview met het NN Running Team waar hij deel van uitmaakt.

Volgende week zondag staat zijn tweede marathon op de planning. De London Marathon wordt zijn eerste Marathon Major in het gezelschap van onder meer wereldrecordhouder Eliud Kipchoge. De andere trainingsaanpak in de aanloop naar een marathon heeft voor de nodige uitdagingen gezorgd.

"Trainen duurt nu in principe veel langer. Soms warm ik een half uur op, terwijl ik vroeger een pistetraining kon afwerken op iets meer dan een half uur. Geduld is vereist, terwijl de trainingen op zich minder snel en intens zijn. De afstanden zijn langer, maar qua tempo voelt het comfortable aan. Mentaal ben ik er alvast sterker door geworden. Het goede team rondom mij helpt daar zeker in", zegt de Gentenaar.

Begin oktober werd de atleet ook voor het eerst vader van een dochterje Khadra. Abdi vindt het jammer dat hij vaak op trainingsstage is, ver weg van zijn gezin. "Gelukkig bestaan er zaken zoals FaceTime waardoor ik mijn Khadra af en toe kan zien. Wanneer ik echter thuis ben, is het zo'n gelukzalig gevoel. Ik krijg enorm veel energie en motivatie dankzij mijn dochtertje", verduidelijkt de atleet.

In 2019 gaat het Bashir alvast voor de wind. Zo was hij de beste tijdens de 10km op Groet uit Schoorl in een nieuw parcoursrecord. Tijdens de Big Half in London sprintte hij naar de tweede plaats in het zog van zijn idool en trainingsmakker Mo Farah. Goede voortekenen in de aanloop naar volgende week zondag.

"Vorig jaar liep ik na een speciale marathon (hij viel zwaar bij de start; red.) in Rotterdam naar 2u10:46. Ik wil uiteraard sneller gaan in Londen. Veel zal afhangen van de omstandigheden, hazen en mijn vorm van de dag. Het voornaamste blijft echter zoals altijd het plezier tijdens het lopen. Ik hoop alvast op superbenen", besluit de altijd goedgemutste Abdi.

Doet de atleet in Londen beter dan 2u11:30, dan is hij op papier zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Koen Naert kan dat ook zeggen na zijn 2u07:39 in Rotterdam.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer