Sport.be

Atletiek

Wie gaat aan de haal met nationale veldlooptitels in AA Drink Brussels CrossCup?

21.02.2019 | Laurens Van Heuverswijn

Belga

Zondag trekken de beste Belgische veldlopers naar het Park van Laken om er de laatste manche van de AA Drink CrossCup te betwisten. De weergoden zijn de atleten alvast gunstig gezind, aangezien het een zonnige en warme editie belooft te worden. Nina Lauwaert is de favoriete bij de vrouwen. Titelverdediger Isaac Kimeli en Lander Tijtgat lijken op papier de favorieten bij de mannen.

Lauwaert op zoek naar Belgische titel én eindwinst

Nina Lauwaert kan zondag twee vliegen in één klap slaan. De 30-jarige atlete kan zowel haar eerste Belgische kampioenentrui in het veld behalen, als de eindwinst in de AA Drink CrossCup veilig stellen. Haar grootste concurrente wordt naar alle waarschijnlijkheid Sofie Van Accom. Van Accom, voorlopig nog de leidster in het klassement aangezien Lauwaert niet aan de start kwam in Mol, is de enige die op de vorige wedstrijd in Rotselaar aanstalten maakte om Lauwaert te volgen. In de strijd om de derde podiumplaats lijkt het tussen Hanna Vandenbussche, Hanne Verbruggen en Stéphanie Barnes te gaan. Al kan Barnes door haar Britse nationaliteit niet in aanmerking komen voor het Belgisch kampioenschap. Imana Truyers is er zondag niet bij. De titelverdedigster moet verstek geven door een aanslepend probleem aan de kuit.

"Op een Belgisch kampioenschap worden geen cadeaus uitgedeeld. Neem daar het selectieve parcours van zondag bij en je krijgt een stevige strijd. Het zal niet alleen een fysieke, maar ook een mentale slag worden", klinkt het bij topfavoriete Lauwaert.

Bij de beloften is Mathilde Deswaef de favoriete. De korte cross bij de vrouwen wordt ook iets om naar uit te kijken, aangezien onder meer Elise Vanderelst en Camille Muls hun opwachting maken.

Kan Kimeli revanche nemen na mindere dag in Rotselaar?

Op de vorige manche in Rotselaar was Lander Tijtgat ongenaakbaar in de slotronde. De 35-jarige atleet is gebrand op een herhaling van zijn sterk nummer. Tijtgat gaf al in het begin van het veldloopseizoen aan dat hij aanstaande zondag wil schitteren. Al moet Tijtgat nog altijd opboksen tegen de vice-Europese kampioen in het veld. Jeroen D'hoedt etaleerde zijn stijgend vormpeil in Rotselaar. D'hoedt houdt van het parcours in Brussel en kan zomaar eens de lachende derde worden. Robin Hendrix komt ook aan de start, al wordt het een doorgedreven training voor de atleet van OEH. Hendrix komt namelijk volgende week aan de start van het EK indoor.

"Een vierde nationale veldlooptitel is geen doel op zich. Ik ben niet in de vorm die ik in december had, deels ook door het afwerken van andere trainingen. Midden maart begin ik aan de voorbereiding op de zomer, wat niet betekent dat ik me zondag zomaar gewonnen ga geven", aldus Kimeli, de huidige leider in de AA Drink CrossCup.

Zondag betekent ook de terugkeer van Soufiane Bouchikhi naar de CrossCup. De eindlaureaat van vorig jaar moest tot nu toe alle manches laten schieten door een aanslepende knieblessure. De afgelopen weken vertoefde de atleet in Kenia om er een trainingsstage af te werken. De vraag is uiteraard in welke vorm hij verkeert. Dorian Boulvin is haast zeker van de eindoverwinning bij de beloften, al zal Boulvin nogmaals de volle buit willen behalen. In de korte cross kan Valère Hustin zijn leidersplaats verdedigen. In de strijd om de Belgische titel zal het naar alle waarschijnlijkheid opnieuw een duel worden met Dieter Kersten.

Opgetogen organisator Jos Van Roy: "We slopen alle records"

De AA Drink CrossCup 2018-2019 zal de geschiedenisboeken ingaan als een recordeditie. Dat staat nu al vast. Op elke manche kwamen er gemiddeld 1700 deelnemers aan de start. Ook de persbelangstelling is opnieuw toegenomen. Organisator Jos Van Roy is daardoor een tevreden man.

"Zondag wordt het orgelpunt van een schitterende winter. We hebben alle records gesloopt. Ik kijk heel erg uit naar de slotmanche, waarin we pittige wedstrijden zullen zien. Nina Lauwaert is de naam bij uitstek om het te halen bij de vrouwen. Bij de mannen verwacht ik een duel tussen Lander Tijtgat en Isaac Kimeli, al wil ik Jeroen D'hoedt niet afschrjiven op het heuvelachtige parcours in het Park van Laken. De terugkeer van Soufiane is ook bijzonder, aangezien we op die manier een zeer sterk bezette editie krijgen. Alleen onze marathonlopers Koen Naert en Bashir Abdi ontbreken, maar dat is logisch gezien hun marathonvoorbereiding. We hebben opnieuw hard gewerkt en zijn er absoluut voor beloond", luidt het bij Van Roy.

Facebook

Twitter

Mis deze events niet

Meer